Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 16 Dalej »

Blade Runner 2049

Strony (12): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12 Dalej »

Opcje tematu
Blade Runner 2049
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 1,553
Reputacja: 47

13-02-2018, 13:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2018, 14:34 przez Mierzwiak.)
Jeśli te okna powinny dawać po oczach, to ujęcia na zewnątrz trzeba by chyba było oglądać w okularach słonecznych. Niby czemu? Czy skryte za mgłą / smogiem słońce znajduje się właśnie po tej stronie co okna?

Dlaczego poświęcać klimat i wygląd ujęcia na rzecz dawania po oczach? To nie na tym polega i widzę że prezentujesz takie samo podejście jak narzekający na głębię 3D zamiast wyskakujących z ekranu piłeczek Smile

Ja uważam że wszystko zależy od wyglądu filmu i to film powinien dyktować jak ma wyglądać wykorzystanie HDRa, a nie jakieś odgórne wytyczne.

Sprawdzałem jak BR2049 wygląda na opcji "jasne otoczenie" (trzeci z czterech stopni podbicia HDR w moim playerze Panasonica) i chyba jest to właśnie to czego oczekujesz Smile

Zaimki wskazujące:
- TO - liczba pojedyncza (to wydanie)
- TE - liczba mnoga (te wydania)
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 2,185
Reputacja: 138

13-02-2018, 14:27
(13-02-2018, 12:24)Mierzwiak napisał(a):  misfit, orientujesz się jakie telwizory (marki) ignorują maksymalną wartość luminacji metadanych?

Wiem że Sony ZD9, a inne?

Nie bardzo, ale zdziwiłbym się gdyby w innych Sony, a przynajmniej modelach 2017/2018 kwestia podejścia do metadanych jakoś szczególnie się różniła między sobą.
Co mnie martwi to jak czytam LG OLED z 2017 kiepsko sobie radzi z tymi 10000 nitami i ludziska piszą, że na nim dołączona wersja cyfrowa UHD w DV prezentuje się dużo lepiej względem HDR10 z płyty, jeśli chodzi o ogólny wygląd filmu, jego jasność, itd. Ale podobnie było gdy pojawiały się pierwsze tytuły masterowane na monitorku o maksymalnej luminacji 4000 nitów, więc pewnie z czasem to ogarną. A jak nie to trzeba będzie jednak zainwestować w HDFury, w którym można sobie wyedytować te wartości metadanych jakie trafiają do wyświetlacza Wink

W ogóle w tym wydaniu BR2049 USA od Warnera jeszcze kilka innych rzeczy jest "ciekawych" - zdaje się pierwszy przypadek na UHD BD gdzie kolorki podstawowe są w przestrzeni Rec.2020 + bardzo niska wartość MaxCLL i MaxFALL.
Przy okazji można też zerknąć jak mogą się różnić wprowadzone metadane na tym samym filmie wydanym przez tego samego wydawcę, ale na inny rynek.

[Obrazek: HDR10_UltraHD_Movies_Static_Metadata_Inf...Sample.png]

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

13-02-2018, 14:36
(13-02-2018, 14:27)misfit napisał(a):  Co mnie martwi to jak czytam LG OLED z 2017 kiepsko sobie radzi z tymi 10000 nitami
Nie od tego jest tam active HDR który symuluje dynamiczne metadane i dostosowuje się do faktycznego poziomu luminacji w danym momencie filmu? Vincent opowiadał o tym w którymś ze swoich materiałów.

Zaimki wskazujące:
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Stały bywalec
Liczba postów: 439
Reputacja: 10

13-02-2018, 14:54
(13-02-2018, 13:19)Mierzwiak napisał(a):  Jeśli te okna powinny dawać po oczach, to ujęcia na zewnątrz trzeba by chyba było oglądać w okularach słonecznych.
Niepotrzebnie kombinujesz. Obejrzyj "To". Tam na początku filmu jest podobna scena (w sensie ciemne pomieszczenie i pochmurna pogoda za oknem) i jakoś może to wyglądać efektownie, widać że HDR robi robotę. A i po zmianie ujęcia na takie "na zewnątrz" dalej można komfortowo oglądać, zapewniam.

(13-02-2018, 13:19)Mierzwiak napisał(a):  Dlaczego poświęcać klimat i wygląd ujęcia na rzecz dawania po oczach?
Twierdzisz, że gdyby np. neony, światła i tego typu efekty świeciły mocniej, to film wyglądałby gorzej? Ujęcie straciłoby na atrakcyjności, a film straciłby klimat?

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

13-02-2018, 15:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2018, 15:04 przez Mierzwiak.)
Odnosiłem się wyłącznie do tego ujęcia z pogrążonym w półmroku pomieszczeniu.

Neony i światła z włączoną opcją o której pisałem wyglądają pod tym względem lepiej, cała reszta chyba też... Smile No ale będę jednak konserwatystą wiernym intencjom twórców.

Zaimki wskazujące:
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 2,185
Reputacja: 138

13-02-2018, 15:13
(13-02-2018, 14:36)Mierzwiak napisał(a):  Nie od tego jest tam active HDR który symuluje dynamiczne metadane i dostosowuje się do faktycznego poziomu luminacji w danym momencie filmu? Vincent opowiadał o tym w którymś ze swoich materiałów.

AFAIK LG OLED przy aktywnej opcji symulowania dynamicznych metadanych i tak bierze pod uwagę wpisane parametry monitorka na którym odbywał się mastering i na tej podstawie wprowadza odpowiednie poprawki. Mam kumpla, który ma 55B7V więc co do tego jeszcze się z czasem upewnię Smile

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Stały bywalec
Liczba postów: 439
Reputacja: 10

13-02-2018, 15:47
(13-02-2018, 15:04)Mierzwiak napisał(a):  Neony i światła z włączoną opcją o której pisałem wyglądają pod tym względem lepiej, cała reszta chyba też... Smile No ale będę jednak konserwatystą wiernym intencjom twórców.
W jednym miejscu będzie zapewne lepiej, w innym gorzej... Podobnie jak Ty, jestem jednak zdecydowanie za tym, aby oglądać tak, jak wymyślił to sobie Twórca. Tym bardziej bolą przypadki, gdzie coś jest ewidentnie skopane...

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

13-02-2018, 15:53
W przypadku BR2049 czy wspomnianego Arrival tego określenia bym nie używał, ale już bat-trylogii Nolana owszem, bo naprawdę trudno uwierzyć by reżyser celowo chciał tak kiepskich czerni.

Roger Deakins pisał na swoim forum że czernie u niego są minimalnie jaśniejsze by kadr odróżniał się od czarnych pasów na dole i górze ekranu a co za tym idzie kompozycja kadru była widoczna, ale u Nolana to wygląda naprawdę słabo.

Zaimki wskazujące:
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 4,449
Reputacja: 77

15-02-2018, 19:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2018, 19:27 przez Gieferg.)
Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi ale wydanie BD Sony jest uboższe od wydania Warnera o:

Cytat:To Be Human: Casting Blade Runner 2049 (1080p; 1.78:1; 17:15): Director Villeneuve and the film's producers discuss their casting efforts for all of the major and most of the minor roles in the film.
Które można znaleźć w wydaniach dwu- i trzypłytowychh (min. w Hiszpanii) wraz z dodatkowymi materiałami:

DVD Compare napisał(a):eaturettes (with Play All) (34:25)
- "To Be Human"
- "Fights of the Future: The Action of Blade Runner 2049"
- "Two Become One"
- "Dressing the Skin: The Fashion of Blade Runner 2049"

Trochę lipa, szczerze mówiąc.

Nie interesuje mnie kino ogólnie, a jedynie filmy o tym, co mnie interesuje.
FORUM O FILMACH I LEKTORACH ERY VHS
#fuckstreaming
Odpowiedz
Online Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 3,261
Reputacja: 83

17-02-2018, 14:59
Blade Runner 2049 - recenzja wydania 4K Ultra HD Blu-ray

Blade Runner 2049 (2017) - porównanie screenshotów wydania BD vs. UHD - Filmozercy.com

[Obrazek: p1020507.jpg] [Obrazek: p1020511.jpg]

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Strony (12): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2019 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2019 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku