Filmozercy.com | Forum

Pełna wersja: Polskie sklepy internetowe - komentarze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
(06-09-2021, 09:42)KaMario napisał(a): [ -> ]To ma, że Empik jako polski sklep, zajmuje się również sprzedażą filmów z polskiej dystrybucji. A jeśli sprzedaż nie idzie tak, jak sobie dystrybucja zaplanuje, to dystrybutor upada?
Praktykami które zniechęcają do kupowania u nich na pewno polskiej dystrybucji nie pomagają.
(06-09-2021, 09:48)fire_caves napisał(a): [ -> ]Widzisz różnicę?
Oczywiście, że widzę różnicę.
Skoro coś jest uszkodzone, ale w takim stopniu, że nie nadaje się do użytkowania, to po co robić koszty klientowi i sobie (sprzedawcy) z odsyłaniem czegoś, co teoretycznie i tak pójdzie na przemiał. Ale skoro np. to tylko lekko pęknięte pudełko, w domniemaniu nośnik jest nieuszkodzony, więc można przepakować i sprzedać ponownie, dlatego być może żądają zwrotu. Jest różnica?
Zdaję sobie sprawę (też miałem takie przypadki), że Amazon (jeśli się oczywiście tego nie nadużywa) dozwala zatrzymanie produktu, jeśli klient sobie życzy, i wcale nie piszę, że nie można odesłać, bo można, jeśli klient wybierze taką opcję. To tylko wola klienta, że nie odsyła, zostawia taką płytę, wymienia pudełko i ma 2 wydania w cenie jednego. może np taki Empik znając polskie realia chce się od tego uchronić.
(06-09-2021, 09:48)fire_caves napisał(a): [ -> ]Odnoszę wrażenie, że jestem jednym z niewielu obecnych tu Filmożerców a nie Wydaniożerców. Dla mnie cena gra rolę...
Nierzadko biorę wydania w preorderach za oczywiście wyższą cenę od jakiejś tam "promocyjnej" wyłącznie dlatego, że później takie wydanie jest niedostępne, np. Ciche miejsce 2 w steelboku, a tym podobnych wydań jest więcej, już obecnie nieosiągalnych lub w zjanuszowanych cenach przez dvdmax.pl
(06-09-2021, 09:42)KaMario napisał(a): [ -> ]To ma, że Empik jako polski sklep, zajmuje się również sprzedażą filmów z polskiej dystrybucji. A jeśli sprzedaż nie idzie tak, jak sobie dystrybucja zaplanuje, to dystrybutor upada?

Tak, w sprawozdaniach finansowych Imperiala było wspomniane, że po tym jak Media Markt się w 2017 albo 2018 na nich wypiął, stracili prawie 80% przychodu z dystrybucji nośników fizycznych.

(06-09-2021, 10:07)KaMario napisał(a): [ -> ]To po co robić koszty klientowi i sobie (sprzedawcy) z odsyłaniem czegoś, co teoretycznie i tak pójdzie na przemiał.
Przy reklamacjach Empik pozwala Ci wygenerować etykietę, a ty po prostu zanosisz za darmo do paczkomatu.
(06-09-2021, 10:07)KaMario napisał(a): [ -> ]Ale skoro np. to tylko lekko pęknięte pudełko, w domniemaniu nośnik jest nieuszkodzony, więc można przepakować i sprzedać ponownie, dlatego być może żądają zwrotu. Jest różnica?
W obydwu przypadkach nośniki były nie uszkodzone, co opisałem bardzo wyraźnie. Nie baw się w adwokata diabła bo to nie ma sensu w tym przypadku.
(06-09-2021, 10:07)KaMario napisał(a): [ -> ]Zdaję sobie sprawę (też miałem takie przypadki), że Amazon (jeśli się oczywiście tego nie nadużywa) dozwala zatrzymanie produktu, jeśli klient sobie życzy, i wcale nie piszę, że nie można odesłać, bo można, jeśli klient wybierze taką opcję. To tylko wola klienta, że nie odsyła, zostawia taką płytę, wymienia pudełko i ma 2 wydania w cenie jednego. może np taki Empik znając polskie realia chce się od tego uchronić.
Biedny, naiwny Amazon. Rozumiem, że za granicą jest inaczej? Gdyby Amazon chciał, to by wystawili mi darmowy kod zwrotu i poszłyby filmy do nich z powrotem. Sugerujesz, że miałbym dopłacić do tego interesu?
(06-09-2021, 10:07)KaMario napisał(a): [ -> ]Nierzadko biorę wydania w preorderach za oczywiście wyższą cenę od jakiejś tam "promocyjnej" wyłącznie dlatego, że później takie wydanie jest niedostępne, np. Ciche miejsce 2 w steelboku, a tym podobnych wydań jest więcej, już obecnie nieosiągalnych lub w zjanuszowanych cenach przez dvdmax.pl
No widzisz, ja, mając tę samą świadomość, jednocześnie po prostu mówię sobie - no trudno, poczekamy albo kupimy za granicą albo.. nie będę miał tego filmu. Twój wybór i nie o tym (nawet) piszę - zobacz jak ludzie ściągają jakieś kosmiczne wydania z Azji czy Australii dla np. kilku fotosów czy małej książeczki.

---

(06-09-2021, 10:13)KamilOnline napisał(a): [ -> ]KaMario napisał(a):  
To po co robić koszty klientowi i sobie (sprzedawcy) z odsyłaniem czegoś, co teoretycznie i tak pójdzie na przemiał.
Przy reklamacjach Empik pozwala Ci wygenerować etykietę, a ty po prostu zanosisz za darmo do paczkomatu.
Dokładnie - przecież to oczywiste, że taki gigant jak Empik ma wykupiony pierdyliard przesyłek rocznie za jakieś śmieszne pieniądze...

---

(06-09-2021, 09:54)Juby napisał(a): [ -> ]Masz za to punkt reputacji ode mnie.
[Obrazek: kolonko.jpg]

---

PS. A co mam do polskiej dystrybucji? Ot, tylko z ostatnich dwóch miesięcy:

- Ciche miejsce 2 (steelbook 4K) - reklamowany i opisany na okładce jako wydanie dwupłytowe - do klientów przychodzi jedna płyta. Dystrybutor milczy.
- Nadchodzące pudło Tolkiena - 249.99 USD a z polskiej dystrybucji - 2,999.00 zł
- "New mutants" tylko na DVD.
- Mnóstwo filmów Disney'a bez polskiej wersji językowej na BD, nie mówiąc o UHD.
- Terminator 2 UHD - wydany bez HDR i tylko w jednej wersji.
- Star Trek filmy 1-4 UHD? Nie ma mowy!
(06-09-2021, 10:33)fire_caves napisał(a): [ -> ]- "New mutants" tylko na DVD.
- Mnóstwo filmów Disney'a bez polskiej wersji językowej na BD, nie mówiąc o UHD.
- Star Trek filmy 1-4 UHD? Nie ma mowy!
To są decyzje Disneya i Paramount, nie polskich dystrybutorów.
(06-09-2021, 10:44)Mierzwiak napisał(a): [ -> ]To są decyzje Disneya i Paramount, nie polskich dystrybutorów.
Co nie zmienia faktu, że tak właśnie wygląda polska dystrybucja (nie napisałem o polskich dystrybutorach).
(06-09-2021, 10:33)fire_caves napisał(a): [ -> ]- Nadchodzące pudło Tolkiena - 249.99 USD a z polskiej dystrybucji - 2,999.00 zł
Z polskiej dystrybucji masz za 1999,99 zł
Ja wcześniej podałem link, jak się okazało, do wersji sprowadzanej z USA/Kanady. Zresztą w wiadomym wątku to było wyjaśnione.
A co do promocji to nieźle podnieśli niektóre ceny. W sumie myślałem nad tym co kupić, a ostatecznie dałem sobie spokój i kupiłem tylko te nowe rekonstrukcje.
(06-09-2021, 11:10)piti198 napisał(a): [ -> ]Z polskiej dystrybucji masz za 1999,99 zł
OK, czyli przebitka tylko 100% a nie 200%. Naprawdę się chłopaki postarali Smile
(06-09-2021, 10:33)fire_caves napisał(a): [ -> ]Ot, tylko z ostatnich dwóch miesięcy:[...]
A i tak lista jest litościwie krótka Wink
(06-09-2021, 11:10)piti198 napisał(a): [ -> ]Z polskiej dystrybucji masz za 1999,99 zł
No nie rób se jaj... sprowadzenie z amazonu UK to koszt rzędu 1200 PLN.

Tak na marginesie.. z ciekawości zacząłem składac zamówienie i oto co mnie wyskoczło:
amazon.co.uk napisał(a):Estimated delivery:  2 Nov. 2021 - 11 Nov. 2021
Middle-earth: The Ultimate Collector’s Edition [4K Ultra HD] [2001] [Blu-ray] [Region Free]
£166.67
Pre-order Price Guarantee.
View larger image
Quantity: 1 Changequantity of Middle-earth: The Ultimate Collector’s Edition [4K Ultra HD] [2001] [Blu-ray] [Region Free] from 1
Sold by: Amazon EU S.a.r.L.
Add gift options
Choose a delivery option:
£3.08 Standard Delivery
Order Summary
Items: £166.67
Postage & Packing: £3.08
Import Fees Deposit: £39.04
Order Total: £208.79
(06-09-2021, 11:50)Glaeken napisał(a): [ -> ]No nie rób se jaj... sprowadzenie z amazonu UK to koszt rzędu 1200 PLN.
Napisałem to tylko w celu sprostowania. Wiem, że pewnie wydanie zagraniczne będzie tańsze.