Filmozercy.com | Forum

Pełna wersja: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5
No to chyba byłeś Ty. Jakiś lombard sprzedawał, ale chyba za 250 zł. Chciałem dać więcej, ale nie chcieli się wycofywać z umówionej sprzedaży Smile

Jakość audio też mnie interesuje.
Aktualnie mam dwa Panasoniki "zwykłe" VHS, jeden model mniej więcej z połowy lat 90., drugi przełom 90/2000 i pod względem jakości dźwięku ten starszy jest wytraźnie lepszy. W nowszym dźwięk jest taki przytłumiony, płaski. A jakość dźwięku ma szczególne znaczenie, jeśli się zgrywa audio z kaset.
Więc jak to wygląda w przypadku JVC vs. Panasonic?
Ok tylko wiedz że głowice się reguluje i może w tym nowszym jest ona gorzej ustawiona. To zanim odpowiem na pytania zadam je tobie, pokaż mi proszę ścieżki zgrane z obu pana w audacity ale w trybie spektralnym

https://m.youtube.com/watch?v=EvZ7kr9xqeE

ps obstawiam że ten nowszy tak jak mój ma filtry które ucinają wysokie i częstotliwości i które czyszczą audio z zakłóceń. Jvc nagrywa is deski do deski pełne pasmo nawet te które nie jest przewidywane dla vhs dla ścieżek mono liniowych. Ma do swojego plusy i minusy.
Zakładam, że masz na myśli ścieżki zgrane do WAV, a nie do stratnego formatu?
Wrzucę, ale raczej dopiero jutro popołudniu.

Nie wiedziałem, że się reguluje głowice. Zanim zacząłem używać ten magnetowid, zaniosłem go do przeglądu do "zawodowca", więc założyłem, że zrobił z nim co mógł, choć może niekoniecznie.
Jakoś samodzielnie można je regulować?
Bez znaczenia w jakim formacie.
Regulacja głowicy to złożony problem kiedyś postaram się napisać dlaczego.

A tu jedno z ostatnich porównań

Widzisz co robi Panasonic?
[Obrazek: 9kT7eAN.jpeg]

A tu masz efekt:
https://sndup.net/bjw7/
https://sndup.net/s3vm/

Ok to teraz w temacie głowicy audio jak się ustawia ano tak jak jest napisane w instrukcji serwisowej czyli z użyciem kasety testowej i oscyloskopu i kręcimy z reguły dwiema śrubkami o milimetry.... o kasecie testowej możemy zapomnieć no to co zrobic? No niby pozostaje nam zrobić to na słuch no to tu rodzi się problem co z tą kasetą...

Tak na prawdę kasety z filmami czy tam domowe były nagrywane z różnym skosem głowicy audio okej były standardy i tak dalej ale jednak różnie to bywało a już w szczególności z kasetami domowymi Smile dlatego też jednak kasety brzmią często lepiej lub gorzej na różnych megnetowidach. Wiesz co należałoby robić żeby osiągnąć możliwie najlepszą jakość z każdej pojedynczej kasety? Do każdej kasety ustawiać głowice audio.. tylko tak uzyskalibyśmy najlepszy możliwy dźwięk.

Jeśli chciałbyś w ogóle kiedyś się z tym bawić to przed kręceniem czegokolwiek zaznacz sobie pozycję śrubek markerem tym sposobem zawsze wrócisz do "fabryki". A odsłuch najlepiej robić na słuchawkach.
No to już wiem, że nie będę regulował głowicy Wink

Patrząc na Twoje spektogramy widzę różnicę, ale nie za bardzo ją słyszę odsłuchując obydwie próbki.

Dobra, wrzucam spektograny i audio ze swojej próbki - ten sam fragment zgrany na dwóch magnetowidach.
Jestem ciekaw, co mi o tym powiesz, bo wygląda na to, że ten nowy (obrazek niżej) nie ucina wysokich częstotliwości, z kolei spektoram tego starego (obrazek wyżej) jakoś dziwnie wygląda.
Natomiast słuchając obydwu próbek nie mam wątpliwości, która wg mnie jest lepszej jakości.

[Obrazek: k9Bbd4i.png]
[Obrazek: MFVIs9r.png]

Audio:
https://sndup.net/fmt6/
https://sndup.net/yz4c/
(24-02-2024, 23:16)slavekg napisał(a): [ -> ]ale nie za bardzo ją słyszę odsłuchując obydwie próbki.
Nie słyszysz zakłóceń które na na ścieżce JVC a których nie ma na Panasonic? musisz je zbyt cicho słuchać lub twoje głośniki nie potrafią zgrać wysokimi częstotliwościami. To nawet na głośniku telefonu słychać Smile

No na starym twoim jest ewidentnie lepsza jest głośniej czyściej wiesz co ja bym zrobił? ustawił tego "nowego" na tej kasecie właśnie, czyli wyregulował głowicę audio aby uzyskać podobny efekt.
Ogólnie przesterowane masz te dźwięki nagrywasz je ze zbyt wysoką głośnością na wejściu nagrywania.

Ten twój stary "czyści" tak to wygląda po obniżeniu głośności. Ale ogólnie dziwnie te wykresy wyglądają u mnie nie ma nigdy takich strzał do góry zawsze równiutkie są ścieżki Big Grin
[Obrazek: wO8pPTc.png]
Słuchałem na laptopie, więc mogłem nie wychwycić różnic Smile

(24-02-2024, 23:35)prodarek napisał(a): [ -> ]Ogólnie przesterowane masz te dźwięki nagrywasz je ze zbyt wysoką głośnością na wejściu nagrywania.
A jak ustawić tę głośność - tj. obniżyć? W magnetowidzie się to ustawia? W programie przechwytującym (używam VirtualDuba)?
Nie w karcie którą przechwytujesz czyli jeśli robisz to kartą muzyczną za pomocą wejścia liniowym to możesz regulować poziom nagrywania.
Używam karty TV/grabbera Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 330e. Chyba tutaj nie ma takiej regulacji.
Może i tak być ale tak czy siak dźwięk jest przesterowany dlatego te "wieżowce" na wykresie zmierzyłem próbkę to tak średnio jest o ~ 10db za głośna.
Stron: 1 2 3 4 5