Filmozercy.com | Forum

Pełna wersja: Star Wars: Ahsoka (spoilery)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
[Obrazek: 8066821.3.jpg]

Nowy serial Star Wars.
Zapowiedziano 8 odcinków.
Premiera 21-08-2023, finał 11.10.2023.

e01
23.08.2023
e02
30.08.2023
e03
6.09.2023
e04
13.09.2023
e05
20.09.2023
e06
27.09.2023
e07
4.10.2023
e08
11.10.2023

Zajawka:

W głównej roli oczywiście Rosario Dawson, ale będą też inne panie, bo zobaczymy sporą część bohaterów animowanego serialu "Star Wars: Rebelianci" co jest dobrą wiadomością, gdyż główną wadą tego serialu była strona wizualna - grafika dostosowana dla widzów do lat 4, gdy treści przekraczały już w kolejnych sezonach standardowe 10-12 lat, czyli klasyczny błąd.
"Rebelsi" to był świetny materiał na pierwszy serial aktorski, coś jak "Czterej pancerni i pies" czy "Firefly"  Smile

W każdym razie jest szansa zobaczyć więcej obcych ras na pierwszym planie, bo to nie tylko Ahsoka, ale także Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead) oraz Thrawn.
[Obrazek: image?url=https%3A%2F%2Fstatic.onecms.io...0723-2.jpg]

Niestety będzie to dzieło kapelusznika (Dave Filoni) i Jona Favreau, co nie wróż nic ponad przeciętne 5/10. Na szczęście z tego co widzę, nie będzie reżyserów typu Waititi czy Rodríguez, więc jest duża szansa, że obejdzie się tym razem beż żenady i blamażu.
Pożyjemy zobaczymy, dam znać czy warto Big Grin
Na moje oko zapowiada się najlepiej jak dotąd, Andor też zapowiadał się bardzo dobrze już na etapie zdjęć z planu i realizacja nie odbiegała od oczekiwań. Ahsoka będzie miała sztuczny krajobraz co w tym wypadku działa akurat na jej korzyść  - mam ciągle w pamięci te kilka kamieni udające świątynię Jedi w jednym z odcinków Mando, brrrr.

Czekam  Wink

Dam mu szansę ze względu na charyzmę Rosario i (nadzieję na) dobre walki, ale te CGI tła, to imho na minus - wyglądają słabo. Do Andor to to raczej nie będzie mieć startu, ale ma duże szanse przeskoczyć Mandaloriana (tylko jeden ep - ten z Ashoką wlaśnie - mi się bardzo podobał), Ken Obiego czy Boba Fetta. Może być solidne (7/10) guilty pleasure do kolacji Wink

Ps. świetnie prezentuje się też Ray Stevenson, chyba w swojej ostatniej roli, jak mniemam.
Tak, wygląda na to że Ray Stevenson to będzie mocny punkt, ale już nie takie rzeczy spartolili i tu nie trzeba Phasmy przywoływać, wystarczy "Czarnego Krystiana", który zrobił piorunujące wrażenie na wejściu - prawdziwe wejście SMOKA:
[Obrazek: The-Book-of-Boba-Fett-Black-Krrsantan.jpg]

W kolejnych odcinkach to już był totalny blamaż niestetySad

Jeżeli chodzi o tła, to niestety, ale za serialowe pieniądze niewiele można wyczarować, a Star Wars w naturalnych plenerach to tylko w bardzo ograniczonym zakresie można i całe szczęście, że nie poszli tą drogą, bo jednak czekamy na nowe planety i te znane, które nie mają nigdy szans dłużej zagościć na naszych ekranach:
[Obrazek: databank_felucia_01_169_2070e38e.jpeg]
(09-07-2023, 17:00)pearlzfan napisał(a): [ -> ]ale te CGI tła, to imho na minus
Zgaduję, że znowu technologia "The Volume". To bardzo zaszkodziło serialowi Obi-Wan.
Na plus, widać przede wszystkim kilka nie prezentowanych dotąd w serialach aktorskich lokacji. Wreszcie coś z "Odległej Galaktyki" Smile. Może okazać się całkiem przyjemny serial, jednak ja czekam bardziej na "Skeleton Crew".

(09-07-2023, 16:24)HAL 9000 napisał(a): [ -> ]W każdym razie jest szansa zobaczyć więcej obcych ras na pierwszym planie, bo to nie tylko Ahsoka, ale także Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead) oraz Thrawn.
Dlaczego oni mają takie czyste wdzianka w tych disnejowych Star Warsach? To wygląda jak kostium, a nie prawdziwe, znoszone ubranie, tak jak to powinno, przynajmniej dla mnie, wyglądać...
Obejrzałem zwiastun jeszcze raz i nie widzę problemu z ubraniami:
[Obrazek: Ahsoka.jpg]

Wszystko zależy od kontekstu, inaczej będzie wyglądała sytuacja w terenie inaczej na jakiejś oficjalnej wizycie, czy prywatnie - nie widzę powodu dla którego mieliby nie dbać o higienę itd. jeżeli są ku temu warunki, oglądam filmiki z frontu (Ukraina) i też jak mają możliwość to dbają o to, a jak nie to nie.

Znalazłem kilka fotek z "disnejowych Star Warsów":
[Obrazek: solo-db-mimban-lieutenant-main-image_053...1561%2C878]
[Obrazek: solo-db-gallery-han-mimban_8f3f012a.jpeg]

Jest kontekst, jest odpowiednie zanieczyszczenie Smile
Nowy zwiastun:

Spoko muza, takiej niestety w serialu nie będzie Smile
Jest dobrze, bo są POTWORY, a w porządnych SW muszą być POTWORY, czyli jeden warunek jest już spełniony Smile
Szukałem dobrej jakości zdjęcia Thrawna, ale wszyscy polegli w walce z kompresją YT Smile
Mam zestawienie postaci z animacji z wersjami aktorskimi:
[Obrazek: F02N6-tWcAAHFg4?format=jpg&name=small]

Jest dobrze, ja czekam przede wszystkim na "kosmiczne wieloryby", które już debiutowały w Mando:
[Obrazek: purrgil-grogu.gif]

No, ale mam duży niedosyt - dla tych, którzy nie widzieli i nie chcą oglądać "Rebeliantów" znalazłem spoilerowy fragment przedstawiający Thrawna w starciu z "wielorybami" (Purrgile).

Zapomniałem dodać, że pierwsze dwa odcinki Disney wypuści razem (23-08-2023), to dobra wiadomość, dzięki temu serial skończy się 04-10-2023, a nie jak podawałem 11-10-2023.

Heart
[Obrazek: sabine-wren-ahsoka.gif]
Ciekawe ilu widzów się od tego serialu zwyczajnie odbije, bo umówmy się - animacje to jednak nisza, a to jest ich bezpośrednia kontynuacja, nie zazdroszczę nikomu kto nie ma pojęcia kim są ci bobaterowie.

PS. Zapomniałeś o Chopperze, zresztą Ezrę też widać na trailerze Smile No i Zeb który debiutował w S3 Mando i ciężko sobie wyobrazić, by i tu miał się nie pojawić:

[Obrazek: Screenshot-20230713-112736-Chrome.jpg]
(13-07-2023, 10:29)Mierzwiak napisał(a): [ -> ]Ciekawe ilu widzów się od tego serialu zwyczajnie odbije, bo umówmy się - animacje to jednak nisza, a to jest ich bezpośrednia kontynuacja, nie zazdroszczę nikomu kto nie ma pojęcia kim są ci bobaterowie.
To jest problem i myślę, że tam w Disneju zdają sobie z tego sprawę. Możnaby to rozwiązać na kilka sposobów. Przykładowo dać na początku premierowego odcinka jakiś mocno skondensowany skrót tego co było w animowanym serialu.

Ashoka była już przedstawiona w serialu Mandalorian i dowiedzieliśmy się tyle, że szuka Thrawna. Nie da się też wykluczyć możliwości, że być może fabuła została tak skonstruowana, że to wszystko co musi wiedzieć widz nie znający za bardzo "Rebeliantów".

W "Nowej Nadziei" hologram Lei wprowadza Obi Wana do historii i dowiadujemy się o jego powiązaniach z Vaderem/Anakinem w miarę rozwoju fabuły. Inna perspektywę na te postaci mają Ci którzy widzieli Gwiezdne Wojny jeszcze w latach 80-tych w kinach, a inną Ci którzy zaczęli od "Mrocznego Widma". Może tu będzie podobnie. Kto wie więcej, ten ma komfortową sytuacje. Kto wie mniej, ten ma więcej fabularnych niespodzianek i może sięgnąć kiedyś po serial animowany...
Nadzieje na to, że ktoś się przejmuje widzami, którzy nie oglądali animacji, są... nieuzasadnione  Tongue

Kilka godzin temu rozmawiałem z kolegą z pracy, który ogląda własnie Mando i zaczął 3 sezon - zapytałem czy zdziwił się jak zobaczył Grogu razem z Dinem, po tym jak rozstali się w końcówce 2 sezonu?
Odpowiedział, że bardzo się zdziwił i liczył na jakieś wyjaśnienie w kolejnym odcinku  Big Grin  Big Grin  Big Grin

W przypadku Ahsoki mamy jednak inną sytuację, jest jeszcze miesiąc do premiery i na upartego można jeszcze nadrobić zaległości, ale moim zdaniem nie trzeba.
Znajomość animacji nie jest potrzebna - oczywiście nie wiem jaka będzie fabuła, ale bohaterowie są na tyle interesujący, że obronią się sami.
Moim zdaniem nieznajomość "Rebeliantów" może nawet działać na plus, z wielu względów.
Słusznie zauważył sebas, że jak komuś się spodoba to może zainteresuje się serialem animowanym, lub też sięgnie po książki w przypadku Thrawna.
W obsadzie jest Hayden Christensen, więc można się spodziewać Vadera, jak rzuci tekst typu: "tym razem was dopadnę" czy coś w tym stylu, to ma to niewielkie znaczenie, podobnie jak ewentualne wspomnienie o np. Kananie.

Ezra jest na razie w materiałach promocyjnych na mocno dalszym planie, więc to dla mnie największa niewiadoma - "Mostowiak" potencjalnie może najwięcej wygrać na wersji aktorskiej.
Thrawn czy Ahsoka mają już dużą renomę i serialu w zasadzie nie potrzebują, Sabine i Hera na starcie przyciągają wzrok (dobrze, że Sabine skraca włosy):
[Obrazek: sabine-tw.png?format=jpg&quality...aspectfill]

Ciekawe czy Zeb się pojawi, wydaje mi się że może być "za drogi" i być może w ogóle go nie będzie. Wolałbym go zobaczyć, byłoby "na bogato" Smile

Chopper? Trudno wyrokować, pojawił się w R1, ale tam wypadł słabo - z tego co pamiętam, to był zrobiony z jakiś kartonów, ale trudno żeby ładowali w niego kasę jak miał tylko mignąć.
Chciałbym wersję mocno "metaliczną", ale obawiam się że zrobią matową, tak żeby ułatwić CGI - coś jak C-3PO w AOTC (ja osobiście najbardziej lubię wersję z OT i ROTS, w ST jest dla mnie zbyt matowy).

Fotka dużych nadziei nie daje, ale zobaczymy:
[Obrazek: d42f308c16f1385f5ae3a7a2387e9898.jpg]
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13