Filmozercy.com | Forum

Pełna wersja: Haker (Blackhat) [2015] reż. Michael Mann
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Film wydany został w Polsce na BD w 2015 roku i zawiera wersję międzynarodową, dystrybutor Filmostrada.

[Obrazek: thumb-lg-2360-haker.jpg]
Pełny opis wydania dostępny w filmoskopie.

W listopadzie 2023 premierę miało wydanie UHD zawierającą 3 wersje filmu, międzynarodową i amerykańską na płycie UHD oraz reżyserską na płycie BD, dystrybutor Arrow.

[Obrazek: thumb-lg-31120442-haker.jpg]

Opis różnic pomiędzy wersjami: międzynarodowa vs amerykańska, reżyserska

(02-02-2024, 13:53)misfit napisał(a): [ -> ]Blackhat / Haker (2015)
UHD-BD z 2023 roku (Arrow) vs BD z 2015 roku (Universal) + heatmapy.
BD z 2015 roku (wersja międzynarodowa - Universal) vs BD z 2023 roku (wersja reżyserska - Arrow). Screeny BD od Arrow wykonał Macatouille z forum.blu-ray.com.

Haker głównie pod kątem ukazania co robi z obrazkiem HDR, na tyle na ile jest to możliwe na screenach po konwersji. W ostatniej kolumnie dodałem też heatmapy. Pozostają dwie możliwości: Mann zmienił podejście do HDR o 180 stopni, lub też wersja UHD została wykonana bez jego udziału - stawiam na to drugie Smile W książeczce jest tylko info, że "The 4K remastering and color grading was completed by David Mackenzie at Fidelity in Motion".
Jeszcze dwie uwagi:
1. W kilku miejscach wyłazi posteryzacja, a szczególnie w ostatnich ~10 sekundach zaraz przed pojawieniem się napisów końcowych. To samo ma miejsce na starym BD, a więc można spokojnie założyć, że te DI 2K już tak ma.
2. W UHD zostały wklejone w obraz napisy dla scen nieangielskojęzycznych i jak dla mnie są one zbyt jasne (500-600 nitów).

Mam pytanie odnośnie tych wklejonych napisów. Gdzie trzeba umieścić napisy z pendrive aby nie pokryły się z tymi wtopionymi w ekran, przesunąć całkowicie na dolny czarny pas? Wolałbym uniknąć zabaw ze zmianą ich wysokości podczas seansu a z drugiej strony nie jestem przyzwyczajony do napisów na czarnym pasie i zastanawiam się na ile może mnie to irytować. Będę wdzięczny za zrzut ekranu pokazujący kadr z wtopionymi napisami i jeżeli się da to też te dodane tak aby móc sobie to zwizualizować Smile.

Wersja reżyserska na BD już tych wtopionych napisów nie posiada?
Od razu wrzucę heatmapy, przy okazji widać też jasność tychże napisów:

[Obrazek: MERRXRR_t.jpg] [Obrazek: MERRXRS_t.jpg] [Obrazek: MERRXRT_t.jpg] [Obrazek: MERRXRU_t.jpg]

Co do BD z wersją reżyserską to może Mefisto lub Redrum szybciej odpowiedzą, ale stawiam, że też napisy są wtopione w scenach nieangielskojęzycznych.

W filmie jest sporo scen nocnych z dużą ilością różnego rodzaju świecidełek (neony, lampy, pochodnie, itd), które dostały jasność 700-1000 nitów, a bywa, że i wyższą - jak kogoś kręcą takie rzeczy to będzie wniebowzięty.
Wszystkie trzy wersje "Blackhat" od Arrow - US i International na UHD oraz Director's cut na Blu-ray posiadają wtopione (niewyłączalne żadnym sposobem) napisy w scenach nieangielskojęzycznych.

(02-02-2024, 18:23)Kirek napisał(a): [ -> ]nie jestem przyzwyczajony do napisów na czarnym pasie

Spróbuj. Dla mnie to najlepsze miejce do wyświetlania napisów
(02-02-2024, 22:01)Redrum napisał(a): [ -> ]w scenach nieangielskojęzycznych.

anglojęzycznych Wink