Cytat: nie do końca taki dźwięk jaki powinien być
Tylko nie mów, że przerobili go metodami jakie często stosuje się do ścieżek lektorskich w polskich wydaniach BD i słychać, że jest obniżony

No chyba, że chodzi tylko o to, że tempo jest inne.
Przyjdzie Norek do Amazon i każe im obniżyć cenę tego dnia

(24-10-2016, 17:43)Gieferg napisał(a): [ -> ]Tylko nie mów, że przerobili go metodami jakie często stosuje się do ścieżek lektorskich w polskich wydaniach BD i słychać, że jest obniżony 
No chyba, że chodzi tylko o to, że tempo jest inne.
Tego nie wiem co dokładnie zrobili i szkoda, że w żadnej dotychczas dostępnej recenzji nie przeczytamy co i jak.
Zgaduję jednak, że problemu nie ma, w kinach przeca go puszczali spowolnionego do 24 fps więc musieli jakoś ogarnąć sprawę dźwięku. Pewnie różnica do wychwycenia dopiero przy bezpośrednim porównaniu do "właściwej" ścieżki dźwiękowej.
(24-10-2016, 20:41)Mefisto napisał(a): [ -> ] (24-10-2016, 17:12)misfit napisał(a): [ -> ]1 listopada wydanie od Criteriona będzie prawdopodobnie dostępne w cenie nie większej niż $50.
to jakaś magiczna data?
Co jakiś czas w
http://www.barnesandnoble.com jest obniżka na Criteriony -50% od ceny sugerowanej. Teraz promocja przypada na 1 listopada i ma potrwać do 28-ego.
Ech, znowu pójdę z torbami.
Pieczątka TVP Polska rozwala, tak nas wydymali z tym aspektem obrazu, a tutaj proszę podpisik na płytach czarno na białym czytaj >> Walimy was po całości ;] Samo wydanko ślicznie się prezentuje, na pewno lepiej od naszego odciskochłonnego shitu

Jedyna wartość tego wydania to fakt, że mam na nim autograf Szapołowskiej, nic poza tym ;]
Jeśli ktoś ma w planach zakup Dekalogu od Arrow i czeka na obniżkę ceny to informuję, że nakład już jest prawie cały wyprzedany i raczej nie będzie "dodruku". W sklepiku Arrow Dekalog już nie jest dostępny, tego samego można się wkrótce spodziewać na amazonie i zavvi.
Tak btw to te recenzje na blu-ray.com są coraz bardziej żenujące
Dekalog od Criterion dostał 4.5/5 za obraz i 5/5 za dźwięk.
Dekalog od Arrow dostał 4/5 za obraz (pomimo tego, że ma lepszą kompresję, a tym samym bliższą źródłu strukturę ziarnistości obrazu) i 4/5 za dźwięk. Koleś w recenzji pisze coś o przyspieszonym dźwięku, podczas gdy w rzeczywistości jest dokładnie na odwrót - to wydanie brytyjskie jest w prawidłowym klatkażu, a tym samym z właściwą tonacją dźwięku.
Wchodzę dziś na blu-ray.com - jest recka wydania od Arrow. Patrzę a tam oceny niższe za obraz i dźwięk od edycji Criteriona. Nie znam się na technicznych szczegółach ale widzę, że misfit już wszystko ładnie opisał.
Raczej było wiadome, że nakład szybko będzie się rozchodził: renoma serialu i wysoki poziom wydawnictwa zrobiły swoje (cena też niższa niż amerykańskiego odpowiednika).
Do mnie już "Dekalog" został wysłany - zamówiłem z zavvi (z rabatem 10% wyszło 41,39 funta - najtaniej na rynku).
Misfit - czy obejrzałeś już jakiś odcinek? Jak wrażenia? Zakładam, że jest tak dobrze jak widać to na screenach. Mam też pytanie o dźwięk, który jest bolączką większości polskich produkcji (tych starszych w szczególności): czy dialogi są dobrze słyszalne i nie trzeba specjalnie zwiększać głośności w TV/ampli?
Jedynym jakimś usprawiedliwieniem dla tych gorszych ocen dla wydania UK pomimo jego wyższości nad Criterionem jeśli chodzi o obraz i dźwięk może być to, że oba wydania były recenzowane przez dwie zupełnie inne osoby i ten gościu, który recenzował wydanie Arrow prawdopodobnie do ogólnej oceny wziął też pod uwagę te filmy dodatkowe, które w połowie są w jakości SD. Wzmianka o przyspieszonym dźwięku w Arrow to jednak ewidentny błąd, to Criterion jest spowolniony.
Niestety nie pierwszy raz zdarzają się tego typu niesprawidliwe oceny w odniesieniu do wydań Arrow i wytykanie błędów, których nie ma i można sądzić, że są to celowe działania mające promować "swoich". Szkoda mi Arrow bo naprawdę przyłożyli się do tego wydania, a tutaj największy serwis blu-ray'owy wykręca im taki numer. Ech...
Cytat:Misfit - czy obejrzałeś już jakiś odcinek? Jak wrażenia? Zakładam, że jest tak dobrze jak widać to na screenach. Mam też pytanie o dźwięk, który jest bolączką większości polskich produkcji (tych starszych w szczególności): czy dialogi są dobrze słyszalne i nie trzeba specjalnie zwiększać głośności w TV/ampli?
Miałem wczoraj zacząć, ale wybrałem się na Arrival

Na razie tak pobieżnie sprawdzałem losowo wybrane sceny, porównywałem też obraz do tego zwiastuna ponad ~200 Mb i jest świetnie, lepiej się tego zrobić nie dało IMO.