Ja tylko dodam, że eksploatując sprzęt zgodnie ze swoimi przyzwyczajeniami, problem odnotowałem jedynie z BDP Philipsa. Więcej się nie wrobię. Odtwarzacze CD / DVD innych marek chodziły u mnie do znudzenia. Nawet przestałem liczyć lata. Dziś, po szybkości „wciągania” różnych krążków mam przeczucie, że nowe nabytki będą służyły dłużej niż rzeczone 3 lata. Natomiast Philipsy „warczały” przy Universalach prawie od nowości.
(31-07-2020, 07:59)LukeTerry napisał(a): [ -> ]odtwarzacz na koniec sierpnia będzie miał dopiero rok. Co prawda płyty odtwarzam na nim bardzo rzadko, 1-2 razy w miesiącu, bo głównie męczę Netflix`a, ale mimo wszystko to chyba za szybko żeby padł laser od nieużywania. Póki co, zdarzyło mi się to tylko przy Liście Schindlera. Tydzień wcześniej oglądałem Breaveheart UHD, czyli też dosyc długi film i płyta szła elegancko.
Pisałeś, że płyta była opalcowana - płyty 3 warstwowe są wrażliwe na tego typu rzeczy. Jeśli płytę dokładnie wyczyściłeś i nadal przy zmianie warstwy robi problemy to pozostaje sprawdzić na innym odtwarzaczu, wtedy będzie jasność czy wina jest po stronie płyty czy odtwarzacza.
Ogólnie nie wiem z czego to wynika, ale zauważam, że spora część osób zgłaszających problemy z BD-100 przy zmianie warstwy ma odtwarzacz od Sony.
(30-07-2020, 22:39)prodarek napisał(a): [ -> ]Fajnie gra ten CD-S700?
Jestem bardzo zadowolony. To już inna bajka jeśli chodzi o dźwięk niż budżetowe odtwarzacze CD. Konstrukcja może nieco uboższa niż wyższe modele ale napęd ten sam co w CD-S1000 i wyższych modelach - kultura pracy, zero hałasów, i to prawie bezszelestne wysuwanie tacki... rewelacja
Aaaa, tu jesteście.
Trochę się pospieszyłem z odpowiedzią dla
Luke w wątku dotyczącym „Listy Schindlera”.
Sebas, po raz kolejny mam prośbę. W związku z tym, że legitymujesz się wykształceniem technicznym i wyjaśniałeś już na forum złożone kwestie, to proszę Cię o zabranie głosu w sprawie:
(30-07-2020, 21:59)KaMario napisał(a): [ -> ](...)
Ale podczas tej rozmowy dowiedziałem się bardzo ciekawej rzeczy, a mianowicie laser powinien często i dużo pracować, wtedy jego żywotność wzrasta. Szczególnie jest to wskazane w pierwszej fazie, czyli od nowości.
Jeśli używamy odtwarzacz od weekendu do weekendu, czyli raz w tygodniu - jest to zdecydowanie za mało. Żywotność lasera wtedy spada. To trochę jak z samochodem, żeby był sprawny musi jeździć, a nie stać - a żeby jeździć, musi być sprawny
Moje doświadczenia są nieco inne niż te, które po konsultacji z serwisantami zapodał
KaMario. Powtórzę i uzupełnię: średnio używane odtwarzacze chodziły u mnie wieki, a dwa inne stare modele nadal są sprawne, choć praktycznie ich nie odpalam (nawet jakaś Manta).
Czy nieużywane lasery faktycznie siadają szybciej? Jeśli tak, dlaczego moje nie (oczywiście z pominięciem Philipsa)? Dzięki z góry.
Oho, chyba i mnie w końcu dopadł problem z francuskim wydaniem Silent Hill.
Testowałem wczoraj polskie napisy i przy przewijaniu / przeskakiwaniu rozdziałów wszystko działo się z opóźnieniem, aż w końcu całkiem się zawiesił i musiałem wyłączyć odtwarzacz bo nie dało się nic zrobić.
Sprawdzałem też Avengers Endgame i Mulholland Drive i nie było żadnych problemów więc wykluczam że to chiński soft zaraził mi odtwarzacz koroną
Oglądałem wczoraj "Basen" (La Piscine) i niestety trafiła mi się wadliwa płyta 4K, okazuje się że takich wadliwych jest więcej:
https://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=319441
U mnie "objawy" takie same jak u innych, zatrzymanie w okolicach szóstego rozdziału, seans dokończyłem ratując się BD.
Wymieniam teraz na inny egzemplarz i mam nadzieję, że tym razem będzie wszystko dobrze, bo film wygląda świetnie, ja lubię ciepłe kolory a tu się aż wylewają, czuć lato i lata 60, bo ziarna nie brakuje.
BD i DVD z tego zestawu są OK.
Na BD jest też anglojęzyczna wersja filmu, ale wygląda blado, ma całkiem wyprane kolory, to już DVD wygląda pod tym wzgędem lepiej.
Francuska wersja BD jest bardzo dobra, ale bezpośrednio po UHD to jednak zjazd w dół.
Chciałbym ten film polecić, ale nie wiadomo jak dużo jest tych wadliwych egzemplaży, dam znać jak przyjdzie zamiennik.
(27-08-2020, 11:54)HAL 9000 napisał(a): [ -> ]U mnie "objawy" takie same jak u innych, zatrzymanie w okolicach szóstego rozdziału, seans dokończyłem ratując się BD.
Przypomnij mi jaki masz odtwarzacz ?
Nie dało się wrócić do oglądania filmu po przeskoczeniu o kilkanaście sekund do przodu ?
Ze screenów wylewa się bardzo ładny filmowy obrazek, ale gdzieniegdzie z przebarwieniami (problemy z chromą), aczkolwiek nie tak sporymi jak w SPR. Chociaż zgaduję, że skoro to Dolby Vision FEL to w trybie DV może to być marginalne czy wręcz niewidoczne.
Daj znać jak ma się sprawa z zamiennikiem.
Mam Oppo UDP-203.
Już na etapie wyboru rozdziałów jest problem, bo nie reaguje, lub z dużym opóźnieniem, dotyczy to szóstego i dalszych.
Odtwarzacz zaczął mi przeskakiwać około 47 minuty, cofnąłem, sprawdziłem czy nie ma rys, próbowałem przeskoczyć, ale już było tylko gorzej. W innym mieszkaniu mam Xbox One X, ale wcześniej sprawdziłem forum i teraz wiem, że to nie tylko mój problem.
No nic, jak zamiennik będzie miał to samo to chyba zostawię, bo cena była niska a BD wygląda spoko.
Dam znać jak przyjdzie.
(27-08-2020, 11:54)HAL 9000 napisał(a): [ -> ]bo film wygląda świetnie
widzę teal & orange do porzygu