Filmozercy.com | Forum

Pełna wersja: Płyta nie chce się odtworzyć
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
(22-02-2021, 23:01)vandel napisał(a): [ -> ]Tak był nalot i plamki na płycie. Poszło mimo tego. Starłem to później.

Zatem ponowię próbę, tym razem przy dziennym świetle. Dobrze wiedzieć, że płyta jest do odratowania.
Panowie:
[Obrazek: e4b8201371020466.jpg]
Sprawdźcie swoje Brytyjskie wydanie The Road z Vigo czy na płycie nie ma szronu. Jakisz czas temu chciałem obejrzeć a tu zonk. Nawet Oppo nie chciało tego odtworzyć. Po wyczyszczeniu płyty tylko PS3 odtwarzało ten film poprawnie. Do oppo nie odważyłem się już włożyć tej płytki ponownie.
Oglądałem kilka tygodni temu, wszystko było ok.
3 sezon Robina z Sherwood na DVD - kupiłem kilkanaście lat temu wydanie w digi i co wyjmę z pudełka żeby ponownie obejrzeć (co 2-3 lata do tego wracam), to od nowa muszę czyścić wszystkie płyty. Co ciekawe - Sezon 1&2 nie ma tego problemu i przypuszczam, że ma to coś wspólnego z nadrukiem na płycie.
(22-02-2021, 22:56)misfit napisał(a): [ -> ]Szczególnie na pudełkach UHD często zauważam u siebie taki dziwny nalot z widocznymi "kółeczkami" w środku pudełka - nie wiem, może dlatego, że na czarnych pudełkach jest to bardziej widoczne, a może powody są inne.
To jest w większości pudełek amaray. "Kółeczka" to zapewne ślady po przyssawkach z linii produkcyjnej, a sam nalot to pozostałości procesu produkcyjnego. Może jakiś utrwalacz, czy nabłyszczacz który nie odparował całkowicie. Trzeba wyczyścić i już. W steelach i digipackach tego nie ma, bo to generalnie droższy produkt i byłoby to od razu widoczne. Tworzywo musi być przeźroczyste, żeby było widać grafikę. "Amaraye" są zaś robione po taniości.

(23-02-2021, 07:19)Diocletian napisał(a): [ -> ]Jak do mnie przyjdzie paka z filmami to pierwsze co robię to czyszczę dokładnie pudełka z tego pieprzonego nalotu. Strasznie mnie on irytuje, ale mam też sporo filmów z drugiej ręki i zauważyłam, że wszyscy poprzedni właściciele mieli to gdzieś.
To jest generalnie najlepsze rozwiązanie.

(23-02-2021, 12:50)Gieferg napisał(a): [ -> ]przypuszczam, że ma to coś wspólnego z nadrukiem na płycie.
Tak było z Terminatorem na DVD w digipack (pierwsze wydanie). Tam konkretnie było coś nie tak z utrwalaczem do nadruku, który z czasem zwyczajnie odparował i osiadł na drugiej stronie płyty.

Generalnie, to zawsze sprawdzam płytę po zakupie, nieważne w jakim jest rodzaju opakowania. Kurz, ślady po palcach się dość regularnie zdarzają u konkretnych wydawców.
(23-02-2021, 12:23)Mr.Hankey napisał(a): [ -> ]Oglądałem kilka tygodni temu, wszystko było ok.
Moje wydanie to jakis exclusiv że slipem i książeczka w środku. Podejrzewam że to może ona sfermentowala w środku pudełka i oszronila płytę.
Też zawsze sprawdzam płytę po zakupie. Przykładowo niedawno kupiony trzeci sezon Westworld - płyty czyściutkie. Niecały miesiąc później robię sobie seansik, wyciągam płytę z pudełka, a ta jest uwalona po całości tym nalotem z pudełka. I tak ma się sprawa z 4 na 6 płyt.
Zagadką pozostaje dla mnie dlaczego ten nalot dużo częściej przenosi się na płytę z pudełka 4K UHD niż z BD. Inny proces produkcyjny ? No nic - zobaczymy czy to czyszczenie pudełka zaraz po jego rozfoliowaniu rozwiąże u mnie sprawę z powstawaniem tego nalotu na płycie po pewnym czasie. Oby tak było Smile

(23-02-2021, 12:17)pred895 napisał(a): [ -> ]Sprawdźcie swoje Brytyjskie wydanie The Road z Vigo czy na płycie nie ma szronu. Jakisz czas temu chciałem obejrzeć a tu zonk. Nawet Oppo nie chciało tego odtworzyć. Po wyczyszczeniu płyty tylko PS3 odtwarzało ten film poprawnie. Do oppo nie odważyłem się już włożyć tej płytki ponownie.

U mnie wizualnie wszystko ok, przepuściłem płytę przez prawie 15 letni napęd, który ma na liczniku kilka tysięcy płyt i nie wykazał żadnych błędów. Czyli masz pecha :E
(23-02-2021, 12:50)Gieferg napisał(a): [ -> ]3 sezon Robina z Sherwood na DVD - kupiłem kilkanaście lat temu wydanie w digi i co wyjmę z pudełka żeby ponownie obejrzeć (co 2-3 lata do tego wracam), to od nowa muszę czyścić wszystkie płyty.

Sprawdziłem na wszelki wypadek wszystkie serie - płyty czyściutkie. Przy czym ja nie oglądam tak często - ze 2 razy przez te wszystkie lata wyciągałem to może Big Grin
(23-02-2021, 14:14)misfit napisał(a): [ -> ]Zagadką pozostaje dla mnie dlaczego ten nalot dużo częściej przenosi się na płytę z pudełka 4K UHD niż z BD. Inny proces produkcyjny ?
Może właśnie plastik o innych właściwościach elektrostatycznych?

Teraz będę miał pretekst by oglądnąć wszystkie swoje wydania XD
Zagadka jest w sumie prosta do rozwiązania i chodzi o ilość wolnej przestrzeni pomiędzy spodem płyty a tacką w tych plastikowych pudełkach.
Dopiero teraz zajarzyłem, że te obsmarowane płyty u mnie to głównie 2 i 3-płytówki w pudełku elite 11mm z dodatkową tacką na kolejne płyty (czyli spora część moich wydań UHD) i tam spód płyty niemal całkowicie styka się z pudełkiem. Podobnie jest w przypadku tego 6-płytowego Westworld.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43