23-02-2021, 09:40
(22-02-2021, 23:01)vandel napisał(a): [ -> ]Tak był nalot i plamki na płycie. Poszło mimo tego. Starłem to później.
Zatem ponowię próbę, tym razem przy dziennym świetle. Dobrze wiedzieć, że płyta jest do odratowania.
(22-02-2021, 23:01)vandel napisał(a): [ -> ]Tak był nalot i plamki na płycie. Poszło mimo tego. Starłem to później.
(22-02-2021, 22:56)misfit napisał(a): [ -> ]Szczególnie na pudełkach UHD często zauważam u siebie taki dziwny nalot z widocznymi "kółeczkami" w środku pudełka - nie wiem, może dlatego, że na czarnych pudełkach jest to bardziej widoczne, a może powody są inne.To jest w większości pudełek amaray. "Kółeczka" to zapewne ślady po przyssawkach z linii produkcyjnej, a sam nalot to pozostałości procesu produkcyjnego. Może jakiś utrwalacz, czy nabłyszczacz który nie odparował całkowicie. Trzeba wyczyścić i już. W steelach i digipackach tego nie ma, bo to generalnie droższy produkt i byłoby to od razu widoczne. Tworzywo musi być przeźroczyste, żeby było widać grafikę. "Amaraye" są zaś robione po taniości.
(23-02-2021, 07:19)Diocletian napisał(a): [ -> ]Jak do mnie przyjdzie paka z filmami to pierwsze co robię to czyszczę dokładnie pudełka z tego pieprzonego nalotu. Strasznie mnie on irytuje, ale mam też sporo filmów z drugiej ręki i zauważyłam, że wszyscy poprzedni właściciele mieli to gdzieś.To jest generalnie najlepsze rozwiązanie.
(23-02-2021, 12:50)Gieferg napisał(a): [ -> ]przypuszczam, że ma to coś wspólnego z nadrukiem na płycie.Tak było z Terminatorem na DVD w digipack (pierwsze wydanie). Tam konkretnie było coś nie tak z utrwalaczem do nadruku, który z czasem zwyczajnie odparował i osiadł na drugiej stronie płyty.
(23-02-2021, 12:23)Mr.Hankey napisał(a): [ -> ]Oglądałem kilka tygodni temu, wszystko było ok.Moje wydanie to jakis exclusiv że slipem i książeczka w środku. Podejrzewam że to może ona sfermentowala w środku pudełka i oszronila płytę.
(23-02-2021, 12:17)pred895 napisał(a): [ -> ]Sprawdźcie swoje Brytyjskie wydanie The Road z Vigo czy na płycie nie ma szronu. Jakisz czas temu chciałem obejrzeć a tu zonk. Nawet Oppo nie chciało tego odtworzyć. Po wyczyszczeniu płyty tylko PS3 odtwarzało ten film poprawnie. Do oppo nie odważyłem się już włożyć tej płytki ponownie.
(23-02-2021, 12:50)Gieferg napisał(a): [ -> ]3 sezon Robina z Sherwood na DVD - kupiłem kilkanaście lat temu wydanie w digi i co wyjmę z pudełka żeby ponownie obejrzeć (co 2-3 lata do tego wracam), to od nowa muszę czyścić wszystkie płyty.
(23-02-2021, 14:14)misfit napisał(a): [ -> ]Zagadką pozostaje dla mnie dlaczego ten nalot dużo częściej przenosi się na płytę z pudełka 4K UHD niż z BD. Inny proces produkcyjny ?Może właśnie plastik o innych właściwościach elektrostatycznych?