23-02-2021, 17:59
Jop przed chwilą wyczyściłem z tego syfu Prestiż, Braveheart, Listę Schindlera, King Konga i Mule na UHD. Tak więc tego nowy rytuał zaraz po zakupie przecierać pudełka jedwabną szmatką.
ale obawiam się, że byłaby to dość skomplikowana i kosztowna operacja. A bawił się ktoś może w te M-Diski? Wprawdzie też nie sposób ocenić ich faktycznej żywotności, ale 1000 lat, które oferują, brzmi zachęcająco.
W każdym razie zdaje się, że generalnie problem trwałego przechowywania cyfrowych danych jest dziś dość istotny - być może więc można liczyć, że wkrótce znajdą się jakieś jego rozwiązania, poza kopiowaniem danych na nośniki analogowe.

(23-02-2021, 22:22)Pan Anatol napisał(a): [ -> ]Ja póki co kopie zapasowe trzymam w dwóch kopiach na dwóch rzadko używanych dyskach HDD, ale nie jestem pewien czy to najlepsza opcja - w końcu HDD nie są aż tak trwałe i wypadałoby je wymieniać co jakiś czas (choć może fakt, że nie korzystam z nich na co dzień, potrzebę takiej wymiany nieco odsuwa w czasie).
) oznaczałaby u mnie na teraz wydatek kilkunastu tysi na same dyski twarde, które i tak musiałbym co jakiś czas dokupować wraz z rozrastaniem się kolekcji lub awarią jednego z HDD. Wolę tę kasę wydawać na nowe filmy, ale gdybym miał nadmiar gotówki to czemu nie 
Ale jakiś to problem jest. Na razie mam jednak spore zaufanie do nośników optycznych, nie zdarzyło mi się dotychczas, żeby któraś z moich płyt (albo z kolekcji CD mojego taty, zbieranej jak przypuszczam od wczesnych lat 90., zawierającej też wypalane płytki mniej więcej w moim wieku, może nieco młodsze
) odmówiła posłuszeństwa. Na wszelki wypadek zgrywam sobie kopie tylko moich ulubionych filmów bądź trudno dostępnych wydań. Może nawet spróbuję sobie kiedyś część wypalić na tych M-Diskach, zobaczylibyśmy, co by z tego wyszło.
A może za jakiś czas pojawi się jakaś forma przechowywania danych mniej zawodna od tych dysków twardych czy nagrywanych płyt.
A zresztą może się mylę, może po tym kierunku streamingowym przyjdzie jakaś zmiana kursu, albo przynajmniej nośniki fizyczne (czy może inne metody oglądania filmów w podobnie wysokiej jakości?) jakoś będą się trzymać. W końcu dziś odnawia się chyba więcej filmów w 4K niż kiedykolwiek, więc bez sensu, gdyby było to dostępne tylko w średniej jakości streamingu.![[Obrazek: 0hlJ3mVl.jpg]](https://i.imgur.com/0hlJ3mVl.jpg)