(27-08-2022, 12:51)Mefisto napisał(a): [ -> ]OK, będę musiał sprawdzić w takim razie.
Black Rain bez szwanku (inna sprawa, że już pora na 4K, bo to zamrożone ziarno aż w oczy kole). Collateral dalej nie bangla, mimo niższej temperatury.
To mówicie, że problem z Black Rain wydanie US? to muszę aż sprawidzć swoje DVD NTSC SE wersje
Nie - Black Rain UK, Collateral US.
Sprawdziłem dzisiaj kilka kolejnych filmów na blu-ray od Monolith.
Niestety znalazł się kolejny tytuł: Saga Zmierzch: Księżyc w nowiu - płyta z filmem nie odpala się, zapewne padła, podobnie jak wcześniej omawiana Księga ocalenia.
Jeśli ktoś ma w swoich zbiorach film Saga Zmierzch: Księżyc w nowiu, proszę o sprawdzenie i podzielenie się wynikami próby odtworzenia.
Padają padają, jeszcze do kolekcji Niezniszczalni, Zmierzch 1 coś tam w 2010 w tłoczni musiała słaba partia trafić płyt lub coś innego.
Która część Niezniszczalnych "pada"? Mam 1-ke (i resztę) i bez problemu odtwarzam na odtwarzaczu bez żadnego zająknięcia a kupowałem jako nowość (1-ke) więc 1-sze tłoczenie.
Może degradacja nośnika po wystawieniu na np słońce? U mnie szafka zamknięta bez dostępu światła
Jedyny nośnik z którym mam problem jak do tej pory to Scooby Doo: Klątwa potwora z głębin jeziora, a to dlatego że nie widziałem "cieńszego" nośnika gdzie na rewersie widzisz co jest na froncie nadrukowane (zazwyczaj za 2-3 razem załapie).
Prodarek, KaMario – sprawdzaliście na innych odtwarzaczach?
Sprawdzałem płyty na obu posiadanych odtwarzaczach: Oppo 203 i Yamacha 1080. Na obu Księga ocalenia i Saga Zmierzch: Księżyc w nowiu nie działają.
Raczej powinienem napisać, że prawie nie działają. Ku mojemu zdziwieniu włożyłem do Oppo przed chwilą Księgę ocalenia i ruszyło menu, film wystartował, zacinał się co prawda obraz pomiędzy 4 a 37 sekundą a potem już dalej płynnie ruszył.
Niezniszczalni 1 część działa bez problemu, jeszcze... Mam nadzieję, że tak zostanie.
Ja już o tym pisałem wcześniej, na płytach tych pojawił się po czasie taki dziwny nalot, który można porównać do skóry wampira w słońcu (jak ktoś oglądał sagę Zmierzch to będzie wiedział o co chodzi). Płyty są pokryte dziwnym nalotem jakby je ktoś mieniącym się w świetle brokatem posypał.
Księgę ocalenia przeczyściłem delikatnie jakiś czas wcześniej nasączoną chusteczką do okularów, ale tylko niewielki fragment od środkowej części dysku. Może to pomogło, że płyta dziś na Oppo się odpaliła jednak.
Muszę chyba po kolei sprawdzić wszystkie wydania Monolithu.
Zmierzch 1 mi działa, bo kupiłem kilka lat później inny egzemplarz pewnie z kolejnego tłoczenia. Pierwotny miałem taki jakiś nie za bardzo idealny dysk, który właśnie z tego powodu wymieniłem.
Akurat "Księgi ocalenia", "Niezniszczalnych" i "Zmierzchu" nie posiadam więc nie mam jak sprawdzić. Natomiast na poprzednim odtwarzaczu blu ray Samsunga miałem coraz częstsze problemy z odtwarzaniem niektórych płyt i były to głównie filmy wydane przez Monolith (szczególnie te starsze). Po włożeniu płyt mieliło ją i mieliło a następnie wypluwało z odtwarzacza. Na początku myślałem, że to wina płyt tym bardziej, że prawie wszystkie od tego samego dystrybutora ale po kupnie odtwarzacza UHD Sony (początek 2021) te same płyty odpalają się bez problemu. Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby którejkolwiek nie odtworzył.
(12-09-2022, 13:04)MiMiK napisał(a): [ -> ]degradacja nośnika po wystawieniu na np słońce?
Gdyby to było spowodowane czynnikami zewnętrznymi padały by też inne filmy dystrybutorów, a jednak tak nie jest. Na grupach fb kolekcjonerskich jest sporo raportów o przestajacych działać płytach z tytułami wyżej wymienionymi.
Sam miałem w rękach dwie uwalone idealne płytki Zmierzch księżyc w nowiu.