Filmozercy.com | Forum

Pełna wersja: Płyta nie chce się odtworzyć
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
(12-09-2022, 13:04)MiMiK napisał(a): [ -> ]Może degradacja nośnika po wystawieniu na np słońce?  U mnie szafka zamknięta bez dostępu światła
U mnie wszystkie płyty przechowywane w zamkniętych szafkach bez dostępu światła, a tym bardziej słońca.
(12-09-2022, 17:01)Reacher napisał(a): [ -> ]Natomiast na poprzednim odtwarzaczu blu ray Samsunga miałem coraz częstsze problemy z odtwarzaniem niektórych płyt i były to głównie filmy wydane przez Monolith (szczególnie te starsze). Po włożeniu płyt mieliło ją i mieliło a następnie wypluwało z odtwarzacza. Na początku myślałem, że to wina płyt tym bardziej, że prawie wszystkie od tego samego dystrybutora ale po kupnie odtwarzacza UHD Sony (początek 2021) te same płyty odpalają się bez problemu. Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby którejkolwiek nie odtworzył.
Przez myśl mi przeszło, że to może być problem aktualizacji oprogramowania w sensie najnowszych licencji lub zabezpieczeń. Może coś się zdezaktualizowało lub jakaś aktualizacja w odtwarzaczach spowodowała problemy z odtwarzaniem właśnie tych starszych płyt.
Wszystkie płyty od nowości były nienagannie przechowywane, a też były od nowości w idealnym stanie - żadnych zabrudzeń, rys, itp. Jedynie na niektórych pojawił się samoistnie ten mieniący się w świetle nalot.
Niestety i mnie dopadło Sad "Księga ocalenia "sprawdzona na 3 różnych odtwarzaczach,starszy Soniak na którym do dzisiaj szło wszystko Ps3 i Xbox One S,wszędzie lipa,płyta wizualnie bez zastrzeżeń , "Niezniszczalni 1" na szczęście działa bez zarzutu ,jedynie co to na Xbox-e klatkuję (efekt delikatnego stroboskopu) temat już wałkowany na forum w przypadku odtwarzanych płyt na konsoli (co ciekawe nie tylko filmy 1080i ale też 1080p konsola "szatkuję")
Czas chyba przejrzeć za namową KaMario kolekcję
prodarek napisał(a):Gdyby to było spowodowane czynnikami zewnętrznymi padały by też inne filmy dystrybutorów, a jednak tak nie jest. Na grupach fb kolekcjonerskich jest sporo raportów o przestajacych działać płytach z tytułami wyżej wymienionymi.
Ile osób ma problem z tymi filmami? Problem listy "problematycznych" wydań Monolith jest taki że nie każdy ma z nimi problem. Nie mam akurat Księgi ale mam mnóstwo filmów Monolith z przed Niezniszczalnych i po. Nigdy nie widziałem aby płyta miała "zacieki" czy tłoczona nie porysowany nośnik nie czytało. Prędzej bym obstawiał odtwarzacz i laser (być może pada?) niż sam nośnik. Może po prostu jakaś partia z tego okresu jest wadliwa?
Z drugiej strony z tego co kojarzę to np Step Up 3 (MBD 075 a Niezniszczalni 1 są MBD 073) też powinny "paść" a u mnie odtwarzacz raz do roku łyka ten tytuł jak pelikan Smile Dziwne rzeczy....

PS Prędzej bym obstawiał że takie coś może mi się przytrafić na jednym z pierwszych Step Up 2 MBD 004 ale .... czyta bez problemu na UBK90 czy BP250 Tongue
Ja ostatnio przeżyłem chwilę grozy z Everestem - nówka płyta, ale nie chciała w ogóle ruszyć na głównym odtwarzaczu, choć pod światło lustro (na drugim bez problemu). Dopiero po n-tym włożeniu załapało. Aż się zastanawiam czy może laser nie zaczyna szwankować po ostatnich rewelacjach.
(12-09-2022, 22:14)MiMiK napisał(a): [ -> ]Ile osób ma problem z tymi filmami? Problem listy "problematycznych" wydań Monolith jest taki że nie każdy ma z nimi problem. Nie mam akurat Księgi ale mam mnóstwo filmów Monolith z przed Niezniszczalnych i po. Nigdy nie widziałem aby płyta miała "zacieki" czy tłoczona nie porysowany nośnik nie czytało. Prędzej bym obstawiał odtwarzacz i laser (być może pada?) niż sam nośnik. Może po prostu jakaś partia z tego okresu jest wadliwa?
Mam ci ich policzyć czy co? płyty przestają działać i tyle takie są fakty a kolejny fakt to powtarzające się tytuły czyli jest to prawdopodobnie winna partii płyt z tego okresu? kto wie może.

[Obrazek: zLwUaHj.png]
Kolega chyba za bardzo wszystko do siebie bierze iż nawet nie czyta screena który sam wrzucił tj "w wielu przypadkach są wadliwie". Reasumując są płyty u szczęśliwców które działają do tej pory i jak widać nawet "chodzą" na olx Wink
[Obrazek: MED2D2C_t.png] [Obrazek: MED2D2D_t.png]
Niech sobie nawet pływają nic to nie zmienia, dzisiaj chodzi jutro może nie będzie chodzić tyle w temacie.
(13-09-2022, 22:08)prodarek napisał(a): [ -> ]Niech sobie nawet pływają nic to nie zmienia, dzisiaj chodzi jutro może nie będzie chodzić tyle w temacie.
I po co te uszczypliwości? Skoro nie ma "zacieków" i bez problemu się odtwarza to w czym problem? Uważasz że tłoczone nośniki są wieczne?
Najpierw piszesz "czy masz mi policzyć" ilu osobom nie działa ale jak Ci pokazuje że się mylisz (podobnie zresztą jak z Niezniszczalnymi) i jednak są działające to masz problem że na 10 osób 9 nie działa a jednej działa? Spuść z tonu bo ciągniesz temat w bezsensowną dyskusje Smile
Ręce opadają, kończę szkoda słów.
(11-09-2022, 19:50)KaMario napisał(a): [ -> ]Jeśli ktoś ma w swoich zbiorach film Saga Zmierzch: Księżyc w nowiu, proszę o sprawdzenie i podzielenie się wynikami próby odtworzenia.
Pożyczyłem całą Sagę w wydaniach od Monolith i z żadną płytą nie miałem problemów. Sprawdzone na dwóch stacjonarnych odtwarzaczach i napędzie do komputera.
Przy okazji wspomnę, że w filmoskopie możecie zapoznać się z uzupełnionymi opisami tych wydań.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43