![]() |
|
Blu ray w Polsce - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Blu ray w Polsce (/watek-blu-ray-w-polsce) |
RE: Blu ray w Polsce - lis22 - 17-04-2018 Pisałem tylko o Blu-Ray, o DVD mam takie samo zdanie, jak Ty. Zresztą, nie mam już, chyba żadnej płyty DVD, żeby sprawdzić jak ten upscaling wygląda ... A, mam jeszcze rozszerzone wydania "Władcy Pierścieni" w wersji kolekcjonerskiej oraz trzy koncerty, więc jak będę miał czas, to sprawdzę. RE: Blu ray w Polsce - misfit - 18-04-2018 (17-04-2018, 21:40)Mierzwiak napisał(a): To prawda ale mamy rok 2018 i nikt gołym okiem nie zauważy różnicy między upscalingiem robionym przez odtwarzacz a tym przez telewizor. Vincent (i nie tylko on) jednak widzi różnicę ![]() Przykładowo twierdzi on, że Oppo 203 przyzwoicie skaluje obraz do 2160p, ale jeśli powierzyć skalowanie LG OLED 2017 (od tego jest opcja "Source Direct" w Oppo) to ten sobie nieco lepiej poradzi z tym zadaniem. Oczywiście można dyskutować czy są to pomijalne różnice czy też nie, ale faktem jest, że są różnice pomiędzy poszczególnymi algorytmami skalowania (chromy zresztą też). Zakładając jednak, że w żadnym obecnie sprzedawanym czy to odtwarzaczu czy telewizorze (tego nie wiem) nie używa się Bilinear, który powoduje aliasing czy coś a'la ostrego Lanczosa bez filtra anti-ringing to faktycznie można mówić o niewielkich czy mikroskopijnych różnicach. RE: Blu ray w Polsce - NWWStation - 18-04-2018 Wracając do samego tematu popularyzacji BD w Polsce... Myślę, że akcje pokroju wydania kolekcji Obcego na BD mogłyby pomóc
RE: Blu ray w Polsce - Mierzwiak - 18-04-2018 (18-04-2018, 06:33)misfit napisał(a): Vincent (i nie tylko on) jednak widzi różnicęOppo sroppo. Raka ponoć też leczy
RE: Blu ray w Polsce - Mateusz - 18-04-2018 (18-04-2018, 07:30)NWWStation napisał(a): Wracając do samego tematu popularyzacji BD w Polsce... Myślę, że akcje pokroju wydania kolekcji Obcego na BD mogłyby pomóc Wink Jestem tego samego zdania. Fajnie jakby jakiś dystrybutor ruszył z kolejną taką akcją na jesieni. RE: Blu ray w Polsce - lis22 - 18-04-2018 Nie zapominajmy, że jeżeli do gazety, pisma dołączony jest jakiś film, to tylko na DVD. Podobnie, promocje, np. przy kasach czy na kartę Mój Empik - też tylko DVD. Nie ma widocznych promocji na Blu - Ray, nie ma filmów na BD dołączanych do gazet, nie ma gier na PC na płytach BD, itp. Gdy DVD zyskało popularność, taki CD Projekt zrezygnował z dołączania gier na płytach CD i zastąpił je DVD (przez pewien okres dodawał dwa formaty), na BD już się nie przerzucili, bo pewnie jest zbyt drogo i pismo musiałoby zdrożeć. RE: Blu ray w Polsce - misfit - 18-04-2018 (18-04-2018, 08:14)Mierzwiak napisał(a): Oppo sroppo. Raka ponoć też leczy Ale tą tezę Vincenta należy określić jako taki mały prztyczek w nos w kierunku Oppo, a nie jego zachwalanie (podobnie jak z chromą, która wg. niego ciut lepiej prezentuje się na Panasach) ![]() Komu jak komu, ale mu wierzę, że to są zauważalne różnice na korzyść skalowania po stronie TV, ale oczywiście nie omieszkam tego sprawdzić na własnych oczętach gdy w końcu stanie u mnie LG. RE: Blu ray w Polsce - MarekZegarek - 18-04-2018 (18-04-2018, 09:47)lis22 napisał(a): Nie zapominajmy, że jeżeli do gazety, pisma dołączony jest jakiś film, to tylko na DVD. Podobnie, promocje, np. przy kasach czy na kartę Mój Empik - też tylko DVD. Nie ma widocznych promocji na Blu - Ray, nie ma filmów na BD dołączanych do gazet, nie ma gier na PC na płytach BD, itp. Gdy DVD zyskało popularność, taki CD Projekt zrezygnował z dołączania gier na płytach CD i zastąpił je DVD (przez pewien okres dodawał dwa formaty), na BD już się nie przerzucili, bo pewnie jest zbyt drogo i pismo musiałoby zdrożeć. Chyba masz na myśli CD-Action. Myślę, że samo CD-Action, mimo pozycji, którą wtedy miało na rynku nie spopularyzowałoby nośnika Blu-Ray. Wprowadzenie Blu-Raya było dla nich ryzykiem, którego nie podjęli. Żeby trafić do większej liczby odbiorców woleli obniżyć cenę, niż dodać Blu-Ray i ją podnieść. Wszystko sprowadza się do decyzji biznesowych wydawców, którzy po analizie rynku doszli do wniosku, że Blu-Ray zwyczajnie im się nie opłaca. RE: Blu ray w Polsce - lis22 - 18-04-2018 Tak, popierdzieliła mi się nazwa ![]() Szkoda, że w pewnym momencie podjęto taką a nie inną decyzję, bo gdyby chociaż producenci gier zaczęli promować BD na PC, to byłoby lepiej. Sam posiadam napę Blu-Ray w PC od 2010 roku i jest on w zasadzie bezużyteczny. RE: Blu ray w Polsce - Gieferg - 18-04-2018 Nagrywarka BD w kompie pozwoliła mi zrobić kopie zapasowe z wersją w PL do przeszło setki filmów na Blu z różnych krajów (nie mówiąc już o tym, że filmy z wszelkich imprez, wesel i wakacji, które robiłem też nagrywam na BD), więc była to bardzo dobra inwestycja. |