![]() |
|
Głośniki do kina domowego - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Głośniki do kina domowego (/watek-glosniki-do-kina-domowego) |
RE: Głośniki do kina domowego - sebas - 26-03-2019 (26-03-2019, 11:02)Wolfman napisał(a): Masz jakieś zdjęcie jak się poprawnie wkłada te kable w te wtyczki?Przykładowy filmik z "obróbką" kabli dla wtyków bananowych. Od 3:40 i 6:00 masz przykłady wtyków o konstrukcji podobnej do tego co poakazałeś na zdjęciu. Tutaj kolejny. W obu przypadkach jest małe niedopatrzenie. Powinno się najpierw wsunąć jescze zaizolowany przewód do bananka i zobaczyć ile minimalnie można zdjąć izolacji, tak aby śruba (śruby) dociskały do odizolowanego przewodu. Więcej izolacji nie opłaca się zdejmować. W obu przypadkach robione to było na oko i jakoś "przypadkiem" tyle co potrzeba. RE: Głośniki do kina domowego - Daras - 26-03-2019 (26-03-2019, 02:19)sebas napisał(a):(26-03-2019, 00:03)Daras napisał(a): problem z ustaleniem ilości potrzebnej kalafonii Nigdy niczego nie zlutowałem bez kalafonii. Może mam przestrzały grot lub cynę bez topnika? Nie wnikam. Wszystko leży w szafie odkąd pamiętam. „Sprzętu” już raczej nie zmienię. W ostatnich latach korzystam z gotowych kabli, ewentualnie patentu na „skrętkę”. (26-03-2019, 02:19)sebas napisał(a):(26-03-2019, 00:03)Daras napisał(a): Pracując na tak małych wtyczkach trza być „pedantem” Nie no, przy moich oczach to już wszystko jest małe. Nadal uważam, że zlutowanie takiego wtyku wymaga precyzji / umiejętności. Choć jeśli faktycznie możliwe jest skręcenie przewodów, to ja bym skorzystał właśnie z takiej opcji. (26-03-2019, 00:03)Daras napisał(a): Wstępnie obstawiałbym skopcenie się transformatora (?). (26-03-2019, 08:40)Wolfman napisał(a): Dopiero zamówiłem transformator, pytanie czy je uszkodziłem permanentnie czy też to się jeszcze opłaca naprawiać Masz już pewność masz, że to jednak transformator? RE: Głośniki do kina domowego - sebas - 26-03-2019 (26-03-2019, 13:46)Daras napisał(a): Masz już pewność masz, że to jednak transformator?Wolfman ma tu chyba na myśli trnansformator konwerujący napięcie 230V do 120V, tak żeby ten sprzęt w EU używać, a nie transformator jako element zasilacza Onkyo na wymianę... RE: Głośniki do kina domowego - Daras - 26-03-2019 Właśnie nie mogę tego wszystkiego ogarnąć. Wolfman opisał całą sytuację dość enigmatycznie. Także nie odpowiedział na gros Twoich zapytań. Ale jedno jest pewne – coś się sfajczyło. https://www.youtube.com/watch?v=fyvoq1APAB8 RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 26-03-2019 (26-03-2019, 14:03)Daras napisał(a): Wolfman ma tu chyba na myśli trnansformator konwerujący napięcie 230V do 120V, tak żeby ten sprzęt w EU używaćTak, zawiozłem dziś do serwisu. Panowie w tej sprawie jest jednak duży dowcip. Zamiast 720 z linku, dostałem k....a 820. Sprzęt o dwukrotnie większej wartości. Jeśli padła płytka hdmi za 2000 to ponoć sprzęt po jej wymianie może się sypnąć po krótszym czasie , aniżeli przewiduje jego normalny żywot. Mimo wszystko przy modelu wyższym (dałem za to ok 400$) to chyba będę go naprawiał. Trochę zgłupiałem, bo nawet nie miałem czasu ogarnąć wszystkiego przyjechałam niedawno, a sprzęt na moje życzenie został wysłany bez pudła (więc nie rzuciło mi się to w oczy, a jakoś specjalnie nie zaglądałem na jego numery. Miała być tylko 720. Więc z związku z powyższym co fachowcy doradzają reperować poważniejsze straty? RE: Głośniki do kina domowego - Pablo0909 - 26-03-2019 Przecież model masz z przodu na amplitunerze, u góry z prawej strony. Masakra, kupić i nie wiedzieć co?
RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 26-03-2019 (26-03-2019, 17:06)Pablo0909 napisał(a): Masakra, kupić i nie wiedzieć co?Kupiłem ten z linku. Wiesz co to jest mieć mało czasu, dużo spraw i nie sprawdzać sprzętu do którego się nie miało głośników? Wygląd nic mi nie mówił , skoro wcześniej tego nie miałem i nie używałem RE: Głośniki do kina domowego - Daras - 26-03-2019 Nazbyt to wszystko „wydumane”. Ale nic, w życiu różnie bywa. (26-03-2019, 21:39)Wolfman napisał(a): Wiesz co to jest mieć mało czasu, dużo spraw i nie sprawdzać sprzętu do którego się nie miało głośników? Wygląd nic mi nie mówił , skoro wcześniej tego nie miałem i nie używałem Kilka słów o moim podejściu do sprzętu: 1. Przed zakupem czegokolwiek sporo czytam (specyfikacja, fora, opinie ekspertów itd.). 2. Na testy (np. nowego zestawu 5.1) biorę „wolne”. Najczęściej taki dzień wypada w sobotę. Wyłączam wówczas: telefony, internet, nie otwieram drzwi itd. Na „eksperymenta” poświęcam kilka godzin.3. Bardzo często wracam do instrukcji obsługi. Przeglądam ją cyklicznie i sporządzam hasłowe notatki. 4. Co jakiś czas „odkrywam nowe funkcje”. Sprawdzam wszystkie i szukam sposobów aby je jakoś wykorzystać. 5. Prędzej czy później przychodzi moment, w którym mógłbym napisać własną instrukcję. Zapewne uproszczoną, lecz wystarczającą na Darasowe potrzeby. Zawsze miałem szczęście do sprzętu. Służył mi on długie lata. Drobne naprawy wykonywałem sam np. wymiana głośnika w kolumnie. Ha, pamiętam jak kiedyś przemalowałem farbą w aerozolu starą wieżę. Zrobiłem to naprawdę starannie. Zdjąłem panele przednie i potraktowałem je matową czernią. Całość sprawiała dobre wrażenie, tym bardziej, że na rynek „rzucali” tylko zestawy posrebrzane. Oj, ileż to człek musiał kiedyś kombinować.
RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 26-03-2019 (26-03-2019, 23:24)Daras napisał(a): 1. Przed zakupem czegokolwiek sporo czytam (specyfikacja, fora, opinie ekspertów itd.).To też, pytałem tutaj co polecają, wcześniej nie używałem amplitunera. Nie mam do tego podejścia jakby to było ze złota i kosztowało krocie. Dziś serwisant powiedział mi , że ludzie kupują starsze sprzęty tego typu, ze względu na dłuższą żywotność, nie bawi ich wywalenie 8 tyś na sprzęt co ma działać zaledwie 4-5 lat. A na notatki i inne pierdoły nie mam czasu. Czegoś nie wiem to zapytam, obejrzę filmik i itp. Nie te czasy bym pisał coś w zeszycikach jak szkolny uczeń
RE: Głośniki do kina domowego - Daras - 27-03-2019 (26-03-2019, 23:44)Wolfman napisał(a): A na notatki i inne pierdoły nie mam czasu. Pierdoły? O rany.Kolega jakby nie poniał aluzju. W ostatnim poście podkreśliłem zdania „kluczowe”, czyli np. fakt, że w określonych godzinach / dniach rozmyślnie wyłączam internet! Ten czas oczywiście mogę przeznaczyć choćby na testy nowego sprzętu (także sporządzanie notatek) z korzyścią dla własnego kina domowego. Odnośnie notatek. W kobylastych instrukcjach obsługi często znajduję króciutkie wzmianki dotyczące istotnych funkcji sprzętu. Giną one w dziesiątkach stronic. Zatem celowo wyłuskuję słowa kluczowe i mam je zawsze „pod ręką”. Już na marginesie - niezmiennie korzystamy w domu z „notatnika” (luźne karteczki spoczywające w określonym miejscu) co odciąża pamięć i bardzo ułatwia życie. No, ale to nie jest wątek na tego typu dyskusję.
|