Filmozercy.com | Forum
Ustawienia obrazu TV - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Ustawienia obrazu TV (/watek-ustawienia-obrazu-tv)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Ustawienia obrazu TV - djgromo - 12-04-2020

(12-04-2020, 12:45)malin1976 napisał(a):  Za rok może już netflix wprowadzi nowy kodek i ruszy na dobre z 8k Wink

Ja to coraz częściej słyszę, że netflix co chwila obniża jakość w porównaniu z tym co było kiedyś.

RE: Ustawienia obrazu TV - malin1976 - 13-04-2020

Trzeba iść z duchem czasu . Blu ray to już dziś przeżytek . UHD rządzi choć jakby trochę w podziemiu , zaraz wymyślą coś innego . Zdania nie zmienię i 2020 to ostatni rok w którym kupuję filmy na płytkach blu ray . Wraz z nową konsolą zarządzi uhd a jedynie na canal + będę oglądał to co dla mnie najważniejsze czyli piłkę nożną i żużel w 1080i plus odpad filmowy trzeciego gatunku typu szybcy i wścieknięci .,

RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 13-04-2020

(13-04-2020, 13:35)malin1976 napisał(a):  Blu ray to już dziś przeżytek .
Blu-ray nie jest przeżytkiem, dysk z BD z porządnego źródła i z dobrą kompresją wciąż wygląda fantastycznie.

Cytat:UHD rządzi choć jakby trochę w podziemiu
Nie tylko nie rządzi, ale rządzić nigdy nie będzie.

Cytat:zaraz wymyślą coś innego
Nie wymyślą, UHD to na 99,9% ostatni nośnik fizyczny dla filmów.

Cytat:Zdania nie zmienię
Nie musisz, tkwij sobie dalej w bańce bredni i urojeń.

RE: Ustawienia obrazu TV - Uatu_TheWatcher - 13-04-2020

(11-04-2020, 18:17)Dziel napisał(a):  Bez włączonego trumotion nie idzie oglądać filmów a ze zbyt podbitym widać artefakty. Złotym środkiem jest ustawienie De-Judder na 3-4. Czasami też oglądając filmy są widoczne przejścia tonalne podczas ciemnych scen ale to już pewnie wina procesora w B8.
Mam w planach na ten rok wymianę B8 na 65 cali i tutaj cały czas moim faworytem jest Panasonic TX-65GZ2000E. Może pod koniec roku cena spadnie poniżej 10K

Ostatnio dość intensywnie angażowałem się w poszukiwanie nowych rozwiązań technologicznych, które w gałęzi przemysłu RTV można by zastosować w modelach telwizorów OLED, FALED(tak, istnieje taki podtyp odbiorników TV, jako, autorski, projekt SONY), MiniLED QLED (to akurat jest sposobność technologiczna od TCL), czy samsungowskich QLEDach. Znalazłem, jak widać w linku poniżej, jedno z moich marzeń - jeśli chodzi o model telewizora, który chciałbym posiadać - które ,,wyczekuję, aby kiedyś się spełniło", i nie muszę się tłumaczyć, dlaczego tak bardzo wybiegam w przyszłość z tak zaawansowanym telewizorem, skoro ani telewizja, ani filmy bądź seriale strumieniowane przez internet, np. na platformie streamingowej, ani filmy Blu-Ray i 4K nie dałyby tak wybitnej rozdzielczości przekazywanego obrazu - rozdzielczości 8K.

https://www.sony.pl/electronics/telewizory/zh8-series

Panasonic przez Ciebie podany, o tak, również zanim kupiłem obecnie używany przeze mnie LG OLED E8 o przekątnej matrycy ekranu 65 cali, był jednym z modeli telewizorów, które podczas zakupu brałem pod uwagę. Na chwilę obecną pandemia koronawirusa, wg. analityków rynku RTV, opóźni emisję sprzedaży najnowszych modeli telewizorów różnych marek o spektrum rozwiązań technologicznych, a także prace nad takowymi technologiami, czy liczne targi i konferencje reklamujące produkty o blisko rok. Plan zmiany mojego odbiornika tv na większy i po prostu... lepszy, musi poczekać do 2022 roku.

W kwestii HDRa w moich ustawieniach telewizora, który posiadam, LG OLED E8 65, takowa wartość HDRu, gdzie kontrast i jasność ustawiłem na o wiele mniejsze niż 100 (przy mocnym HDRze), nie jest głupia i bezsensowna. Wiem, co robię, wiem na czym polega i jak funkcjonuje technologia HDR, jednak przy jednym konkretnym filmie zastosowałem tak eksperymentalne parametry, podczas oglądania "Star Wars: Episode IV. A New Hope", filmu odtwarzanego na dysku Blu-Ray. Z mojej, rzecz jasna, subiektywnej perspektywy dzieło George’a Lucasa oglądało się nieziemsko dobrze! Bez żadnego ziarna, szumów, plam i odbarwień kolorów przy kontrastach teł.

RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 13-04-2020

(13-04-2020, 15:43)Uatu_TheWatcher napisał(a):  W kwestii HDRa w moich ustawieniach telewizora, który posiadam, LG OLED E8 65, takowa wartość HDRu, gdzie kontrast i jasność ustawiłem na o wiele mniejsze niż 100 (przy mocnym HDRze), nie jest głupia i bezsensowna. Wiem, co robię, wiem na czym polega i jak funkcjonuje technologia HDR
Nie wiesz, w przeciwnym razie nie ruszałbyś ustawień które odpowiadają za prawidłowe wyświetlanie obrazu w trybie HDR.

RE: Ustawienia obrazu TV - Uatu_TheWatcher - 13-04-2020

(13-04-2020, 16:49)Mierzwiak napisał(a):  
(13-04-2020, 15:43)Uatu_TheWatcher napisał(a):  W kwestii HDRa w moich ustawieniach telewizora, który posiadam, LG OLED E8 65, takowa wartość HDRu, gdzie kontrast i jasność ustawiłem na o wiele mniejsze niż 100 (przy mocnym HDRze), nie jest głupia i bezsensowna. Wiem, co robię, wiem na czym polega i jak funkcjonuje technologia HDR
Nie wiesz, w przeciwnym razie nie ruszałbyś ustawień które odpowiadają za prawidłowe wyświetlanie obrazu w trybie HDR.

Na wszystkie piekła pełne zmutowanych cyborgów! Powtarzać i powielać się nie będę, tłumacząc, że wiem na czym polega system / technologia HDR np. stosowana we współczesnych telewizorach OLED. Bo mam pojęcie ,,z czym to się je"; po prostu chciałem tylko sprawdzić, co by było gdyby zmodyfikować HDR w szczytowych ustawieniach. I dla filmu "Star Wars: Episode IV. A New Hope" po takowych modyfikacjach wyglądało to w miarę akceptowalnie i ciekawie. Więcej takiego eksperymentu nie powtórzyłem. Opcjonalność HDRu kusi, jednak nawet przy filmach odtwarzanych z płyt Blu-Ray 4K, HDR potrafi razić w oczy niemożebnie... Ale to zależy od filmu i temperatury kolorów obrazu itp. Wiem jak działa HDR, ale nie kombinuję już więcej z ustawieniami przy tej specyfikacji. W końcu wezmę dupę za troki, i po tej całej pandemii zamówię kalibrację u specjalistów ze "skalibrujtv.pl". Pozdrawiam i za dziwne moje posty i niedopowiedzenia, o co dokładnie mi, chodzi, przepraszam.

RE: Ustawienia obrazu TV - Wolfman - 25-05-2020

Ktoś może mi powiedzieć o co tutaj chodzi?
[Obrazek: F5TbRT1.jpg]
SUHD UE65KS8000L

Ustawienia obrazu TV - Glaeken - 25-05-2020

Musisz wyrzucić telewizor przez okno.

Wysłane z planety LV-426 przy użyciu Tapatalka

RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 25-05-2020

Wyłączone HDMI UHD Color w menu ustawień obrazu telewizora?

RE: Ustawienia obrazu TV - Wolfman - 25-05-2020

Dzwoniłem do samsunga, zresetowali mi zdalnie cały tv. Nie mam rozdzielczości 4k w dalszym ciągu. Hdmi mam włączone, bo kolorki lepsze są.  Włączam 4k to mam napis ze twój tv nie obsługuje tej rezolucji. Z wyłaczonym hdmi nie było kolorów, a 4k była z tego co pamiętam