![]() |
|
Telewizory LG OLED seria 8 - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Telewizory LG OLED seria 8 (/watek-telewizory-lg-oled-seria-8) |
RE: Telewizory LG OLED seria 8 - misfit - 26-01-2023 Pamiętam, że Vincent w filmikach o C2 mówił, że jest poprawa w działaniu TruMotion odnośnie obecności artefaktów względem C1. Ale ufam na słowo, bo nie korzystam z tego typu rzeczy. Rzuć jakimś przykladem fajnej testowej sceny, najlepiej z info o czasie występowania artefaktów w serii 8, to ewentualnie sprawdzę u siebie. RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mierzwiak - 26-01-2023 Zobacz czołówkę Prometeusza gdy za nazwiskami twórców i obsady przesuwa się krajobraz, szczególnie problematyczny jest tekst na tle wodospadu. RE: Telewizory LG OLED seria 8 - misfit - 27-01-2023 Sprawdziłem czołówkę Prometeusza, zwracając szczególną uwagę na pojawiające się i znikające nazwiska twórców i obsady. I tak: - na C7 widzę wyraźnie artefakty już przy De-Judder na 1 w ujęciach z wodospadem. - na C2 przy De-Judder 1-3 artefaktów nie widzę, no może poza jednym chwilowym momentem w trakcie pojawiania się napisów. Dopiero od 4-5 rzucają mi się one w oczy, ale w mniejszym stopniu niż na C7 przy "1". RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mefisto - 27-01-2023 Misfit nie obraź się, ale jak na gościa, który dopiero co się spuszczał nad konkretnym typem telewizorów i przeklinał projektory, to zaskakująco często raportujesz o kolejnych problemach z obrazem
RE: Telewizory LG OLED seria 8 - misfit - 27-01-2023 Jakich kolejnych problemach? U każdego producenta upłynniacze bazujące na interpolacji klatek generują artefakty (kwestia przy jakiej "sile") i to niezależnie czy mowa o OLED, LCD czy projektorze. I wygląda na to, że zeszłoroczne LG radzą sobie pod tym względem zdecydowanie lepiej niż w starszych modelach. Dla mnie i tak nigdy nie był to parametr na który zwracałem uwagę przy zakupie, bo co do zasady pierwsze co robię po zakupie nowego wyświetlacza to właśnie wyłączanie tego typu rzeczy ![]() A do poprzedniego problemu obrazowego z treściami DV podałem też prostą receptę jak sobie z nim poradzić (wyłączenie Adjust Logo Brightness). Gdybym o nim nie wiedział to z mojej strony byłby zwrot telewizora. W projektorach faktycznie nie ma tego problemu, skoro oficjalnie nie obsługują DV ![]() Każdy wyświetlacz ma swoje lepsze i gorsze strony (również Panasoniki) i ja nigdy nie wahałem się pisać również o tych drugich. RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mefisto - 27-01-2023 (27-01-2023, 15:01)misfit napisał(a): Jakich kolejnych problemach? No u mnie już cała strona "bugów" o których donosisz od momentu zakupu Taka luźna uwaga, nic więcej.
Telewizory LG OLED seria 8 - vandel - 27-01-2023 Fajnie ze piszesz o wadach wiele osób po zakupie nie umie lub nie chce się do nich przyznać ![]() Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka RE: Telewizory LG OLED seria 8 - misfit - 27-01-2023 (27-01-2023, 15:04)Mefisto napisał(a): No u mnie już cała strona "bugów" o których donosisz od momentu zakupu Poprzednia strona była o jednym i tym samym. A jeszcze wcześniej było o ASBL i to jest jak dla mnie na ten moment jedyny istotny mankament mojego C2 i chociaż uprzykrza życie w niewielkiej ilości filmów (i nie wszystkim, bo większość osób nawet nie zauważa jego działania) i można go sobie wyłączyć w menu serwisowym, to i tak IMO jest to rzecz, którą LG powinien usprawnić. I to priorytetowo. RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mierzwiak - 27-01-2023 (27-01-2023, 12:22)misfit napisał(a): Sprawdziłem czołówkę Prometeusza, zwracając szczególną uwagę na pojawiające się i znikające nazwiska twórców i obsady. I tak:Czyli jest znacząca poprawa, na B8 przy De-Judder ustawionym na 1 też są wyraźne artefakty, a szkoda, bo to miłe dla oka ustawienie które przyjemnie poprawia płynność obrazu bez wprowadzania niesławnego soap opera effect. RE: Telewizory LG OLED seria 8 - pearlzfan - 27-01-2023 Z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda na C9 i przy De-Judder na 3 było widać lekkie artefakty na nazwisku Theron, produced by i written by, kiedy kamera sunie tuż nad wzburzoną rzeką. Na 1 w tych samych miejscach to samo, ale ciężko mi ocenić czy mniej rzucające się w oczy. Imho przy normalnym oglądaniu nie zwróciłbym na to uwagi, ale oglądając np. Echo 3 na Apple TV+ na ujęciach pokazujących przelatujące ptaki artefakty już rzucały się w oczy na "trójce". Sprawdziłem też czy występuje bug z efektem zabrudzonego ekranu na DV wykorzystując początek 1917 i mając Logo Luminance Adjustment kolejno na High, Low i Off - nie zauważyłem różnic. |