Filmozercy.com | Forum
1917 reż. Sam Mendes (2019) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: 1917 reż. Sam Mendes (2019) (/watek-1917-rez-sam-mendes-2019)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: 1917 reż. Sam Mendes (2019) - Daras - 23-06-2020

(18-05-2020, 15:27)Jedi-Matser napisał(a):  Ja już po seansie i powiem tak jest dobrze,a nawet bardzo dobrze.
(...)

Przeczytałem całą dyskusję i brak mi pewności. Czy zdaniem kolegów Monolith faktycznie podołał względem innym wydań? Pytam bo mogę wstrzymać zakup krążka.

RE: 1917 reż. Sam Mendes (2019) - Mr.Hankey - 23-06-2020

Zdecydowanie podołał, przynajmniej jeśli chodzi o krążek UHD - można z czystym sumieniem kupować. Jedyny mankament to brak DV.

RE: 1917 reż. Sam Mendes (2019) - truvneeck - 23-06-2020

(23-06-2020, 14:13)Mr.Hankey napisał(a):  Zdecydowanie podołał, przynajmniej jeśli chodzi o krążek UHD - można z czystym sumieniem kupować. Jedyny mankament to brak DV.

Ja powiedziałbym, że niczego nie zepsuli, ale czy wszystko jest jak należy to inna sprawa Wink Jeśli komuś przeszkadza brak dodatków i kuriozalne menu (w bocznym panelu widoczne są miniaturowe klipy ale ewidentnie pochodzące z wyciętych materiałów dodatkowych i nieinteraktywne), przez które ma się trochę wrażenie obcowania z pirackim wydaniem, no to nie jest dobrze (Btw. Czy podmiana menu, a przynajmniej tła, żeby pozbyć się tych animacji była zbyt trudna w realizacji, czy po prostu to olano?) Wink Ale jeśli się na powyższe przymknie oko to jest OK.

RE: 1917 reż. Sam Mendes (2019) - Daras - 23-06-2020

Dzięki. Zamówiłem! Smile
Na marginesie: czy poza Polską wyszła gdzieś wersja z rodzimą wersją językową? Dla osób nieposiadających Oppo może to być ważna informacja.
Ja się cieszę. Miałem obawy, że będę skazany na DVD. Brrry!* Confused

* Chodzi o parskanie.

RE: 1917 reż. Sam Mendes (2019) - Wolfman - 24-06-2020

(23-06-2020, 21:42)Daras napisał(a):  Na marginesie: czy poza Polską wyszła gdzieś wersja
Chyba to już było wałkowane, że robią tylko homemade. Więc nie ma co jej szukać gdziekolwiek.

RE: 1917 reż. Sam Mendes (2019) - misfit - 26-06-2020

Na stronie głównej od kilku dni znajduje się analiza obrazu i dźwięku polskiego wydania Ultra HD Blu-ray.

Mam nadzieję, że dzięki temu otrzymacie odpowiedź czy warto sięgnąć po wydanie UHD od Monolith.
Moim zdaniem warto - jest HDR i szeroka paleta barw, a to już więcej niż większość się spodziewała. Gdyby nie Deakinsowe niebo pomiędzy 20 i 24 minutą, które w HDR10 na co niektórych wyświetlaczach robi problemy to napisałbym, że obraz jest niemal idealny jak na możliwości formatu.
Brak dodatków tylko trochę boli, no i mam nadzieję, że kiedyś doczekamy wydania Monolith z Atmosem Tongue

Jeśli chodzi o tłumaczenie dodatków (napisy), które znajdują się na BD to jest w nich trochę literówek, typu:

"Gdzie pułkownij Mackenzie?"

"Mierzyliśmy wszystko bardzo dokładnie, żeby mieć dpowiednią odległość i widok."

Samo ich tłumaczenie też pozostawia sporo do życzenia, np.

Oryginał: "When you're making a movie, you learn very quickly as the director that you make the movie four times. You make it when you write it, when you shoot it, when you edit it and when you score it.

Tłumaczenie: "Kiedy robisz film, dowiadujesz się, że jako reżyser robisz go czterokrotnie. Kiedy piszesz scenariusz, kiedy go kręcisz, montujesz i pokazujesz.

RE: 1917 reż. Sam Mendes (2019) - Gieferg - 26-06-2020

Ugh, mogli też zawsze napisać "Zaliczasz" Big Grin
A samo stwierdzenie trafne, sam się przekonałem kilka razy Smile

RE: 1917 reż. Sam Mendes (2019) - LukeTerry - 04-07-2020

Polskie wydanie UHD zamówione. W poniedziałek sam przekonam się co zmajstrował Monolith Wink

RE: 1917 reż. Sam Mendes (2019) - Daras - 09-07-2020

Żona jest na urlopie w związku z czym niekiedy odpalamy projektor po zachodzie słońca.
Luźne pytanie do posiadaczy krążka od Monolith. Czy ktoś zauważył jakikolwiek banding? Podczas normalnego oglądania (bez stopklatki, cofania itp.) być może zauważyłem coś niepokojącego. Zatem pośpiesznie wynotowałem okolice czasu 1:12:50. Zapamiętałem  też inny fragment filmu, lecz w trakcie rodzinnych projekcji odpuszczam sobie zmiany ustawień.
Jak już wspomniałem, pytanie zadałem na luzie. Albo ktoś coś zauważył, albo nie. Podczas wakacji brak mi czasu na dłuższe razgawory.

P.S.
W wolnej chwili wrócę do rzeczonego fragmentu filmu i zerknę na niego przez pryzmat innych ustawień. Może wcześniej coś popieprzyłem.
Jeszcze coś. Choć nadal powstają niezłe produkcje, to pośród nich brakuje mi tych, do których zechcę wracać. Klasyka, klasyka, klasyka…

RE: 1917 reż. Sam Mendes (2019) - Mefisto - 10-07-2020

https://filmozercy.com/wpis/1917-recenzja-filmu-i-wydania-blu-ray-opakowanie-plastikowe

+

https://filmozercy.com/wpis/1917-analiza-obrazu-i-dzwieku-polskiego-wydania-ultra-hd-blu-ray

Powinny odpowiedzieć na Twoje pytanie.