Filmozercy.com | Forum
Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz (/watek-faraon-1965-rez-jerzy-kawalerowicz)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - misfit - 15-11-2025

Jest to nieco inna sprawa, m.in. z tego powodu, że w tych steelbookach były w większości wersje filmu, których nie dało się kupić w innych wydaniach, m.in. wersji UHD z HDR10. Jednak każdemu przyszłemu polskiemu wydaniu życzę zdecydowanie lepszych wyników sprzedażowych niż to czego doświadczyliśmy od Studia N Big Grin

Tak czy owak dla mnie oczywistym jest, że jeśli chcesz sprzedać więcej wydań premium, na które masz wyższą marżę, to najpierw je rzuczasz na rynek, a kilka miesięcy później zwyklaczki, a nie na odwrót.

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - adi90a - 16-11-2025

Jako, że jestem laikiem to zapytam. Brak HDRu w wydaniach 4K zdarza się czasem, czy jest to bardzo rzadkie zjawisko? Jeżeli DVDmax zamierza pójść dalej drogą wydań 4K i ugrać coś międzynarodowo (fajnie, że jest parę wersji językowych choć życzyłbym sobie nawet więcej) to wypadałoby dociągnąć standardami. Może warto ich pomęczyć mailami?

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - sebas - 16-11-2025

(16-11-2025, 00:02)adi90a napisał(a):  Brak HDRu w wydaniach 4K zdarza się czasem, czy jest to bardzo rzadkie zjawisko
Zdarza się, ale raczej rzadko. Bywa też tak, że HDR jest w specyfikacji, ale obraz jest właściwie SDR, zapakowany jednie w hadeerowy kontener.

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - Mefisto - 16-11-2025

Ja wiem czy tak rzadko? Całkiem sporo filmów, zwłaszcza tych starszych, nie ma HDR. Z kolei niektóre "nowsze" - jak Inni - nie mają go celowo.

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - fire_caves - 16-11-2025

(15-11-2025, 17:59)misfit napisał(a):  Tak czy owak dla mnie oczywistym jest, że jeśli chcesz sprzedać więcej wydań premium, na które masz wyższą marżę, to najpierw je rzuczasz na rynek, a kilka miesięcy później zwyklaczki, a nie na odwrót
Tak, ale pprownujesz DVDmax do Arrow i innych dużych wydawców. Tamci mają z czego wyrównywać straty dzięki dużemu portfolio. DVDmax jest w porównaniu z nimi mrówką. Decyzja o wypuszczeniu sporo droższych wydań "premium" wiąże się z ryzykiem, że przy ewentualnym niskim zainteresowaniu zostanie im to w magazynach. Może skupią się na sprzedaży amaray'a na Polskę i zobaczą jak im idzie. Jak będzie satysfakcjonująca sprzedaż i może zamówienia z zagranicy to zainwestują w coś więcej i spróbują powalczyć o zagranicznego klienta?

Tak tylko próbuję się domyślać scenariusza, w którym te inne wydania filmu nie są tylko czczą wrzutką. Przy tym, przyznaję, dość optymistycznym założeniu, nie widzę innego scenariusza.

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - misfit - 16-11-2025

(16-11-2025, 02:43)Mefisto napisał(a):  Ja wiem czy tak rzadko? Całkiem sporo filmów, zwłaszcza tych starszych, nie ma HDR. Z kolei niektóre "nowsze" - jak Inni - nie mają go celowo.

Zdarza się to dość rzadko, no może za wyjątkiem Criteriona u którego jest to standard, że w przypadku starszych filmów mamy obraz w SDR (lub ew. SDR w kontenerze HDR) - Lee Kline, dyrektor techniczny Criteriona, nienawidzi HDR'a.

W przypadku Faraona najpierw należałoby zapytać DI Factory / reKINO, które odpowiadają za ostatnią rekonstrukcję, czy w ogóle istnieje Faraon w HDR.

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - adi90a - 22-11-2025

Faraon jest już w sprzedaży w Czechach. Byłem ciekawy czy z racji na czeską ścieżkę dźwiękową nie będą mieli jakiejś wersji dedykowanej na własny rynek, ale dostępne jest to samo wydanie co u nas.
https://www.film-game.cz/faraon-4k-ultra-hd-blu-ray--0941172.html

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - Pinto - 04-12-2025

No i jak wydanie? Ktoś kupił?

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - HAL 9000 - 04-12-2025

(22-11-2025, 21:48)adi90a napisał(a):  Faraon jest już w sprzedaży w Czechach.

Szacun dla naszych południowych sąsiadów, że potrafili załatwić swoją wersję językową w tym wydaniu.

Tylko pozazdrościć zaradności.

RE: Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz - slavekg - 04-12-2025

(04-12-2025, 17:27)HAL 9000 napisał(a):  Tylko pozazdrościć zaradności.

Już wielokrotnie Czesi się nią wykazywali Smile