Filmozercy.com | Forum
Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość (/watek-odtwarzacze-blu-ray-cena-a-jakosc)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Użytkownik usunięty - 10-10-2018

Pewnie że lepiej, ale ja wejście w ten świat planuję (zapewne) na jesieni przyszłego roku, więc jeśli to rzeczywiście byłby 2020 rok, to mogę jeszcze trochę poczekać Wink

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - misfit - 10-10-2018

A w jaki wyświetlacz celujesz ? Jeśli dla kogoś zbędna jest opcja wczytywania napisów zewnętrznych w trakcie odtwarzania z płyty to IMO na ten moment najlepszym wyborem będą tegoroczne odtwarzacze Panasonika, chociaż poczekałbym z zakupem kilka miesięcy aż zmniejszy się "podatek od nowości".

W wyższych modelach obsługa Dolby Vision oraz HDR10+ (AFAIK Xboxy mają dostać obsługę DV dla usług streamingowych, a dla płyt to się jeszcze okaże czy i kiedy) poza tym wszystkie modele posiadają np. unikalną opcję zmiany jasności napisów, a przekonasz się jak pomocna jest to opcja gdy odpalisz po raz pierwszy u siebie coś w HDR wieczorem i włączysz napisy.
Poza tym jest też opcja HDR Optimizer - przede wszystkim dla posiadaczy projektorów, ale również znajdzie swoje zastosowanie na wyświetlaczach z przeciętnym/słabym algorytmem mapowania tonów obrazu.
Piętą achillesową Panasoników natomiast jest odtwarzanie plików z USB - pod tym względem jest sporo ograniczeń. Jako odtwarzacz płyt spisuje się jednak świetnie.

Jeszcze nie zdecydowałem, właściwie dopiero teraz zaczynam się rozglądać na poważnie tak, żeby może za rok kupić sobie coś, co jest topowe dzisiaj, gdy "podatek od nowości" spadnie. Myślę o jakimś 65" OLEDzie, ale czy z DV? Pewnie tak, podobnie jak HDR10+, o ile za rok różnica w cenie w stosunku do modeli bez tego nie będzie zbyt duża. No i pod tym kątem dobiorę odtwarzacz. Jeśli PS5 z UHD 4K będzie zapowiedziane, to pewnie zdecyduję się na to, jeśli nie, pewnie sięgnę po jakiś "zwykły" odtwarzacz, dopasowany do możliwości telewizora. Trochę mnie przekonuje ta zmiana jasności napisów. Z kolei odtwarzanie z USB raczej mi nie będzie potrzebne w odtwarzaczu, można przecież odtwarzać z telewizora. Filmów w jakości 4K nie będę tak odtwarzał Wink a na ripy z BR w zupełności to wystarczy. Oczywiście mówię czysto hipotetycznie, bo przecież piractwa nikt tu nie uprawia Smile

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Gieferg - 10-10-2018

BR = Blade Runner, bieżącego roku, Bayerischer Rundfunk, Baskin Robbins, British Rail,
Blu-ray = BD

(10-10-2018, 13:25)Gieferg napisał(a):  BR = Blade Runner, bieżącego roku, Bayerischer Rundfunk, Baskin Robbins, British Rail,
Blu-ray = BD

Miałem na myśli właśnie Blade Runnera,a konkretnie obie części, stąd liczba mnoga. Co mi tu z jakimiś Blu-rayami wyskakujesz, trollu?

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Gieferg - 10-10-2018

Rzucisz jeszcze jakimś błyskotliwym żartem?

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Mierzwiak - 10-10-2018

Nie kupisz OLEDa z Dolby Vision i HDR10+, masz do wyboru albo to pierwsze (LG, Sony) albo drugie. (Panasonic, Philips)

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - djgromo - 13-10-2018

Używałem Xboxa do filmów, najpierw One S, a potem One X. Z egzemplarzy które miałem to w One S był zdecydowanie cichszy napęd, prawie niesłyszalny. W One X jest sporo głośniejszy, ponieważ stolik RTV mam dosyć blisko to mnie to irytowało z czasem. Jeśli chodzi o samo odtwarzanie to może ze 2 razy zdarzyło mi się, że płyta miała problem z odpaleniem, ale po kilku próbach ruszało. Teraz okazyjnie kupiłem Sony X700 z Dolby Vision i jest o wiele ciszej. Na Sony zdecydowałem się przede wszystkim ze względu na kompaktowe wymiary (porównywalne z Xboxem). Podoba mi się, że da się odpalić info o bitracie, kodeku itp w czasie rzeczywistym.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Bykovsky - 27-11-2018

Mnie natomiast mierzi brak UHD w PS4, a tym bardziej wersji Pro. Wydając wersję sygnowaną technologią 4K (i tak naciąganą, bo nie natywną), mogli się pokusić o napęd UHD. Ba, mogli nawet wydać dwie wersje Pro, z takim właśnie napędem oraz bez niego.

Docelowo będę chciał kupić projektor i odtwarzacz UHD, też może za rok-półtora, wtedy zacznę prace nad domowym kinem, jednak na razie, póki mam TV i ograniczone miejsce w obecnym lokum, to pozostanę przy konsoli. Chociaż trochę szkoda, bo nie mogę już teraz inwestować w płyty UHD.

Czy biorąc najtańszy odtwarzacz UHD za 500 zł, spełni on swoją rolę? Czy jednak jest jakiś niepisany próg cenowy (wiążący się z jakością), od którego zaczynają się dobre odtwarzacze? Pytania może dla niektórych banalne ale... nie dla mnie, a kto pyta, nie błądzi Smile Nie wiem też, czy odtwarzacz UHD jest konieczny przy moim TV, czy nie lepiej poczekać z tym do zakupu projektora.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - djgromo - 27-11-2018

Ja kupiłem odtwarzacz Sony x700 za 650 zł. W porównaniu z napędem z xboxa jest o wiele cichszy, ma pilot i wsparcie dla Dolby Vision. One S miał cichy napęd i tam było to ok, ale One X przy odtwarzaniu brzmi jak suszara. Nie wiem czy u Ciebie będzie miało to znaczenie bo projektory z reguły też są głośne jak odpalą swoje chłodzenie.