Filmozercy.com | Forum
misfit - kolekcja - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: misfit - kolekcja (/watek-misfit-kolekcja)

RE: misfit - kolekcja - Nfsfan83 - 14-05-2026

[Obrazek: 331530_ukraina-za-dnia-i-w-nocy.jpg]

RE: misfit - kolekcja - misfit - 16-06-2026

[Obrazek: 1gL91SF.png]

WTF?
Jakby co, żadnych botów nie kupowałem do odwiedzin mojego tematu Wink

RE: misfit - kolekcja - Reacher - 16-06-2026

Po prostu masz fanklub Smile

RE: misfit - kolekcja - misfit - 03-08-2026

Coś tam wpadło od ostatniej aktualizacji.

[Obrazek: NgvR1sL.jpeg][Obrazek: WXk4lk1.jpeg][Obrazek: nj14LOL.jpeg][Obrazek: EvtpGVA.jpeg]

Z EWS i Searchers miałem dylemat czy brać edycje USA z kodowaniem FiM, ale ponad 50% szansą, że płyty przyjdą porysowane, czy może brać europejskie wydania z Warnerowym kodowaniem, ale z 98% szansą, że płyty przyjdą bez rys. Wybrałem tę drugą opcję i wkrótce się okaże czy się opłaciło Wink
All the President's Men miażdży stare BD i przy okazji jest bez widocznej redukcji ziarna. Szkoda, że to nie standard u Warnera ostatnimi czasy...
Na końcu Soldier Blue od Studio Canal. Tak jak wcześniej pisałem obraz całkiem spoko, nie ma się specjalnie do czego przyczepić.

[Obrazek: 5afUelz.jpeg][Obrazek: s97ruQj.jpeg][Obrazek: lKTPyk4.jpeg][Obrazek: H4It2yA.jpeg]

Rocco od BFI to ten sam remaster co na BD z 2016 roku. Czy to oznacza, że różnice są niewielkie? Nic bardziej mylnego. BD miał dość mocno podniesione czernie i na UHD stwierdzono (imo całkiem słusznie), że tak nie może być i to poprawili. Do tego na UHD jest troszkę ostrzej + ziarno dużo fajniej w ruchu wygląda.

Paramounty jak to Paramounty, zarządzanie ziarnem, meh'owa korekcja barwna, mniejsze lub większe problemy z kodowaniem w jasnych obszarach i takie tam. Za 5 EUR od sztuki można brać, więc wziąłem Wink
Wbrew pozorom pod tym względem Footloose jest najmniej problematyczny z tej trójki, ale obraz jest dość miękki, więc na statycznych screenach pewnie mało komu się spodoba. W ruchu jednak jest gigantyczna poprawa w stosunku do starego BD, na którym mamy niemal cały czas zamrożone ziarno i drgania obrazu.

[Obrazek: qPhudwT.jpeg][Obrazek: IwbtrMT.jpeg][Obrazek: ON6GoUb.jpeg][Obrazek: g1NxAsp.jpeg]

Dwa pierwsze filmy z Polandii. Jackie Brown od Lionsgate, w kilku miejscach drobne problemy z kodowaniem, ale ogólnie świetny remaster - wiele bym dał aby np. Kill Bille chociaż w połowie tak dobrze prezentowały się na UHD.
Kingdom of Heaven - nie miałem początkowo w planach robienia upgrade z BD, ale okazało się, że różnica w obrazie vs UHD jest zbyt spora aby się temu przeciwstawić.

[Obrazek: H7trh5H.jpeg][Obrazek: QiS9EnS.jpeg][Obrazek: GEm8gqT.jpeg][Obrazek: dQhZB5s.jpeg]

Falling Down od Arrow i reszta Włochów od fanfactory za grosze.
W tych trzech Monsterach różnice w obrazie w stosunku do BD większe niż się spodziewałem, aczkolwiek w Creature from the Black Lagoon nieraz miałem odczucie jakby posiłkowali się AI, lub podobnym ustrojstwem.
W Belle na UHD gdzieniegdzie u mnie na LG przejścia tonalne pozostawiały co nieco do życzenia, z ciekawości odpaliłem dołączone BD i tu już całkiem jest dramat pod tym względem.

RE: misfit - kolekcja - Mefisto - 03-08-2026

(03-08-2026, 13:41)misfit napisał(a):  Czy to oznacza, że różnice są niewielkie? Nic bardziej mylnego.

Ech. I co teraz począć? :|

Pobaw się poziomami czerni w swoim Eureka, do tego stopnia aby czarny był czarny, a nie szary. Wtedy już się znacznie zbliżysz do tego UHD od BFI Wink

RE: misfit - kolekcja - Mefisto - 03-08-2026

Ty lepiej napisz czy książeczka dobra. Bo może dać sobie siana i lepiej wyhaczyć zwyklaka za rok.

Nie czytałem jeszcze. Książeczka 30 stron, "It's Hard to be a Saint in the City" by Guy Adams ma ok. 6,5 stron (nie licząc obrazków), "Rota and Rocco: Scoring the Brothers" by Charlie Brigden ma ok. 4 stron. Jest jeszcze "Treasures from the BFI National Archive" liczący 4 strony.

Dodatki znajdujące się na dołączonym BD i info o remasterze:
[Obrazek: L9mD8OPm.jpeg]

[Obrazek: 2kmvWU1m.jpeg]

[Obrazek: 4rscpBCm.jpeg]

RE: misfit - kolekcja - fire_caves - 03-08-2026

(03-08-2026, 13:41)misfit napisał(a):  Belle na UHD gdzieniegdzie u mnie na LG przejścia tonalne pozostawiały co nieco do życzenia
Też to zauważyłem (i nawet powiedziałbym, że nie nieco, a te fragmenty zostawialy sporo do życzenia) i już myślałem, że to u mnie coś sprzętowo nie halo. Jest jakaś wersja z lepszym obrazem bez tych niespodzianek?

Poniższy wykres bitrate wiele tłumaczy, ale po nim spodziewałem się, że będzie większa rzeź Big Grin

[Obrazek: 0BSTeE9l.png]

Nie oglądałem niemieckiego BD w całości, ale w tych problematycznych ujęciach przejścia tonalne były lepsze niż na włoskim UHD i dużo lepsze niż na włoskim BD.