Filmozercy.com | Forum
misfit - kolekcja - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: misfit - kolekcja (/watek-misfit-kolekcja)

RE: misfit - kolekcja - sebas - 03-08-2026

(03-08-2026, 13:41)misfit napisał(a):  Kingdom of Heaven - nie miałem początkowo w planach robienia upgrade z BD, ale okazało się, że różnica w obrazie vs UHD jest zbyt spora aby się temu przeciwstawić.
BD z wersją reżyserską zakodowane jest w MPEG2, więc ja nie zwlekałem. I nie żałuję -  BD poszło na olx bez problemów...

(03-08-2026, 13:41)misfit napisał(a):  Wybrałem tę drugą opcję i wkrótce się okaże czy się opłaciło
Czekam z niecierpliwością na werdykt, chociaż klamka właściwie zapadła. Przy tych kosztach importu z USA, wydanie musiałby długo czekać, zanim uzbierałoby się na tyle dużo tytułów, co by przekroczyć 150 ojro...

Przy okazji, czym zrobiłeś te spektrogramy ścieżek audio?

RE: misfit - kolekcja - misfit - 03-08-2026

(03-08-2026, 21:01)sebas napisał(a):  BD z wersją reżyserską zakodowane jest w MPEG2, więc ja nie zwlekałem. I nie żałuję - BD poszło na olx bez problemów...

Miałem wydanie na rynek włoski z 2011 roku z wersją Roadshow i z kodowaniem MPEG-4 AVC. Nowsze od Foxa z 2014 roku chyba też było w AVC, ale te starsze faktycznie w większości były w MPEG-2.
W każdym razie nie spodziewałem się, że w tym przypadku UHD zrobi aż taką różnicę i to praktycznie pod każdym względem. Tak więc jak ktoś się jeszcze zastanawia nad upgrade, to nie ma nad czym Smile

(03-08-2026, 21:01)sebas napisał(a):  Przy okazji, czym zrobiłeś te spektrogramy ścieżek audio?

W ostatniej oficjalnej wersji DoVi Scripts opcja 6-8. I jeszcze trzeba sobie w pliku bat poustawiać co ma mierzyć jeśli chodzi o audio (linie 394-405).

RE: misfit - kolekcja - Mefisto - 03-08-2026

(03-08-2026, 21:01)sebas napisał(a):  wydanie musiałby długo czekać, zanim uzbierałoby się na tyle dużo tytułów, co by przekroczyć 150 ojro...

Jak chcesz, mogę Ci kilka podać Big Grin

RE: misfit - kolekcja - Mierzwiak - 04-08-2026

(03-08-2026, 13:41)misfit napisał(a):  Dwa pierwsze filmy z Polandii.
Była jakaś sensowna promka czy nie patrzysz na ceny? Smile W marcu brałem Rocky Horror w steelbooku z Włoch za niecałe 16 euro.

RE: misfit - kolekcja - misfit - 04-08-2026

Fight Club kupowany w okolicach premiery, ale finalnie zapłaciłem tyle ile widać na poniższych obrazkach.

[Obrazek: rc1yftNl.png]

[Obrazek: B7hGttJl.png]

Trzeba było na coś wykorzystać karty podarunkowe Wink

RE: misfit - kolekcja - HAL 9000 - 04-08-2026

(03-08-2026, 13:41)misfit napisał(a):  Rocco od BFI to ten sam remaster co na BD z 2016 roku. Czy to oznacza, że różnice są niewielkie? Nic bardziej mylnego. BD miał dość mocno podniesione czernie i na UHD stwierdzono (imo całkiem słusznie), że tak nie może być i to poprawili. Do tego na UHD jest troszkę ostrzej + ziarno dużo fajniej w ruchu wygląda.

Mnie nicwood odstraszył od tego wydania - narzekał na HDR i zbyt głębokie czernie:
https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=24172791&postcount=14

To teraz już nie wiem czy czekać na Criteriona, czy brać BFI Smile

RE: misfit - kolekcja - misfit - 04-08-2026

nicwood nam się zepsuł? UHD i BD mają mniej więcej tyle samo detali w ciemnych partiach obrazu, z tą różnicą, że na UHD czernie są czarne, a na BD szare. Jasne, zdarzają się ujęcia gdzie widoczność detali w cieniach jest bardzo niewielka (ograniczenia po stronie źródła), choćby początkowe kilka minut, ale podobnie jest na BD, z tą różnicą, że w tym drugim przypadku wszystko jest pokryte w szarościach, a nie czerniach.
Nie cierpię sytuacji gdy film czarno-biały w praktyce jest ciemnoszaro-jasnoszary, więc jak dla mnie zmiana zdecydowanie na plus.

A HDR? To jest w praktyce SDR w kontenerze HDR:
[Obrazek: Qv64YgK.png]

Przyrównałbym to do 400 batów Criterion vs Carlotta. We francuskiej edycji też mamy Ritrovatowe czernie, czyli szarości i Criterion całkiem słusznie postanowił to zmienić w swoim wydaniu UHD.

RE: misfit - kolekcja - HAL 9000 - 04-08-2026

(04-08-2026, 21:45)misfit napisał(a):  nicwood nam się zepsuł?

Potwierdza się fakt, że szkopom nie można ufać Big Grin

RE: misfit - kolekcja - misfit - 12-08-2026

Zerknąłem raz jeszcze na Rocco i jednak nicwood ma trochę racji, że w niektórych ujęciach na UHD gamma może za wysoko poszła i w rezultacie na BD jest w nich lepsza widoczność detali w ciemnych partiach obrazu. Z tym, że to nie jest tak, że mamy tutaj black crusha jako takiego, gdyż te detale fizycznie znajdują się w strumieniu, tylko są one "ukryte". Jeśli ktoś w trakcie oglądania uzna, że nie powinny być ukryte to najprościej to zrobić np. suwakiem poziomu czerni (aczkolwiek są lepsze sposoby) w ustawieniach wyświetlacza i zwiększyć go o ok. 2 punkty.

BTW w ostatniej becie DoVi Scripts pojawiła się opcja generowania wykresów szerokiej palety barw:

[Obrazek: KwbgplPl.png]

https://forum.doom9.org/showthread.php?p=2033674#post2033674

Więc w przyszłości będę też wrzucał takie rzeczy do filmów z mojej kolekcji na filmoskopie.

RE: misfit - kolekcja - sebas - 12-08-2026

(12-08-2026, 16:49)misfit napisał(a):  BTW w ostatniej becie DoVi Scripts pojawiła się opcja generowania wykresów szerokiej palety barw:
Dobrze wiedzieć. Już miałem apdejtować, żeby spektrogramy do ścieżek audio ogarniać, ale w takiej sytuacji poczekam. Smile