Filmozercy.com | Forum
Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja (/watek-panasonic-ub420-ub820-ub9000-dyskusja)

RE: Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja - sebas - 11-08-2020

(11-08-2020, 09:57)Mierzwiak napisał(a):  normalnie zamiast polskich znaków są kwadraciki, z wyjątkiem ń i ó które są normalnie wyświetlane.
Obstawiam, że wybiera złą stronę kodową. Bo raczej mało prawdopodobne, że tablice z fontami mają błędy. Dla pewności możesz sprawdzić ten plik, ale jako napisy do filmu czytanego z USB lub dysku sieciowego.

@Mierzwiak
Zainstaluj sobie program notepad++. Tam w menu Format, masz możliwość zmiany kodowania. Dodatkowo, w podmenu Format->zestaw znaków masz możliwość wybrania strony kodowej. Dla Polski pasuje środkowoeuropejski (windowsowy) CP-1250 i wschodnioeuropejski ISO 8859-2. Jeżeli to menu do napisów dodatkowych nie ma opcji wyboru strony kodowej, to może odtwarzacz orientuje się po tym jaki masz ustawiony kod języka dla domyślnych napisów dla BD/UHD. Powinien być kod dla Polski. Wtedy dla odtwarzania filmu z dysku USB+napisy .srt wyświetla prawidłowo polskie znaki.
Zawsze podglądaj czy po wszelkich zmianach kodowania notepad++ dalej wyświetla Ci prawidłowo polskie czcionki. Jeżeli nie, to na odtwarzaczu też będzie źle.

RE: Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja - shaman72 - 11-08-2020

@Mierzwiak - pokazałeś nam światełko w tunelu - dzięki!!?Kuźwa, żeby jeszcze na moim, to poszło Smile Gratki

RE: Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja - Mr.Hankey - 11-08-2020

Szkoda, że opcja wczytywania napisów pojawiła się zaraz po tym jak sprzedałem Panasa, co zrobić, pech... Inna sprawa, że same napisy wyglądają obrzydliwie, ale może to jeszcze z czasem ogarną, da się je w jakikolwiek sposób modyfikować?
Mierzwiak, jest opcja synchronizacji napisów w przód i tył z poziomu odtwarzacza? No i czy zmiana jasności napisów działa też na zewnętrznych subach?

RE: Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja - Mierzwiak - 11-08-2020

(11-08-2020, 10:13)sebas napisał(a):  Zainstaluj sobie program notepad++. Tam w menu Format, masz możliwość zmiany kodowania. Dodatkowo, w podmenu Format->zestaw znaków masz możliwość wybrania strony kodowej. Dla Polski pasuje środkowoeuropejski (windowsowy) CP-1250 i wschodnioeuropejski ISO 8859-2. Jeżeli to menu do napisów dodatkowych nie ma opcji wyboru strony kodowej, to może odtwarzacz orientuje się po tym jaki masz ustawiony kod języka dla domyślnych napisów dla BD/UHD. Powinien być kod dla Polski. Wtedy dla odtwarzania filmu z dysku USB+napisy .srt wyświetla prawidłowo polskie znaki.
Kod języka w ustawieniach odtwarzacza od początku mam ustawiony na polski, żadne zmiany nie pomagają, jest cały czas tak samo. Z braku laku można oglądać bez polskich znaków, nie jest to jakaś ogromna niedogodność, lepsze takie niż żadne Smile

W opcjach napisów z poziomu odtwarzacza są dwie opcje - UTF8 i ANSI/GB2312. Ta druga opcja powoduje że zamiast ó i ń są chińskie znaczki a pozostałe polskie litery całkiem znikają.

(11-08-2020, 11:13)Mr.Hankey napisał(a):  Inna sprawa, że same napisy wyglądają obrzydliwie, ale może to jeszcze z czasem ogarną, da się je w jakikolwiek sposób modyfikować?
Mierzwiak, jest opcja synchronizacji napisów w przód i tył z poziomu odtwarzacza? No i czy zmiana jasności napisów działa też na zewnętrznych subach?
Ano do najpiękniejszych nie należą, ale też nie są jakieś tragiczne imo, widziałem gorsze.
Synchronizacja jest do przodu i do tyłu, co pełną sekundę, 2, 3 itd.
Zmiana jasności jest niedostępna dla napisów zewnętrznych.
Dostępne są trzy rozmiary czcionki.

Ale to tło za napisami jest masakryczne...
Ile sekund można maksymalnie przesunąć napisy?

Nie sprawdzałem o ile maksymalnie, ale dojechałem chyba do ponad 20? Jakoś tak.

Tło uwydatnia aparat, gołym okiem nie jest aż tak jasno-niebieskie.

RE: Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja - shaman72 - 11-08-2020

Mr.Hankey- nie narzekaj, nie jest aż tak źle biorąc pod uwagę co można z tymi napisami obejrzeć i za ile Wink Kurczę, szkoda że na niższym modelu u Prodarka nie poszło Sad

RE: Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja - sebas - 11-08-2020

(11-08-2020, 12:11)Mierzwiak napisał(a):  ANSI/GB2312. Ta druga opcja powoduje że zamiast ó i ń są chińskie znaczki a pozostałe polskie litery całkiem znikają.
Ta strona kodowa jest dla chińskiego.
Wygląda na to, że tablice są niepełne i jak podajesz UTF-8, to nie ma wybranych polskich czcionek (za wyjątkiem 'ń' i 'ó'). Można przypuszczać, że funkcja dodawania tych napisów nie jest do końca zaimplementowana. Pytanie tylko dlaczego cyrylica się dobrze wyświetla?

(11-08-2020, 12:29)Mr.Hankey napisał(a):  Ile sekund można maksymalnie przesunąć napisy?
Ale to jest skok o pełne sekundy. Nie lepiej wrzucić płytke BD do napędu w kompie i zrobić kilkuminutowy .mkv i na nim dokładnie zsynchronizować napisy, używając subtitleworkshop czy podobnego programu? Wtedy możesz zrobić to z dużo większą dokładnością i uwzględnić można zmianę w liczbie klatek na sekundę (czasami tak bywa). Zapisujesz plik i gotowe. Przy kolejnym seansie nie będziesz już musiał synchronizować od nowa.

(11-08-2020, 12:29)Mr.Hankey napisał(a):  Ale to tło za napisami jest masakryczne...
Większy problem to raczej brak obsługiwania tagów html. (tak jest przynajmniej w Panasonikach przypadku odtwarzania plików z USB czy po sieci lokalnej). Nie będzie więc już kursywy dla tagów <i> i </i>. Zostaną pewnie one wyświetlone jako część napisów - czyli pewnie trzeba je będzie usuwać "ręcznie" w notatniku (z użyciem funkcji CTRL+H w miarę szybko).

Napisałem do ich wsparcia w sprawie tych brakujących znaków, zobaczymy co odpiszą.

Działa też opcja pozycjonowania napisów w pionie, więc jeśli kogoś bardzo drażni tło za nimi to przynajmniej na filmach w panoramie można je sobie na czarnym pasku na dole umieścić.

W wolnej chwili jeszcze się pobawię i sprawdzę jak wygląda sprawa wspomnianych tagów.

(11-08-2020, 12:44)sebas napisał(a):  Ale to jest skok o pełne sekundy. Nie lepiej wrzucić płytke BD do napędu w kompie i zrobić kilkuminutowy .mkv i na nim dokładnie zsynchronizować napisy, używając subtitleworkshop czy podobnego programu?
Zdecydowanie nie lepiej, co więcej absolutnie nie widzę takiej potrzeby. Przesunięcie napisów o kilka sekund w zupełności wystarcza, obejrzałem w ten sposób już dziesiątki filmów na OPPO i nie było żadnej potrzeby aby bardziej w to ingerować. W dodatku cała operacja trwa powiedzmy 20 sekund, a w tyle to mi nawet komp nie wystartuje. Smile Problem pojawiłby się gdyby napisy pochodziły np. z DVD, wtedy jednorazowa synchronizacja z poziomu odtwarzacza by nie pomogła, ale wszystkie napisy jakie ściągam są 23.976 FPS, więc jak pisałem problem nie istnieje.

(11-08-2020, 12:40)shaman72 napisał(a):  Mr.Hankey- nie narzekaj, nie jest aż tak źle biorąc pod uwagę co można z tymi napisami obejrzeć i za ile
Gdybym nie miał Oppo, to pewnie skakałbym z radości, nie przeszkadzałoby mi tło za napisami, nawet brak polskich znaków bym przełknął, ale sytuacja się zmieniła i wymagania wzrosły.