![]() |
|
The Witcher / Wiedźmin - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Seriale (https://forum.filmozercy.com/dzial-seriale--14) +--- Wątek: The Witcher / Wiedźmin (/watek-the-witcher-wiedzmin) |
RE: The Witcher / Wiedźmin - Szczepan600 - 07-04-2020 Tak sobie czytam ostatnie strony i poziom wylewającego się boomerstwa jest cudowny :-D (07-04-2020, 12:37)Gieferg napisał(a): Nie ma to tutaj absolutnie nic do rzeczy.W zasadzie ma WSZYSTKO do rzeczy. Gdyż takich zmian dokonuje się dla określonych grup społecznych i by odzwierciedlić target ów opowieści. Bo to, ze w latach 50-70 pomijało się czarnoskóre postacie, to był standard. Teraz standardem jest, umieszczanie ich, tak by reprezentacja pokrywała się z targetem. Proste. (07-04-2020, 12:37)Gieferg napisał(a): Gdyby nazywał się John i pochodził z Nottingham, to owszem, byłby. Czyli prosta myśl wylewająca się z wielu filmów potokiem o nazwie "W TYM ŚWIECIE SĄ CZARNOSKÓRZY I NAJWYRAŹNIEJ DZIAŁA ON INACZEJ NIŻ SOBIE TO WYMYŚLIŁEŚ" już do ciebie nie przemawia, ktoś miał stanąć i to wygłosić do kamer, bo masz problem z wyczuciem tego świata? LOL XD (07-04-2020, 11:44)Mierzwiak napisał(a): Podoba mi się, że podczas gdy reżyseria, scenariusz i realizacja tego serialu prezentują chwilami żenujący poziom, najwięcej czasu poświęca się najmniej istotnemu elementowi jakim jest przekrój rasowy obsady. PriorytetyTeż kocham analityczne podejście do filmów :-D Najbardziej lubię jak ktoś podchodzi do tego rozumiejąc realia i rynek... czyli wiadomo na pierwszy plan czarni, lgbt i czy aktorka ładna... a reszta to później :-D RE: The Witcher / Wiedźmin - Wolfman - 07-04-2020 Problem jest taki, że dla jednych jest to tylko Wiedźmin, a dla nas jest to Wiedźmin. Coś na co czekało się latami, ogrywało gry i czytało kilkukrotnie książki. Dla mnie większość zmian, a w szczególności dobór postaci jest drażniący. Zwłaszcza, że są to zmiany tylko po to, by próbować zarobić garść dolarów, a wkurzyć fanów i stracić więcej. Gdyby dobór postaci był trafniejszy to i łatwiej jest przeboleć dla mnie scenariusz. Ten można poprawiać w miarę kolejnych odcinków. Postaci już zmieniać nie będą. RE: The Witcher / Wiedźmin - Szczepan600 - 07-04-2020 No i tak powstają toksyczne i szalenie nierozważne fandomy, które tylko szkodzą marce :-) Popularność tego serialu jasno mówi dlaczego wprowadzili zmiany... by wkurzyć piwniczaków :-D Stary, to wszystko ma temu pomagać. I najwyraźniej to działa. Ja pogardzam tym serialem, bo jest karykaturalnie zły i nawet "Ten Wiedźmin" tego nie naprawi, bo "Zło to zło". Ale akurat dostosowanie tego do widowni międzynarodowej i POPRAWIENIE jednolitości kulturowej oryginału może tylko pomagać. A mają do tego wszelkie prawa, bo o to właśnie chodzi w ADAPTOWANIU dzieła :-) RE: The Witcher / Wiedźmin - pearlzfan - 07-04-2020 (07-04-2020, 11:44)Mierzwiak napisał(a): Witaj w internecie. Taa, to jest w tym najlepsze. Film jest słaby. Dlaczego? BO CZORNE ELFY!!!111 (07-04-2020, 12:44)Gieferg napisał(a): Nazywa się jak Japonka więc wszystko wskazuje na to, że nią jestSay whaaaat? :] (07-04-2020, 12:44)Gieferg napisał(a): Nie ma to tutaj absolutnie nic do rzeczy. Dobra stary, zżymaj się o te kolorki jak tam chcesz i tak w sumie nic nie zmienisz. Pocieszne to w sumie. RE: The Witcher / Wiedźmin - Wolfman - 07-04-2020 (07-04-2020, 13:00)Szczepan600 napisał(a): Teraz standardem jest, umieszczanie ich, tak by reprezentacja pokrywała się z targetem. ProsteSkoro już o tym, to jakie są statystki? RE: The Witcher / Wiedźmin - Plicha - 07-04-2020 (07-04-2020, 13:07)pearlzfan napisał(a): Taa, to jest w tym najlepsze. Film jest słaby. Dlaczego? BO CZORNE ELFY!!!111oho, zaczyna się dodające odwagi lizanie po jajach... XD Powodzenia wszystkim w dalszej dyskusji, nie pozabijajcie się... RE: The Witcher / Wiedźmin - Szczepan600 - 07-04-2020 (07-04-2020, 13:13)Wolfman napisał(a): Skoro już o tym, to jakie są statystki?Tutaj raczej trudno odpowiedzieć. Bo nie chodzi tylko o ludzi w USA, ale i na świecie i ogółem podejście kulturowe. Bo bez różnorodności etnicznej, serialu nie oceni negatywnie tylko jakaś grupa osób czarnoskórych, latino czy innych... ale również wiele osób białych. Plus by wiedzieć ile jest widzów o innych kolorach skóry, Netflix musiałby pobierać dane o tym fakcie i tworzyć z tego oficjalne statystyki... a o ile wiem nie robi tego. RE: The Witcher / Wiedźmin - Gieferg - 07-04-2020 Cytat:Czyli prosta myśl wylewająca się z wielu filmów potokiem o nazwie "W TYM ŚWIECIE SĄ CZARNOSKÓRZY I NAJWYRAŹNIEJ DZIAŁA ON INACZEJ NIŻ SOBIE TO WYMYŚLIŁEŚ" już do ciebie nie przemawia,Nie przemawia, bo świat ten znałem wcześniej i nie było w nim czarnoskórych - tzn owszem, byli ale ich rola była dokładnie taka sama jak czarnoskórych w średniowiecznej Europie - ktoś tam o nich słyszał, ktoś tam może nawet kiedyś jakiegoś widział, jak któregoś przywieziono z zagranicy. Tak to wygląda u Sapkowskiego, a sama świadomość tego, ze zmieniono to, tylko po to, by się przydpodobać jakims grupom, nie stanowi argumentu, który sprawiłby, że mi się to będzie podobać. Nie będzie. Kropka. Wolfman napisał(a):Problem jest taki, że dla jednych jest to tylko Wiedźmin, a dla nas jest to Wiedźmin. No i o to chodzi. Dla mnie Wiedźmin to praktycznie biblia, rzecz istotniejsza niż wszystkie filmy,czy książki jakie widziałem/czytałem. Dla kogoś dla kogo to jest tylko jeden z wielu seriali, jedna z wielu książek, zmiany w niej zaprowadzane będą mało istotne. Jakby z Jezusa zrobili w jakimś filmie eskimosa, to też byłoby sporo niezadowolonych i nie byłoby w tym nic dziwnego. Pearlzfan napisał(a):zżymaj się o te kolorki jak tam chcesz i tak w sumie nic nie zmienisz.Po pierwsze - to dla mnie nie jest aż taki problem, nie rwę włosów z głowy z tego powodu, po prostu stwierdzam, że nie dziwi mnie to, że komuś to może przeszkadzać bardziej, bo istota problemu jest dla mnie zrozumiała. Po drugie - ależ już zmieniłem :> aczkolwiek usuwanie czarnych nie było jednym z priorytetów, wyszło przy okazji. Jednym z priorytetów było to: RE: The Witcher / Wiedźmin - Wolfman - 07-04-2020 (07-04-2020, 13:26)Szczepan600 napisał(a): Bo nie chodzi tylko o ludzi w USA, ale i na świecie No to pomijając teraz to wszystko, co jest złego by pierwowzór zostawić w spokoju? Azjaci kręcą filmy, w których grają tylko oni role. Filmy kostiumowe, fantastyczne i itp. Jakoś nie ma z tym problemu, ale netflix wprowadza durne zmiany - tak choćby te czarne elfy, może następny etap to różowe orki? Pop kultura przyzwyczaiła nas do pewnych wymyślnych stworzeń i ich wyglądu. Sapkowski z tego korzystał i dodawał nowe, w końcu też nie pisał nic w latach 50-70. Więc może z pewną świadomością nie wrzucił czarnoskórych, gdyby zamieścił tam plemię z dzidą i drewnianą tarczą (ich szczyt technologiczny) to by pewnie ich obraził. Do wizerunku średniowiecznego czyli uzbrojony po zęby w zbroi rycerz jakoś nie pasująWidzę za to słaby scenariusz, efekty by oszczędzić $, bo nie wiadomo jaką to będzie mieć oglądalność (wszystko przewidywania na początku) i dla większych $ zrobili z tego multi-kulti gówno. Dla ludzkości i jej pojednania trzech ras na świecie można zdecydowanie tworzyć inne widowisko. The Witcher / Wiedźmin - Glaeken - 07-04-2020 Odpierdala wam na tej kwarantannie. Gdyby chociaz serial byl tego wart to bym jeszcze rozumial. Wysłane z planety LV-426 przy użyciu Tapatalka |