![]() |
|
Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach (/watek-star-trek-seriale-i-filmy-dyskusja-o-wydaniach) |
RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - fire_caves - 07-07-2022 (07-07-2022, 13:21)slavekg napisał(a): co innego zmiana nośnika, nowy master, itp. a co innego wydać drugi raz dokładnie to samo po roku czasuNo ale właśnie przy takich okazjach jak zmiana nośników robiono takie numery. Np. pierwsze releasy DVD filmów kinowych w 1998 roku były niemal pozbawione dodatków. Nieco później, tego samego roku, wydano wersje z dodatkami. A potem BestBuy wydał wersję Nemesis z... jeszcze większą ilością dodatków A to tylko jeden przykład.
RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Mefisto - 07-07-2022 Dokładnie. Zresztą w USA fanbaza Treka jest na tyle gigantyczna, że im się to opłaca, bo hardcorowcy kupują każde wydanie dla samego faktu posiadania. Wielu kolekcjonerów nawet tego nie rozpakowuje przecież, żeby nie straciło na wartości. RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - fire_caves - 07-07-2022 (07-07-2022, 13:42)Mefisto napisał(a): w USA fanbaza Treka jest na tyle gigantyczna, że im się to opłacaNo pewnie. Ponarzekają, ponarzekają a portfele i tak wyciągną. RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - misfit - 07-07-2022 slavekg - słabe to by było gdyby 5-6 były dostępne tylko w nowym zestawie. Wtedy ci, którzy kupili pakiet 1-4 zostaliby na lodzie - bywały już nie raz takie sytuacje i są one godne pożałowania. Ale tak nie jest w tym przypadku i wszystkie części wychodzą też w indywidualnych edycjach - więc jak ktoś ma 1-4 to może sobie dokupić brakujące części. Nie ma problemu. RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - slavekg - 07-07-2022 Dla mnie to są dwie różne sytuacje. To, o czym piszecie, to wydanie tego samego filmu, ale w innej wersji. Te pierwsze releasy DVD (np.: w przypadku Warnera) to były płyty jednowarstwowe, nowe wydania po KILKU latach były już z nowszego mastera na płycie dwuwarstwowej z dodatkami. Potem te same filmy na BD, itd. Ale jednak każde wydanie było jakoś lepsze od poprzedniego. A tu najpierw wydają box niekompletny i jednocześnie wiedzą przecież, że te następne filmy "zaraz" będą mieli gotowe. Po zaledwie roku wypuszczą dokładnie te same płyty po raz drugi. Wiadomo, że spora cześć (może większość) tych, którzy kupili poprzedni box będzie chciała go sprzedać (bo nie ma najmniejszego sensu posiadanie dwóch) i zapłaci drugi raz za dokładnie to samo. Takiego "chamskiego" zagrania to sobie nie przypominam. No może poza "Władcą pierścieni"/"Hobbitem" na UHD. (07-07-2022, 14:24)misfit napisał(a): Ale tak nie jest w tym przypadku i wszystkie części wychodzą też w indywidualnych edycjach - więc jak ktoś ma 1-4 to może sobie dokupić brakujące części. Nie ma problemu.Ale patrząc tak "kolekcjonersko", to kijowo to będzie wyglądało. Jak pisałem wcześniej, nie miałbym do nich żadnych pretensji, gdyby rok temu wydali 4 filmy w indywidualnych wydaniach, a teraz box zbierający 1-6 (plus 5 i 6 indywidualnie). RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Mefisto - 07-07-2022 (07-07-2022, 14:30)slavekg napisał(a): Takiego "chamskiego" zagrania to sobie nie przypominam Choćby T2 w polskiej edycji
RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - slavekg - 07-07-2022 Jakiś zaściankowy pseudo wydawca to nie ta klasa, co Paramount ![]() Ale poza tym, to przykład dobry. RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - misfit - 07-07-2022 (07-07-2022, 14:30)slavekg napisał(a): Ale patrząc tak "kolekcjonersko", to kijowo to będzie wyglądało. Zawsze kupując zestawy trzeba się liczyć z tego typu rzeczami. Osobiście nie mam z tym problemu - najpierw kupiłem Mission Impossible 1-5 w zestawie, później dokupiłem Fallout i na pewno na tym się nie skończy. Mam 5 filmowy zestaw Wendersa i kolejnych 5 innych filmów w indywidualnych wydaniach i nie uważam aby to kijowo wyglądało. itd. itp. RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - slavekg - 07-07-2022 Ale pozbyłeś się już swojego boxu 1-4 i czekasz na 1-6, tak? Jasne, że trzeba się z czymś takim liczyć - w sytuacji, gdy kolejne filmy z cyklu nadal powstają, jak MI, które przywołałeś, albo Bondy, itd. Tu jednak seria (załogi TOS) jest od 30 lat zamknięta i więcej filmów nie będzie, podobnie jak TNG. RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - fire_caves - 07-07-2022 (07-07-2022, 15:04)slavekg napisał(a): Jasne, że trzeba się z czymś takim liczyć - w sytuacji, gdy kolejne filmy z cyklu nadal powstająNo ale zaraz, myślisz, że wielu kupujących ten box nie spodziewało się jednak pełnego wydania 1-6? |