Filmozercy.com | Forum
Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki (/watek-za-garsc-dolarow-za-kilka-dolarow-wiecej-dobry-zly-i-brzydki)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - Grievous - 29-03-2024

Ktoś coś wie jak wypadają włoskie UHD "Za garść dolarów" i "Za kilka dolarów więcej"? Na chwilę obecną mam Blu od MGM, które są chyba najgorszą możliwą opcją i strach je teraz nawet oglądać Tongue Więc przydałby się upgrade, a Kino Lorber to jednak trochę zbyt drogi interes.

RE: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - Mierzwiak - 29-03-2024

Caps-a-holic wie.

RE: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - misfit - 29-03-2024

Caps-a-holic nie wie o włoskich edycjach UHD, ale w tym temacie znajdziesz odpowiedź, przynajmniej jeśli chodzi o "Za garść dolarów".

W "Za kilka dolarów więcej" z Włoch też spodziewałbym się "Ritrovatowej" korekcji barwnej.

RE: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - Mierzwiak - 29-03-2024

Sorki, piątkowe zmęczenie Smile

RE: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - Grievous - 30-03-2024

Dzięki.

Lorber niby wygląda naturalniej, a nie jak "Piraci z Karaibów", ale nie jest to chyba warte ceny. Z kolei w przypadku Eagle, nie wiem czy sensowniejszą opcją nie byłby zremasterowany Blu, z nadzieją, że kiedyś na UHD wyjdzie coś ciekawszego :/

RE: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - misfit - 30-03-2024

Powiem ci tak... Mam włoskie wydanie BD "Za kilka dolarów więcej", konkretnie takie -> click. Nie wiem czy jest ono z tego samego remastera co ich UHD - nie sądzę. Powiedziałbym, że tutaj większym problemem są poziomy czerni, aniżeli kolorystyka, do której też można się przyczepić.
Gmerając w TV przy ustawieniach poziomu czerni, gammy oraz balansu bieli, uzyskałem satysfakcjonujący mnie obrazek, który bije na głowę przefiltrowane "polskie" BD od MGM. Ale jeśli ktoś chce po prostu włożyć płytę do odtwarzacza i mieć święty spokój, to z tego wydania raczej mało kto będzie zadowolony - przynajmniej z tych "wymagających" osób.

Niby jest też nowsze włoskie BD, które wyszło 10 dni temu, ale nie wiem czy aby to nie jest to samo co moje BD z 2022 roku, tylko, że w innym opakowaniu...

Co do "Za garść dolarów", mam niemieckie wydanie, konkretnie takie -> click. I póki co nie zamierzam się z nim rozstawać, obrazowo nawet w stosunku do UHD SDR od Kino Lorber wstydu nie ma:

https://caps-a-holic.com/c.php?d1=17365&d2=9509&c=3840

W przypadku ziarnistych filmów statyczne screeny mogą być zdradliwe, ale mając tego Niemca mogę napisać, że w ruchu też jest całkiem ok.

RE: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - Grievous - 30-03-2024

Ooo... tego niemieckiego "Za garść dolarów" w ogóle nie wziąłem pod uwagę, a faktycznie wygląda nienajgorszej i jest jeszcze najtańszą opcją.

W przypadku "Za kilka dolarów więcej", od biedy mogę żyć z tą Ritrovatową kolorystyką, o ile nie będzie to ten przeostrzony syf od MGM. Więc chyba UHD od Eagle, wypadnie tutaj najlepiej, jeżeli ten ostatnio wydany Blu, to tylko przepakowane starsze wydanie.

RE: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - Juby - 30-03-2024

Jakby co, też mam Za garść dolarów w tym wydaniu i pisałem już w dwóch wątkach, że chętnie oddam w dobre ręce Smile

RE: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - Wolfman - 31-03-2024

Nie jest wart swojej ceny? Ile byś chciał płacić za film 4k? 20PLN?
Wydałem na nie 60$ , a jak są promocje to i po 15 się trafiaja. Bardzo dobra inwestycja

RE: Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki - misfit - 01-04-2024

Cześć Wolfman, dawno cię nie było Smile
Jaka inwestycja? Większość z nas musi też opłacić 23% vacik + ew. koszty wysyłki i wtedy z takiego $20 robi się finalnie prawie dwa razy tyle.
Poza tym mamy tutaj UHD w SDR i Rec. 709, czyli z "Blu-ray'ową" przestrzenią barw, a poprawa w szczegółowości obrazu względem odpowiedników BD też wydaje się niemalże zerowa. Jakby na sprawę nie patrzeć, mamy tutaj co najwyżej mierne wykorzystanie możliwości formatu UHD, więc kompletnie nie dziwi mnie, że Grievous, czy ktokolwiek inny, szuka alternatywy.

(30-03-2024, 14:17)Grievous napisał(a):  W przypadku "Za kilka dolarów więcej", od biedy mogę żyć z tą Ritrovatową kolorystyką, o ile nie będzie to ten przeostrzony syf od MGM. Więc chyba UHD od Eagle, wypadnie tutaj najlepiej, jeżeli ten ostatnio wydany Blu, to tylko przepakowane starsze wydanie.

Tutaj niestety opcje są mocno ograniczone, jeśli ktoś jest wyczulony na tak przeostrzony obraz z MGM.
Piti ma włoskie UHD i przy okazji dołączone do niego BD - jak ładnie poprosisz to może wrzuci z nich jakieś screeny? Smile
Jeśli okaże się, że też mamy tutaj Ritrovatowe kolory i/lub poziomy czerni, to w tym wypadku osobiście jednak polowałbym na tego Kino Lorbera w promocji - choćby na BD, o ile blokada Region A ci niestraszna...

https://caps-a-holic.com/c.php?d1=17364&d2=13037&c=3841