![]() |
|
Z pasami czy bez? - formaty obrazu - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Z pasami czy bez? - formaty obrazu (/watek-z-pasami-czy-bez-formaty-obrazu) |
RE: Seksmisja - Gieferg - 17-12-2019 Bredzisz coś o tym, że FullHD coś wymusza i do tego się odnoszę. To nie wina FullHD tylko kretynów (a tych zawsze jest pod dostatkiem) przed telewizorami, którzy płaczą, że mają czarne pasy na ekranie. RE: Seksmisja - Nfsfan83 - 17-12-2019 to druga sprawa, a kto płacze??? tzn kowalski chyba nie zwraca na to uwagi? dla tego za wydawanie filmów powinni brać się ludzie z pasją ![]() Ja od audio i lektorów (dobór odpowiedniego) Wy od FHD i 4K RE: Seksmisja - pred895 - 17-12-2019 (17-12-2019, 20:29)Nfsfan83 napisał(a): dla tego za wydawanie filmów powinni brać się ludzie z pasją Dzięki Bogu nie ma w śród nich takiego pasjonata jak Ty, bo grzęźlibyśmy do dziś w avi, Xvidach innych gównach którymi tak z pasja rozpieprzasz sobie oczy. RE: Seksmisja - Nfsfan83 - 17-12-2019 pred895 co za bzdury teraz pieprzysz czy ktoś kiedyś wydawał avi na DVD??? avi nigdy nie oglądałeś na crt? RE: Z pasami czy bez? - formaty obrazu - Wolfman - 17-12-2019 (17-12-2019, 21:09)Nfsfan83 napisał(a): avi nigdy nie oglądałeś na crt?W 1999 na 28 cali crt. Wyglądało nawet jakoś. RE: Z pasami czy bez? - formaty obrazu - Daras - 11-01-2020 Przymierzając się do zakupów płyt zauważyłem, że dwie z nich mają OAR 2.00:1. Troszkę poczytałem i zgodnie z założeniami „nowy” format ma zastąpić AR 1.78:1 (?). Ponoć wynikną z tego jakieś korzyści. Ten pierwszy standard jest jednak dość stary i występował pod nazwą Univision. Co do zasady w soboty odpoczywam od kompa, zatem tematu chwilowo nie zgłębiam. Może ktoś z kolegów wie coś więcej? RE: Z pasami czy bez? - formaty obrazu - Mierzwiak - 11-01-2020 Jaki nowy format? Czemu ma zastąpić 16:9? O co chodzi? RE: Z pasami czy bez? - formaty obrazu - Gieferg - 12-01-2020 Widziałem bodaj jeden film w takim formacie (Jurassic World), niczego nie ma zastąpić, ani nie zastąpi. A sam format to takie nie wiadomo co. RE: Z pasami czy bez? - formaty obrazu - misfit - 12-01-2020 (11-01-2020, 15:55)Daras napisał(a): Przymierzając się do zakupów płyt zauważyłem, że dwie z nich mają OAR 2.00:1. Niech zgadnę - W deszczowy dzień w Nowym Jorku oraz ? Chyba nie Men in Black: International ? ![]() (11-01-2020, 15:55)Daras napisał(a): Troszkę poczytałem i zgodnie z założeniami „nowy” format ma zastąpić AR 1.78:1 (?) Takie coś sobie Vittorio Storaro wymyślił swego czasu. Nawet Czas apokalipsy (był autorem zdjęć tego filmu) na DVD przeformatował z OAR 2.39:1 do 2.00:1 ku oburzeniu wielu osób. Część operatorów filmowych jednak faktycznie stosuje ten format, ale to bardziej jako alternatywę dla 1.85:1. Z seriali to na Netfliksie tego najwięcej widziałem - m.in. The Crown, Stranger Things, House of Cards, Ozark czy Marco Polo. RE: Z pasami czy bez? - formaty obrazu - Daras - 12-01-2020 Pierwszy tytuł trafiony. Drugi to „Green Book” (2018). Czytałem o próbach standaryzacji. Zamysł był taki aby do kin i telewizji kręcić filmy właśnie z takim AR (?). Sprawa chyba umarła (lub umiera) w sposób naturalny. Jednak zastanawiam się z jakich powodów niektórzy twórcy nadal używają OAR 2.00:1? |