Filmozercy.com | Forum
Format 4K/Ultra HD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Format 4K/Ultra HD (/watek-format-4k-ultra-hd)

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 16-06-2023

(16-06-2023, 09:32)erytho napisał(a):  musze wam powiedziec ze stream 1080p skalowany do 4K obraz mial identyczny jak nie lepszy

Niemożliwe. Obraz z europejskiego Blu-ray'a Northmana (średnio ~25 Mb/s) ma słabe przejścia tonalne i sporo syfu w ciemnych partiach obrazu względem 4K UHD, więc nawet nie chcę wiedzieć jak sytuacja ma się w streamingu z 1080p.

RE: Format 4K/Ultra HD - Mefisto - 16-06-2023

Tak, tak, skalowanie lepsze od natywnego 4K, w dodatku ze streamu xD

RE: Format 4K/Ultra HD - Daras - 16-06-2023

(16-06-2023, 09:32)erytho napisał(a):  (...)
musze wam powiedziec ze stream 1080p skalowany do 4K obraz mial identyczny jak nie lepszy
(...)

No nie. Rolleyes
Z tego co mi wiadomo żadna interpolacja nie poprawia jakości obrazu, przeciwnie – pogarsza ją. Chyba tylko jedynym pozytywnym przykładem na podrasowywanie filmów było kiedyś usuwanie przeplotu z płyt DVD. To skutkowało uzyskaniem standardu ED (taka nazwa funkcjonowała na zachodzie). Naście lat temu jako posiadacz projektora SD byłem zadowolony z uzyskiwanych efektów. Pamiętam, że wyświetlacz musiał być jakoś kompatybilny z ED, ale to stare czasy. Sygnał szedł po komponencie.

RE: Format 4K/Ultra HD - erytho - 17-06-2023

no niestety tak to wygladalo na tym filmie "wiking" ze obraz z plytki srednio 29-31 nie powalal swoja jakoscia i wygladal tak samo lub gorzej od streamu 1080p skyshowtime ktory byl upscalalowany przez LG CX /hdr efekt Big Grin
sprzet byl sprawny bo po wrzuceniu "joker" 4K UHD ktory jest plyta testowa systemow dolby - kolory i detale wrocily na ekran Tongue

https://professional.dolby.com/hear-from-the-creators/todd-phillips/#gref

czy jest tu ktos kto uzywa OLED LG z serii C2 na panelu evo i ma dostep do stream amazon prime video "jack ryan sezon 4 "?

wczoraj tez byla premiera nowego serialu canal plus 4K UHD o tytule "sortownia" ktorego jakosc tez mnie rozwalila Huh
sceny w pomieszczeniach zaszumione a sciezka dolby niestety bez atmos...
czuc ze krecono film sprzetem ktory mial swoje lata i problemy przy slabym oswietleniu

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 17-06-2023

(17-06-2023, 07:12)erytho napisał(a):  no niestety tak to wygladalo na tym filmie "wiking" ze obraz z plytki srednio 29-31 nie powalal swoja jakoscia i wygladal tak samo lub gorzej od streamu 1080p skyshowtime ktory byl upscalalowany przez LG CX /hdr efekt

Może jakiś reencodowany pirat? Oryginał ma średnio ~59 Mb w DV FEL i ~53 Mb w HDR10.
W SkyShowtime akurat dają 7 dni na próbę, więc wziąłem i odpaliłem na chwilę tego ich Wikinga... W ciemnych scenach przypominają się czasy divxa, wkrótce może wrzucę porównanie kilku kadrów pod tym kątem streaming vs EU Blu-ray vs US Blu-ray vs 4K UHD.

(17-06-2023, 07:12)erytho napisał(a):  czy jest tu ktos kto uzywa OLED LG z serii C2 na panelu evo i ma dostep do stream amazon prime video "jack ryan sezon 4 "?

Ktoś ma.

BTW w końcu udało mi się ogarnąć te wszystkie DoViBakery, itp. więc mogę wygenerować wykresy jasności także dla streamu DV. Co więcej, narzędzie potrafi "połączyć" warstwę bazową strumienia + FEL na komputerze, więc będę mógł ukazać na screenshotach część korzyści z kompresji obrazu w DV FEL vs HDR10, z tych problematycznych płytek od Paramount czy StudioCanal.
Jeśli jeszcze dorian spełni zapowiedzi i upubliczni narzędzia do generowania obrazów z heatmapami + WCG (praktycznie to samo czym swego czasu dzielił się Pyoko na forum.blu-ray.com) to już w ogóle będzie bajka.

RE: Format 4K/Ultra HD - sebas - 17-06-2023

(17-06-2023, 08:01)misfit napisał(a):  praktycznie to samo czym swego czasu dzielił się Pyoko na forum.blu-ray.com
Pamiętam, jak Forumowicze blu-ray.com pytali, gdzie się Pyoko podział, bo robił świetną robotę. Fajnie by było, gdyby ktoś kontynuował jego pracę...

RE: Format 4K/Ultra HD - erytho - 17-06-2023

plyta oryginal steel edition 4k plus bluray
dystrybucja galapagos spolka zoo

zapomnialem dopisac ze kabel 3m byl z certyfikatem od kabeldirekt
dokladnie ten :

https://kabeldirekt-store.de/products/8k-ultra-high-speed-hdmi-2-1-kabel-blau?variant=37419238031566

czasy divixa na skyshowtime to lekka przesada kolego Smile
nie jest to moze amazon czy apple tv ale tulsa king wymiatal..
a jaki konkretnie TV masz misfit ?

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 17-06-2023

Więc pozostają dwie opcje:
1. Przypadkowo włożyłeś do odtwarzacza płytę BD, a nie 4K UHD.
2. Twój odtwarzacz podaje nieprawidłowe informacje odnośnie aktualnego bitrate obrazu.

Kod:
VIDEO:

Codec                   Bitrate             Description    
-----                   -------             -----------    
MPEG-H HEVC Video       53192 kbps          2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 10 bits / HDR10 / BT.2020
* MPEG-H HEVC Video     5965 kbps           1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 10 bits / Dolby Vision / BT.2020

[Obrazek: orig-e-23258412-1666684865-Northman_4K_U...te-01s.png]

(17-06-2023, 09:16)erytho napisał(a):  czasy divixa na skyshowtime to lekka przesada kolego Smile

Tylko troszkę przesada - odpal sobie np. scenę z 5 minuty w zaciemnionym pokoju. A później to samo z 4K UHD Smile

(17-06-2023, 09:16)erytho napisał(a):  a jaki konkretnie TV masz misfit ?

Taki -> https://forum.filmozercy.com/watek-misfit-kolekcja?pid=95842#pid95842

RE: Format 4K/Ultra HD - pearlzfan - 17-06-2023

Zrobiłem sobie porównanie sceny z 5 min i jak nie jestem takim purystą obrazu jak Misfit, tak gołym okiem widziałem różnicę na korzyść plyty UHD. Bitrate w tej scenie ~50Mb/s.

Oglądam seriale z "Sheridan-verse" na Skyshowtime, ale no nie powiedziałbym, że super duper wyglądają. Są max ok, zwłaszcza jak sobie człowiek dla porównania obejrzy jakiś odc Yellowstone w 4K (bez HDR) Smile

RE: Format 4K/Ultra HD - Mefisto - 17-06-2023

Jest jeszcze szansa, że kolega lubi ostre trunki i sprawdzian odbywał się w morskich warunkach Wink