Filmozercy.com | Forum
Format 4K/Ultra HD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Format 4K/Ultra HD (/watek-format-4k-ultra-hd)

RE: Format 4K/Ultra HD - pearlzfan - 18-06-2023

Sprawdziłem te sceny na swoim Ub820 i też miałem bitrate +/- jak na screenach Misfita, więc Eryrho albo wyłapał fartem najniższy birate albo faktycznie coś ma nie tak z odtwarzaczem.

RE: Format 4K/Ultra HD - Redrum - 18-06-2023

Też sprawdziłem na UB9000: bitrate pierwszego ujęcia nie schodzi poniżej 80 Mbps, a drugiego poniżej 60 Mbps.

RE: Format 4K/Ultra HD - fire_caves - 19-06-2023

Chyba że ten wypasiony kabelek za 200 zł od metra (Big Grin) jednak nie jest taki wspaniały.

RE: Format 4K/Ultra HD - erytho - 23-06-2023

jaki kabel nie dziala Big Grin
kabel ultrahdtv nie takie urzadzenia obsluguje
ten panasonic to lezak magazynowy ktory od poczatku swojego zycia odtworzyl 3 filmy Idea
moze byc tez tak ze jest tym lezeniem od 5 lat sfatygowany staroscia co jawnie pokazuje ze sprzet elektroniczny nie tylko sie psuje jak pracuje Smile
dochodzi do utleniania podzespolow wraz z uplywem czasu
dalej twierdze ze fejkowe ulepszaczacze obrazu jakimi dysponuja nowe telewizory plus wzmocniony stream daja bardzo dobre efekty wizualne ale nie dzwiekowe
ludzie nie chca placic za plytki z filmami i jak pewnie sami wiecie nawet serwisy filmowe walcza ze wspoldzieleniem kont
najbardziej podoba mi sie idea plytki 4KUHD,bluray i kodu dostepu elektronicznego czyli 3 w 1

(18-06-2023, 17:32)lovelybones napisał(a):  Udało ci się wyłapać moment z niższym bitratem. Jestem pod wrażeniem, gratuluję osiągnięcia.

to ma byc zart?
raczej celowalem w maksymalny

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 23-06-2023

Żaden kabel ani wiek odtwarzacza nie sprawi, że np. wynikowy obraz będzie z niższym (lub wyższym) bitrate obrazu.
Tak jak pisałem, opcje są dwie - ktoś Ci wcisnął reenkodowanego pirata i stąd u siebie w Wikingu widzisz na płycie 4K UHD nie więcej jak ~40 Mb/s. Bardziej prawdopodobne jest jednak to, że po prostu twój odtwarzacz podaje nieprawidłowe informacje odnośnie aktualnego bitrate obrazu. Cóż, zdarza się. Może działasz na starym firmware i jego aktualizacja coś by tutaj zmieniła?

Obejrzałem pierwsze 15 minut Northmana na SkyShowtime i kompresja obrazu w ciemnych scenach to istny dramat (przykładowo 5 czy 13 minuta) i jednak podtrzymuję zdanie, że to przypomina czasy divxa. Jeśli nie widzisz tego u siebie, to mamy dwie kolejne opcje: może oglądałeś film w pokoju dziennym, ze sporą ilością światła i/lub też Twój TV jest nieskalibrowany i np. w zakresie 1-5% jasności jest sporo ciemniejszy niż być powinien. Jest jeszcze trzecia opcja, ale z grzeczności o niej nie wspomnę Wink

RE: Format 4K/Ultra HD - prodarek - 23-06-2023

(23-06-2023, 10:22)erytho napisał(a):  panasonic

Zrób update https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/bd/download/ub420/ub420_euro.html jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś
a następnie wykonaj rest do ustawień fabrycznych ale nie z menu tylko twardy reset:

1. Turn the unit ON.
2. Press and hold [OK], the [Yellow] button and the [Blue] button on the remote control at the same time for more than 5 seconds.
“00 RET” is displayed on the unit’s display.
3. Press [►] right repeatedly on the remote control until “08 FIN” is displayed on the unit’s display.
4. Press and hold [OK] for more than 5 seconds

RE: Format 4K/Ultra HD - erytho - 23-06-2023

panowie luz Big Grin
jak bede mial chwile to nakrece wam obie sceny i wrzuce tu na forum by kazdy mogl obadac jak dziala moj ulepszacz na streamie Shy
co do hard resetu to mozna by to rozwazyc Cool

(23-06-2023, 11:15)prodarek napisał(a):  
(23-06-2023, 10:22)erytho napisał(a):  panasonic

Zrób update https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/bd/download/ub420/ub420_euro.html jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś
a następnie wykonaj rest do ustawień fabrycznych ale nie z menu tylko twardy reset:

screeny sa z panasonica DP-UB320 a to jest calkiem inny firmware

RE: Format 4K/Ultra HD - prodarek - 23-06-2023

Z jakiegoś powodu myślałem że masz serię nowszą serię, mimo wszystko update do najnowszego fw i reset który powinien przebiegać podobnie do sprawdzenia w instrukcji.
Tak czy siak jest to już jakiś trop "dlaczego" jest inaczej niż u innych, panasonic jest sławny ze słabego oprogramowania także ich soft może mieć błędy.

RE: Format 4K/Ultra HD - erytho - 25-06-2023

(23-06-2023, 12:28)prodarek napisał(a):  Z jakiegoś powodu myślałem że masz serię nowszą serię, mimo wszystko update do najnowszego fw i reset który powinien przebiegać podobnie do sprawdzenia w instrukcji.
Tak czy siak jest to już jakiś trop "dlaczego" jest inaczej niż u innych, panasonic jest sławny ze słabego oprogramowania także ich soft może mieć błędy.

darek ty masz dp-ub424 ?
czy mozesz sprawdzic i napisac mi jakie masz kolejne komendy po 00RET :
chodzi mi konkretnie o kolejnosc wyswietlania sie na ekranie po nacisnieciu prawej strzalki
pierwsza po 00RET jest chyba 03VL i potem 04PRG ...
no chyba ze jest inaczej w ub424

RE: Format 4K/Ultra HD - prodarek - 25-06-2023

mam ub424 i ub824, ub424 nie mam teraz podłączonego on nie ma wyświetlacza.

Ogólnie w czym problem?

(25-06-2023, 13:12)erytho napisał(a):  pierwsza po 00RET jest chyba 03VL i potem 04PRG ...
To znaczy ze robisz to na włączonym urządzeniu, użyj tej kombinacji na wyłączonym odtwarzaczu. Wtedy będziesz widział 08 FIN.

(23-06-2023, 11:15)prodarek napisał(a):  1. Turn the unit ON.
Jak widać nawet w instrukcjach są błędy Smile