Filmozercy.com | Forum
Format 4K/Ultra HD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Format 4K/Ultra HD (/watek-format-4k-ultra-hd)

RE: Format 4K/Ultra HD - erytho - 25-06-2023

nie widze zadnych komend bo mam zblokowanego ub420
jesli masz sprawnego ub424 to wchodzac w menu 00RET na odpalonym menu mozesz odczytac komendy jedna po drugiej
chodzi mi glownie o to ktora w kolejnosci w menu jest 08FIN
(w menu ub320 jest to 6 komenda)
najlepiej bylo by bys opisal jakie komendy masz jedna po drugiej w serii ub424

RE: Format 4K/Ultra HD - prodarek - 25-06-2023

(25-06-2023, 14:05)erytho napisał(a):  jesli masz sprawnego ub424 to wchodzac w menu 00RET na odpalonym menu mozesz odczytac komendy jedna po drugiej
chodzi mi glownie o to ktora w kolejnosci w menu jest 08FIN
Na odpalonym odtwarzaczu nie będzie FIN, ma być wyłączony i dopiero użyta kombinacja "ok żółty niebieski"
00 RET, 06 FTO, 08 FIN.

Ok wszystko jasne dla ub420 procedura jest inna niż w ub820 właśnie ze względna brak wyświetlacza, zaraz postaram ci się podać kolejność dla ub420.

Moderację proszę o przerzucenie postów do wątku https://forum.filmozercy.com/watek-panasonic-ub420-ub820-ub9000-dyskusja?page=64.

ub424
6 pozycja, 03VL, 04 PRG, 05 S/N, 06 FTO, 07 DC, 08 FIN.

RE: Format 4K/Ultra HD - erytho - 25-06-2023

po 08FIN w ub320 jest jeszcze 7 komenda L4K7 i dopiero potem wraca do RET00
dzieki za sprawdzenie menu komend w ub424
sa wiec identyczne w kolejnosci jak w ub320

RE: Format 4K/Ultra HD - prodarek - 25-06-2023

Ogólnie bardzo głupio to zrobili w tych modelach bez wyświetlacza, z prostego powodu jeśli na odtwarzaczy wymusimy rozdzielczość 4K będąc w posiadaniu TV 1080p spowoduje to utratę obrazu, i aby przywrócić stan funkcjonalności należy podłączyć odtwarzacz do TV 4K którego nie mamy LUB właśnie klikanie trochę na pałę pod warunkiem że znamy pozycje menu o które właśnie pytałeś.

Obsługa resetowania odtwarzacza bez konieczności włączenia urządzenia i wejścia do menu czyli tak jak to jest w UB820/UB9000 z wyświetlaczem powoduje że jesteśmy w stanie przywrócić domyślną konfigurację. Ja w ten sposób kupiłem UB824 za 100zł ponieważ był sprzedawany jako uszkodzony "brak obrazu", wystarczył reset z pilota.

RE: Format 4K/Ultra HD - erytho - 29-06-2023

nie udalo mi sie odblokowac ub420 tym sposobem
czy pojdzie to metoda nagrania update firmware na plyte CD i wystartowanie jego poprzez naped optyczny tak jak kiedys to robiono z blurayami panasonic?
czy moze update firmware z usb startuje od razu poprzez wcisniecie przycisku OK na pilocie?

UPDATE dla potomnych

update z dysku USB startuje automatycznie bez zadnych przyciskow na pilocie,czerwona dioda pulsuje a jak skonczy to daje cykl 3 kropek
(dysk USB do firmware update ma miec konkretna wielkosc pomiedzy 512gb-2gb i zapisany w FAT32,plik firmware musi byc pierwszym na drzewku)
plyta mainboard jak juz pisalem wczesniej jest na kosciach samsunga a to oznacza problemy...
narazie nie udalo mi sie przywrocic tego egzemplarza do zywych po wgraniu nowego softu Smile
walcze z tym panasamsungiem ktory narazie odtwarza tylko plyty CD poprzez wyjscie optyczne

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 14-07-2023

Kolejne prezenty od doriana:

SDR Heatmap Notebook

Gamut Visualisation Notebook.

oraz wcześniejszy:

HDR Heatmap Notebook.

https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=21279541&postcount=516

Szczególnie cieszy mnie ta druga paczka, można bez problemu zweryfikować co faktycznie jest w WCG, a co jest tym tylko z nazwy.

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 07-09-2023

(07-09-2023, 01:20)Mefisto napisał(a):  Kto posiada 4k?
Bo u mnie straszna posteryzacja występuje w scenach w świątyni i innych półmrokach. Próbowałem to zbić ustawieniami, ale na niewiele się zdaje. I ciekawi mnie czy to wina kodowania i np. w DV jest lepiej, czy może coś u mnie nie tak (kliknąłem coś przy okazji innego filmu i zapomniałem przestawić?). Ale wątpię, biorąc pod uwagę, że w innych filmach oglądanych ostatnio na tym nośniku nic takiego nie wyłapałem.
(07-09-2023, 12:36)Mefisto napisał(a):  Panasonic DP-UB9000 i Sony VPL-VW590ES
W międzyczasie sprawdziłem też na innym odtwarzaczu i tam już tego nie było (no, przynajmniej nie w takiej ilości), więc już sam nie wiem.

"Na koniec wspomnieć trzeba o nie najlepszej gradacji w zetknięciu z materiałem w formacie HDR. Widoczne przejścia tonalne są mankamentem w projektorach Sony już od dłuższego czasu. Wprawdzie funkcja “Płynnych Przejść” jest tu w stanie wiele poprawić, jednak ma ona swoją cenę, o czym napisałem we wcześniejszych akapitach."

https://hdtvpolska.com/sony-vpl-vw590es-test-sprawdzamy-wysokiej-klasy-projektor-4k-hdr-do-kina-domowego/?showfull=1

Ale też upewniłbym się jaki sygnał projektor dostaje...

RE: Format 4K/Ultra HD - Mefisto - 07-09-2023

No tak, ale takie coś mam po raz pierwszy właściwie.
Ale ok, pobawiłem się jeszcze trochę ustawieniami z tej stronki i problem złagodzony (może coś faktycznie było przestawione przy jakiejś okazji i dopiero tutaj problem wyszedł, choć wydaje się to niemożliwe).
Choć te "płynne przejścia" to lipa straszna i raczej pogarszają rzeczony problem niż polepszają. To już lepiej wypada “Dyn. wmac. HDR”, acz to też w sumie tylko popróbowałem i wyłączyłem.

(07-09-2023, 18:33)misfit napisał(a):  Ale też upewniłbym się jaki sygnał projektor dostaje...

A jaki ma dostawać?

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 08-09-2023

Tak aby nie było np. konwersji do 8-bit.
Twój Sony ma "pełne" HDMI 2.0a więc nie spodziewam się tutaj jakichś jaj, ale jeśli przycisnęło Ci się gdzieś 60Hz (3-2 pulldown) to różnie z tym może być - więc lepiej się upewnić co faktycznie projektor otrzymuje.

(07-09-2023, 23:23)Mefisto napisał(a):  No tak, ale takie coś mam po raz pierwszy właściwie.

Gdybyś podał konkretne czasy w których ewidentnie widzisz posteryzację (nie oglądałem nigdy filmu, więc opisy scen nic mi nie mówią), to wtedy być może będę w stanie stwierdzić czy jest coś na płycie co mogłoby powodować takie atrakcje.

RE: Format 4K/Ultra HD - Mefisto - 08-09-2023

(08-09-2023, 07:24)misfit napisał(a):  jeśli przycisnęło Ci się gdzieś 60Hz

Sprawdziłem i nie - zresztą byłoby to chyba widoczne w innych filmach wtedy (co prawda wczoraj zauważyłem podobną manianę na czarno-białym filmie, ale to już był SDR, który jedzie na trochę innych ustawieniach i transfer ewidentnie miał małe problemy od samego początku, więc się nie liczy, chyba).
Ja się zresztą rzadko bawię ustawieniami/pilotami.

(08-09-2023, 07:24)misfit napisał(a):  Gdybyś podał konkretne czasy

32-38 minuta, wyłączając sceny dzienne.