![]() |
|
David Lynch - dzieła wszystkie - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +---- Dział: Reżyserzy (https://forum.filmozercy.com/dzial-rezyserzy) +---- Wątek: David Lynch - dzieła wszystkie (/watek-david-lynch-dziela-wszystkie) |
RE: David Lynch - dzieła wszystkie - Daras - 19-05-2021 Dzięki. To dobra wiadomość. Zatem już wiem co będę oglądał w sobotę.EDIT: Chyba na stronie pana Porala widnieje niewłaściwy AR „Głowy do wycierania” (1977) i „Ogniu krocz ze mną” (1992). Pytanie do posiadaczy „Głowy...”. Film uzyskał dźwięk stereo na bazie pierwotnego mono za sprawą reżysera w roku 1994. Co faktycznie słychać w kanałach 5.0? Czy aby nie jest to stereo zakodowane w rzeczonej przestrzeni? Takie sztuczki stosowała firma DMMS wypuszczając na płytach polskie rekonstrukcje cyfrowe. RE: David Lynch - dzieła wszystkie - Kirek - 19-05-2021 Jak dla mnie to ta ścieżka brzmiała jak 2.0 ale może coś przegapiłem. Teraz wyrywkowo sprawdziłem i nie udało mi się nic usłyszeć w tylnych i centralnym. RE: David Lynch - dzieła wszystkie - Daras - 20-05-2021 Ok, dzięki. Prawdopodobnie masz rację. W każdym razie płytki zamówiłem i w sobotę wszystko sprawdzę. Formalnie „Głowa...” została wydana na świecie z audio stereo, tak, jak np. „Playtime” (1967). Przy czym w edycji od Mayfly drugiemu filmowi próbowano nadać przestrzeń 5.1. Moje śledztwo utknęło i dziś nie mam pewności czy to robota naszych, czy kogoś innego (jakiś rok temu natknąłem się w necie na poszlaki). W każdym razie efekt surround jest raczej marny, bo ścieżki słychać tak, jakby ktoś przepuścił stereo przez Pro Logic. RE: David Lynch - dzieła wszystkie - Mierzwiak - 20-05-2021 @Daras Mam nadzieję że nie zasiądziesz do seansu Fire Walk With Me bez znajomości serialu? RE: David Lynch - dzieła wszystkie - Daras - 20-05-2021 A czy ktoś z filmożerców nie oglądał w TV serialu? W tamtych latach to był rarytas. No, chyba, że na forum gości sporo „małolatów”.
RE: David Lynch - dzieła wszystkie - Mierzwiak - 20-05-2021 Ja byłem dzieckiem gdy TVP emitowała serial w latach 90-tych, w całości (razem z filmem i trzecią serią) nadrobiłem go dopiero teraz, no i to nie każdego klimaty
RE: David Lynch - dzieła wszystkie - pearlzfan - 20-05-2021 S1 super i mogę oglądać wiele razy (oglądałem pierwszy raz w TVP mając naście lat, a potem powtórki na DVD). S2 telenowelowa nuda poza kilkoma odcinkami z samego początku i końca (obejrzane na DVD przed premierą 3). S3 odpadłem w momencie, jak jakieś monstrum z akwarium-pułapki pożarło rudą wampirzycę z True Blood podczas miłosnych uciech z jakimś typem, który to akwarium obserwował. Nie wróciłem. Przeczytałem zakończenie na Wiki. I regret nothing
RE: David Lynch - dzieła wszystkie - Mierzwiak - 20-05-2021 Twoja strata
RE: David Lynch - dzieła wszystkie - Daras - 20-05-2021 Kew97 napisał: Blue Velvet wydał Imperial najpierw bez lektora i z dodatkami... To był mój pierwszy kontakt z twórczością Lyncha, ale na gigantycznym ekranie panoramicznym. Prawie nigdy nie chodziłem do kina sam, zatem podczas seansu wymieniałem szeptem opinie „oneline”. Wziąwszy pod uwagę fakt, iż odwiedzaliśmy kino w każdą niedzielę bez względu na proponowany tytuł (losowość), to tym razem komentarze cechowało stonowanie w stylu: Chore, ale intrygujące. Misfit napisał: Niemieckie wydanie z 2018 roku i Criterion to ta sama odrestaurowana wersja, ale to pewnie wiesz. Misfit napisał: Szczerze ciekawi mnie co z tego wyjdzie w praniu. Wszystkie dotychczasowe wydania Zagubionej autostrady bazują na starym masterze… Misfit napisał: Ten sam transfer ze skanu 4K, który najpierw ukazał się w pakiecie Twin Peaks: The Entire Mystery, a później m.in. u Criteriona. Kirek napisał: We wszystkich trzech filmach wydanych przez Mayfly, na początku występuje logo MK2, jest też umieszczone na okładkach. Czy ja dobrze rozumiem, że te trzy polskie wydania pochodzą ze skanu 4K i jakościowo na BD nic lepszego nie wydano? RE: David Lynch - dzieła wszystkie - Mierzwiak - 20-05-2021 Nie istnieje remaster 4K Zagubionej autostrady, a przynajmniej nic na ten temat nie wiadomo. Kilka postów wyżej masz screeny, to jakiś stary, brzydki transfer. W przyszłym roku 25. rocznica filmu, mam nadzieję że doczekany się z tej okazji nowwgo wydania, chyba że Lynch zajęty serialem który kręci dla Netfliksa wzorem Jamesa Camerona nie znajdzie czasu na nadzorowanie remastera
|