![]() |
|
Justice League (2017) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: Justice League (2017) (/watek-justice-league-2017) |
RE: Justice League (2017) - misfit - 22-03-2021 hdtvpolska radzi jak sobie zrobić 16:9 z 4:3. ![]() ![]() Cytat:Jak widać trzeba wziąć poprawkę na spore zniekształcenie treści, ale jeśli rzeczywiście nie możemy znieść formatu 4:3, to na pewno jest to jakieś rozwiązanie! Nie utniemy w ten sposób niczego, a przecież o to ostatecznie Snyderowi chodziło. Wklejam to tutaj bo trzeba korzystać z dobrych rad ![]() i jeszcze to przykuło mój wzrok. Cytat:Inny świetnie znany wyznawca IMAXowego formatu – Christopher Nolan – odpowiada za kilka wielkich hitów, które także powstały częściowo w formacie IMAX. Tyle że w ich przypadku – a mowa chociażby o “Mrocznym Rycerzu” – kadry się przeplatają. Część jest prezentowana w formacie 16:9 (wycięte z IMAXowego 4:3), a część w kinowym 2,35:1. W ten sposób Nolan dba, by jego dzieła oglądało się w domu komfortowo. Źródło: https://hdtvpolska.com/dlaczego-liga-sprawiedliwosci-zacka-snydera-powstala-w-formacie-43-w-tym-sporze-nie-ma-zwyciezcow-ale-pomozemy-wam-wybrac-oboz-i-ustawic-obraz/ RE: Justice League (2017) - Gieferg - 22-03-2021 LOLz. Pogratulować głupoty. Poza tym dużo lepiej mi się oglądało JL w 4:3 niż nolanowskie wydziwianie ze zmiennym AR. RE: Justice League (2017) - pearlzfan - 23-03-2021 To 4:3 jest koszmarne, ale rekomendowanie rozciągania i zniekształcenia obrazu do 16:9 jako poprawienia aspektu wizualnego jest jeszcze bardziej idiotyczne. Z dwojga złego wybieram bramkę nr 3 i zmienne AR Nolana, którego praktycznie nie zauważam podczas seansu
RE: Justice League (2017) - fire_caves - 23-03-2021 Ale zaraz, coś w tym jest - w ten sposób wszyscy wyglądają na jeszcze bardziej przypakowanych. Zack would approve. RE: Justice League (2017) - misfit - 23-03-2021 (23-03-2021, 00:35)pearlzfan napisał(a): Z dwojga złego wybieram bramkę nr 3 i zmienne AR Nolana, którego praktycznie nie zauważam podczas seansu Zazdroszczę - serio ![]() TDK (czy np. ostatnie Mission Impossible) jeszcze jest dla mnie ok pod tym względem, ale TDKR, Interstellar i Tenet z kilkunastoma zmianami AR w ciągu dosłownie kilku minut to jest ponad moje siły niedostrzegania tego typu rzeczy. Do tego z częstą utratą skupienia podczas seansu. Sęk jednak w tym, że narzekający na 4:3 w Justice League i preferujący 16:9 mogą stosunkowo prosto uzyskać upragniony cel używając do tego pilota od wyświetlacza (rady z całkowitym zniekształcaniem obrazu jednak radzę nie wykorzystywać w praktyce ).Nośnikożercy, którzy nie mogą zdzierżyć Nolanowego zmiennego AR już tak fajnie nie mają. RE: Justice League (2017) - pearlzfan - 23-03-2021 Snyder miał pewnie jakiś zamysł, żeby JL zrobić w 4:3. I ja to szanuję i rozumiem. Obejrzałem ten film w takim formacie, choć za nim nie przepadam, bo taki był pomysł autora. Dlatego nie rozumiem też prób zmieniania tego. To trochę jakby dodawać kolory do Sin City czy "poprawiać" dźwięk w Sound of Metal, bo się komuś taka forma nie podoba. Inna sprawa, że nie znajduję uzasadnienia* dla takiej decyzji Snydera i przez to dla mnie ten zabieg to pusta wydmuszka, która w dodatku odziera obraz (z mnóstwem epickich zdjęć) z "filmowosci" (if you know what I mean ). * jedyne jakie mi przychodzi do głowy i ma sens, to puszczanie filmu w IMAXach, jako główne źródło dystrybucji, ale z tego, co się orientuję to raczej nie ten case. RE: Justice League (2017) - truvneeck - 23-03-2021 Jedyne uzasadnienie to chęć wyświetlenia filmu na jak największym ekranie, czyli IMAX. I spoko, sporo filmów przygotowuje się pod IMAX. Sęk w tym, że przy normalnej dystrybucji kinowej taką wersję i tak przycięto by do 1.85:1 lub coś około i 95% widowni nigdy nie zobaczyłaby filmu w takim (IMAXowym) formacie. Z jednej strony zwycięstwo autorskiej wizji, z drugiej niezrozumiały krok pod prąd tendencji, żeby widzowi sprawić kinowe (nie Imaxowe) wrażenia w domu. Nie każdy ma kino domowe i ekran tak duży, jak @pred, a dopiero kiedy obraz jest tak duży, że "twarzą wchodzisz w kadr", AR przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie. RE: Justice League (2017) - Mierzwiak - 23-03-2021 Odpisałem temu inteligentowi z hdtvpolska który twierdzi "Nie widzę żadnego powodu by zmniejszać mi telewizor czy ekran projektora o kilkanaście procent." Mierzwiak napisał(a):Uwaga, ciekawostka: na ekranie o proporcjach 16:9 film w formacie 2,35:1 zajmuje około 75,7% powierzchni, a w formacie 4:3 - 75%. Magia. RE: Justice League (2017) - pred895 - 23-03-2021 (19-03-2021, 20:13)Mierzwiak napisał(a): Właśnie oglądam sobie niektóre sceny w wersji 4K Dolby Vision, nawet nie pytajcie jak to wygląda <3 Racja, przed chwilą odpaliłem wersje z HDR, bo mój Tv nie ma DV a mimo to jest obłędnie... Nowa chłodna kolorystyka i charakterystyczne Snyderowskie ziarno kapitalnie błyszczą w tym formacie. Początek z Supciem i jazda konno przez lodowiec opad szczęki. Przykładowe opcje zoomu na Oppo: RE: Justice League (2017) - Jadzwig - 05-01-2022 Ustalmy kilka rzeczy Jedyne dobre kino bohaterskie od DC to Watchmen (ale nie serial) oraz Batman od Nollana Natomiast wersja Snydera i wersja klasyczna, to dwa różne filmy - z przewagą na korzyść Snydera |