![]() |
|
"Poprawianie" wyglądu filmów - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: "Poprawianie" wyglądu filmów (/watek-poprawianie-wygladu-filmow) |
RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 13-05-2018 Z rozkminami które wydanie T2 jest najlepsze zapraszam do właściwego tematu: http://forum.filmozercy.com/watek-terminator-seria Ten wątek NIE JEST O TYM. RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Nfsfan83 - 13-05-2018 Ale chyba poprawiasz T2 film, to co złego jak, że napisałem parę słów, że Cameron-a filmy mają zielony trend? RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 13-05-2018 To złego, że - raz - wszyscy to wiedzą, dwa - powtarzasz to samo pitu pitu o kolorach z DVD w każdym możliwym temacie, ale do sedna sprawy tego wątku się nijak nie odnosisz, trzy - zaczynasz tu gadkę o innych wydaniach KTÓRYCH TEN TEMAT NIE DOTYCZY, przynajmniej do czasu, aż ktoś nie zacznie ich poprawiać. Dałem ci link do odpowiedniego tematu idź biadolić w nim, skoro musisz. RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Nfsfan83 - 13-05-2018 No dobraaa to odniosę się do tego co robisz , próbowałeś zmniejszyć nasycenie? Może mi się wydaje ale w wydaniach BD często kolory są za nasycone. Pisali, że jest na czarnych pasach ziarno, to nie można zrobić rip-a z zachowaniem jakości np 99% jak się dvdripy robiło, że przycinasz te paski i zostaje sam obraz właściwy i na to tylko ziarno?
RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 13-05-2018 Nie robię żadnych ripów niezgodnych ze standardem Blu-ray, w związku z czym nie przycinam pasków. Ziarna na czarnych paskach, jak już wspomniałem, i tak nie widać. Cytat:próbowałeś zmniejszyć nasycenie? Sorry, lubię kolorowe filmy
RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - pred895 - 14-05-2018 Nie wiem czy to dodatkowe ziarno na czarnych pasach nie wpłynie negatywnie na lokalne przyciemnianie na lepszych telewizorach 4k. Tv może je wziąć za cześć filmu i ich nie wygasi :-( przez co będzie się to gorzej prezentowało. Dziś sprawdzę te sytuacje na przykładzie twojego sampla. PS. Jest tak jak mówiłem TV traktuje ten szum jako część filmu i nie wygasza czarnych pasów czyli chujniaaa
RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Mierzwiak - 14-05-2018 OLED też pewnie polegnie skoro kontroluje każdy piksel. RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 14-05-2018 Nic na to nie poradzę, no chyba, że Misfit zna jakieś rozwiązanie na ustawienie zakresu filtrów. Ja się Avisynthem na co dzień nie bawię. Musiałbym zrobić drugą rekompresję w Vegas, żeby to usunąć, a to się nie przysłuży obrazowi. Przy okazji - wiecie ile ten film waży po odchudzeniu go z audio HD i dodatkowych ścieżek dźwiękowych? (sam obraz + eng w DD5.1) 22,3 GB RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Mateusz - 14-05-2018 (14-05-2018, 18:07)Mierzwiak napisał(a): OLED też pewnie polegnie skoro kontroluje każdy piksel. Nie jest najgorzej. Z bliska oczywiście ziarno widać na pasach, ale z normalnej odległości da się obejrzeć. RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - misfit - 15-05-2018 (14-05-2018, 19:50)Gieferg napisał(a): Nic na to nie poradzę, no chyba, że Misfit zna jakieś rozwiązanie na ustawienie zakresu filtrów. Ja się Avisynthem na co dzień nie bawię. Jest kilka opcji. Np. w GrainFactory3(4,7,10) to pierwszy parametr odpowiada za ilość ziarna w ciemnych obszarach obrazu - jeśli ustawisz go na 0 to ziarna na czarnych pasach nie powinno być. Można też się mocniej pobawić i ustawić, że ten pierwszy parametr jest dla zakresu obrazu 0-2. Inna opcja to cropnąć czarne pasy na etapie rekompresji - jednak nie wszystkie stacjonarki mogą później bez problemu odtworzyć taki obraz. Ale w czasach media playerów, smart TV, itd. raczej nie jest to żaden problem. Najłatwiej jak zwykle mają osoby oglądające poprzez peceta - w tym konkretnym przypadku interesuje nas zakładka Crop w ffdshow bądź też opcja crop black bars w madVR -> processing -> zoom control. W ffdshow jest też zakładka Avisynth, więc jeśli dysponujemy odpowiednio mocnym pecetem to poprawki, w tym przypadku dodanie ziarna, odbywa się w locie bez potrzeby rekompresji obrazu. |