![]() |
|
Koronawirus - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Pozostałe (https://forum.filmozercy.com/dzial-pozostale--16) +--- Dział: Na luzie (https://forum.filmozercy.com/dzial-na-luzie) +--- Wątek: Koronawirus (/watek-koronawirus) |
RE: Koronawirus - Mefisto - 29-04-2020 (29-04-2020, 16:56)misfit napisał(a): Napiszę jeszcze raz - maseczka ma ograniczyć rozsiewanie wirusa przez osobę potencjalnie zarażoną. Ale właśnie sęk w tym, że nie ogranicza - to nie jest jakaś bariera magiczna. Wirus poza tym jest już dawno w powietrzu, więc czy ja mam maseczkę czy jej nie mam, nie wpływa na to, czy Ty się zarazisz czy nie. Zarazisz się, jeśli nie będziesz dbał o siebie - tak samo jak w przypadku praktycznie każdej innej choroby. Co jednak nie oznacza, że masz od razu chodzić tak: ![]() (29-04-2020, 14:55)Mefisto napisał(a): I kto tego przestrzega ? Przykład idzie z góry. Mam wrażenie, że więcej osób niż innych nakazów, w tym maseczek. Tu zresztą powinna być dowolność - albo nie masz maseczki i stajesz trochę dalej albo masz i nie patrzysz na odległość. W obu przypadkach to i tak nie pomoże, ale przynajmniej da psychiczny komfort tym wszystkim porażonym strachem korony. (29-04-2020, 14:55)Mefisto napisał(a): Przypomnij mi kiedy była taka sytuacja aby przez zwykłą grypę brakowało wolnych łóżek i respiratorów w szpitalach ? Z tego co ja widzę na licznych filmikach, to służba zdrowia na całym świecie bawi się raczej bardzo dobrze w czasie pandemii, a szpitale świecą pustkami. A polskiej służbie zdrowia od dawna wszystkiego brakuje - ludzie leżeli na korytarzach, bo brakowało łóżek na długo jeszcze zanim ktokolwiek usłyszał o koronawirusi i to bynajmniej nie świadczy o skali sytuacji, tylko o kiepskiej formie codziennej placówek. (29-04-2020, 14:55)Mefisto napisał(a): Z czasem się okaże. Albo i nie. Obecnie tyle mamy tego syfu w powietrzu, że i bez korony możesz mieć już trwale uszkodzone płuca, tylko jeszcze o tym nie wiesz. Możesz też umrzeć na sto innych nagłych problemów zdrowotnych. Cytat:Nawet jeśli okaże się, że jest to 1% śmiertelności, a nie 4% czy 10% to i tak oznacza to sporo trupów przy tak łatwej jego zaraźliwości i fakcie, że większość z nas go złapie jeśli nie pojawi się skuteczna szczepionka. Póki co mówi się o liczbie po przecinku, co raczej nie jest jakkolwiek przerażające. Poza tym od początku była mowa, że to przypuszczalnie nowa choroba sezonowa, więc nie liczyłbym na szczepionkę konkretną - zwłaszcza, że wirusy mutują cały czas. Jak się przykładowo zaszczepisz na grypę, to nie oznacza wcale, że jej unikniesz. Patrząc w dodatku, kto ma stać za tymi szczepionkami, ja podziękuję za nie i wybiorę naturalną selekcję. RE: Koronawirus - Gieferg - 29-04-2020 Mefisto napisał(a):Z tego co ja widzę na licznych filmikach, to służba zdrowia na całym świecie bawi się raczej bardzo dobrze w czasie pandemii, a szpitale świecą pustkami. Widziałeś filmiki z Włoch i USA? Bo ja kilka widziałem i było na nich coś zupełnie przeciwnego niż piszesz. RE: Koronawirus - Mefisto - 29-04-2020 Być może zależy to od szpitala, w końcu tylko część przekształcono na zakaźne, zamiast rozłożyć to po wszystkich placówkach, to wiezie się wszystko do tych wyznaczonych - faktem jednak, że dawno nie było takiego wypływu tańczącej służby zdrowia na necie, a wedle atakującej nas epidemii powinno ich raczej w ogóle nie być i wszystkie szpitale powinny być oblegane. RE: Koronawirus - Daras - 29-04-2020 Córka wyłapała, że w TV puścili ujęcie z licznymi trumnami wyłożonymi w jakimś kościele, a okazało się, że chodziło o katastrofę jakiegoś statku sprzed lat oraz śmierć uchodźców. Ale takie „wyłapywanki” pozostawiam młodszym od siebie.
RE: Koronawirus - misfit - 29-04-2020 (29-04-2020, 18:23)Mefisto napisał(a):(29-04-2020, 16:56)misfit napisał(a): Napiszę jeszcze raz - maseczka ma ograniczyć rozsiewanie wirusa przez osobę potencjalnie zarażoną. Sorka, ale tutaj wierzę Azjatom, Czechom i Austriakom, że jednak ogranicza i pozostanę przy swoim zdaniu. EOD z mojej strony bo naprawdę mam lepsze rzeczy do roboty niż udowadnianie czy szpitale w USA, UK, Włoszech, Hiszpanii czy Francji są puste czy też nie. RE: Koronawirus - Pablo0909 - 29-04-2020 (29-04-2020, 06:13)Mierzwiak napisał(a): Dla mnie to jednak smutne że w 2020 roku miliony dorosłych ludzi dowiedziały się z telewizji, że trzeba myć ręce. Pytanie brzmi ile z nich robi to dobrze (z obserwacji ludzi w pracy widzę, że niewielki odsetek; standardem jest niemycie ich w ogóle, lub włożenie palców pod wodę na dwie sekundy), a ile wróci do dawnych nawyków ("pielęgnowanych" i przez kilkadziesiąt lat?) gdy cały ten cyrk się skończy? Pracowałem kiedyś z takim mądrym inaczej, który twierdził, że prawdziwy(!) facet musi śmierdzieć fajkami, piwem, potem i niemytym ch..m. Masz rację Mierzwiak, ale czując czasami ten odór, w głowie gdzieś "biega" myśl, że takie "mądrości" ludowe z niczego się nie biorą. RE: Koronawirus - Ethan - 29-04-2020 Rzad pokazal swoja prawdziwa twarz. Studenci i uczniowie szkol srednich w domach, a male dzieci bez maseczek do zlobkow i przedszkoli
RE: Koronawirus - Gieferg - 29-04-2020 Nie mogę się dopatrzyć żadnej konsekwencji w ich poczynaniach :/ RE: Koronawirus - Pablo0909 - 29-04-2020 Przecież to pokazówka. Czysta propaganda. Po co niby "uwalniają" nas od niektórych zakazów, akurat 4 dni przed otwarciem wielkiego cyrku, zwanego w pewnych kręgach wyborami? Szumowski twierdził, że maseczki nie chronią przed zakażeniem, miesiąc później stwierdza, że jednak chronią. Tego nawet cyrkiem w sumie trudno nazywać, bo w cyrku jest jakiś humor i śmiech. RE: Koronawirus - Mierzwiak - 29-04-2020 To tak jak z tym mającym nastąpić u nas szczytem zachorowań, przekładają go jak Hollywood premiery blockbusterów. (29-04-2020, 19:11)Pablo0909 napisał(a): Pracowałem kiedyś z takim mądrym inaczej, który twierdził, że prawdziwy(!) facet musi śmierdzieć fajkami, piwem, potem i niemytym ch..m. Masz rację Mierzwiak, ale czując czasami ten odór, w głowie gdzieś "biega" myśl, że takie "mądrości" ludowe z niczego się nie biorą.Bez komentarza. |