Filmozercy.com | Forum
Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem (/watek-wydania-dvd-blu-ray-w-open-matte-lub-z-innym-kadrowaniem)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 29-12-2022

overscan? to pole wyświetlania 1, normal, +1 ze jakby powieksza lub zmniejsza obraz?

dobra wiem tutaj mam zawsze under scan czyli u mnie +1

filmy akurat z Van Klompem chce mieć 4 najwazniejsze w 4:3 Wink nic nie poradze

Zaskoczyłem to miło, ostatnio zassyałem vhsrip ALiens CBS 4:3

pisałem, że wrzucone porównanie jako CIEKAWOSTKA, a ciągły ból dupy u niektórych jest dla mnie zastanawiający ...

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - misfit - 29-12-2022

(29-12-2022, 15:17)Nfsfan83 napisał(a):  overscan? to pole wyświetlania 1, normal, +1 ze jakby powieksza lub zmniejsza obraz?

Tak, ucina ci trochę obraz po bokach i nie sądzę aby to było spowodowane opcją 14:9. Zrób zdjęcie telewizora normalnie w 4:3 to będziemy mieli pewność.

(Opcja [Wszystkie piksele] jest dostępna tylko, jeśli sygnał wejściowy ma rozdzielczość 1080i/1080p, a w opcji [Format ekranu] wybrano
ustawienie [Pełny]).

Czyli raczej dupa, ale może jest tam jakiś tryb PC, który by obszedł tę głupotę.

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 29-12-2022

Normalnie masz 3 opcje - pole wyświetlania: -1, normal, +1 ( i staram się mieć na +1 aby było jak najwięcej widać) jak czasami masz materiał, że jakieś czarne linie na materiale DVD to biorę normal albo -1. Moj tv to Sony 40W705C z 2015 na VA to tam cudów nie ma z ustawieniami.

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Gieferg - 29-12-2022

Cytat:e złe to np ja filmy 4:3 oglądam zawsze na formatcie obrazu - 14:9 minimalnie 10-15% przycina góra dół

[Obrazek: ComposedImportantAvians-max-1mb.gif]

Czyli gośc tak bardzo chce oglądac filmy w 4:3, że specjalnie szuka wydan z takim kadrowaniem, ale jednak nie chce i ustawia TV tak, żeby przypadkiem tego 4:3 w całości nie widzieć.
Wygląda na to, że czego by nie wymyślić, co tylko można spieprzyć podczas oglądania filmów, z pewnością okaże się, że Nfsfan83 to robi.

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - misfit - 29-12-2022

(29-12-2022, 15:42)Nfsfan83 napisał(a):  Normalnie masz 3 opcje - pole wyświetlania: -1, normal, +1 ( i staram się mieć na +1 aby było jak najwięcej widać)

Jeśli zdjęcia były na +1 to i tak ucina obraz. Nie ucinałby gdyby aktywna była opcja "wszystkie piksele", ale patrz wyżej post #113.

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Mierzwiak - 29-12-2022

Tyle krzyku o open matte i 4:3 żeby się okazało, że chodzi o przycinanie do 14:9?

Król okazał się nagi i z małym siusiakiem Smile

Mierzwiak Twoje problem anatomiczne mnie nie interesują. To kwestia genów, maluśki Wink

Juby jest pojechany tealem niestety, suwaki od balansu szaleją, zarzucasz ze oglądanie:

"wykadrowane/ niezgodnie z intencją reżysera/ autora zdjęć i niedopasowane do twojego tv, jak 16:9"

a co powiesz jak polskie filmy są kadrowane czasami masakrycznie pod 16:9 ( bo obraz musi wypełnić cały ekran nie ważne ze wykastrują co ważne) to to jest ok czy nie?

https://forum.filmozercy.com/watek-janosik na BD wydali w 4:3 i super, bo było kręcone pod 4:3 tak samo jak Bloodsport, Double Impact itp...

Często oglądam w 14:9 ale często też czasami w 4:3 zwykłym (czyli rozmiar ekranu pełny) też wyliczyłem, że przy formacie - pełny (cale 4:3 wchodzi) to jest na 40 calach przekatna ok 82 cm czyli powiedzmy te 32 cale tv, oglądając w nocy widać cały obraz a tym samym nie widać czarnych pasów.

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Juby - 29-12-2022

(29-12-2022, 19:06)Nfsfan83 napisał(a):  zarzucasz ze oglądanie:

"wykadrowane/ niezgodnie z intencją reżysera/ autora zdjęć i niedopasowane do twojego tv, jak 16:9"

a co powiesz jak polskie filmy są kadrowane czasami masakrycznie pod 16:9 ( bo obraz musi wypełnić cały ekran nie ważne ze wykastrują co ważne) to to jest ok czy nie?
Oczywiście, że nie okej. Tylko co wydawanie kastrowanych filmów i seriali ma do twojego debilnego postępowania i w jaki sposób je usprawiedliwia?

(29-12-2022, 19:06)Nfsfan83 napisał(a):  janosik na BD wydali w 4:3 i super, bo było kręcone pod 4:3 tak samo jak Bloodsport, Double Impact itp...
Nie, nie tak samo. Janosik był kręcony w 4:3, bo to był standard telewizji, a Bloodsport i Double Impact były kręcone pod format 1,85 : 1, tylko dostały wersję 4:3 dla telewizji, bo tak się kiedyś robiło, bo takie kiedyś były telewizory. Teraz takich nie ma! Nie było to też intencją twórców i nie taki był oryginalny wygląd tych filmów.

(29-12-2022, 19:06)Nfsfan83 napisał(a):  Często oglądam w 14:9 ale często też czasami
[Obrazek: 200w.gif?cid=6c09b952oupm7guwhx4lawjapfd...p;amp;ct=g]

(29-12-2022, 19:06)Nfsfan83 napisał(a):  wyliczyłem, że przy formacie - pełny (cale 4:3 wchodzi) to jest na 40 calach przekatna ok 32 cm czyli powiedzmy te 32 cale
Czyli 32 cm = 32 cale. . .
[Obrazek: kill-myself.gif]

Tu nie pomoże żaden lekarz. I'm outta here.

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 30-12-2022

fakt, że to jak czasami piszę tylko ja zrozumieć mogę. A 32 cale - 82 cm (czeski błąd) chodzi mi o to, że przy formacie obrazu NORMALNY ( nie pełny bo to jednak co innego) film w 4:3 wyświetlany na 40 calach 16:9, odpowiada rozmiarowi jakby był wyświetlany na ok 32 cali tv crt 4:3

https://www.hifi-archiv.info/Sony/Sony-1994-Trinitron/10.jpg

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - prodarek - 31-12-2022

@Nfsfan83
Znowu tu chłopaków do niezłych nerwów doprowadziłeś ty to masz talent Big Grin