Filmozercy.com | Forum
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta (/watek-kopia-zapasowa-blu-ray-uhd-dysk-hdd-plyta)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - misfit - 05-08-2024

MT1939 = nie jest uhd friendly.

(05-08-2024, 09:51)NWWStation napisał(a):  DVDFab nic nie zrobi? To czemu tam jest opcja konwersji UHD do BD?

Jak ma coś zrobić skoro napęd nie będzie w stanie odczytać żadnej płyty UHD na oryginalnym firmware. Może się to zmienić gdy wgrasz mu "alternatywny" firmware, ale to się okaże gdy wrzucisz info z makemkv (numeru seryjnego nie pokazuj Smile ). Tylko nie aktualizuj tego oficjalnego, bo może się to skończyć tym, że nie będzie możliwości odczytu płyt UHD w jakikolwiek sposób.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - prodarek - 05-08-2024

https://forum.makemkv.com/forum/viewtopic.php?t=27527

Drive platform: MT1939 (HW, is too old & will never do UHD)

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Mister Tadeo - 05-08-2024

(05-08-2024, 11:01)misfit napisał(a):  MT1939 = nie jest uhd friendly.

Szkoda. Gdyby tak było MT1959... No cóż, w takim razie rozejrzę się za jakimś modelem LG z tej listy (wg forum makemkv):

LG BE16NU50 SVC NS50+
LG WH16NS40 SVC NS50
LG BH16NS40 SVC NS50
LG BH16NS55 SVC NS50+
LG WH14NS40 SVC NS50
LG WH16NS60 SVC NS60

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - misfit - 06-08-2024

Rzekomo Verbatim 43888 ma w środku napęd Pioneera BDR-UD04, który odczytuje płyty UHD i współpracuje z makemkv bez potrzeby flashowania i wgrywania innego firmware. Może ktoś kupował niedawno ten napęd i ew. potwierdzi.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Wiles - 06-08-2024

Ja niedawno kupiłem tego Verbatima. Przed chwilą dla pewności załadowałem zagraniczne wydanie "Stanu Zagrożenia" UHD (na razie wykorzystywałem napęd do wypalania zwykłych płyt blu ray i kopiowania odcinków DVD "ST: Voyager" na kompa Smile) i bez problemów zacząłem zgrywać film.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - misfit - 06-08-2024

No i super. Napisz jeszcze jak ma się sprawa z głośnością napędu, zarówno przy odtwarzaniu filmu jak i jego zgrywaniu, gdy napęd wchodzi w wyższe obroty.

Nie mam zbytnio porównania do innych napędów, jedynie do mojego ASUSa SBC-06D2X-U (sam odtwarzacz blu ray bez możliwości ich nagrywania), z którego dotychczas korzystałem. Od razu zaznaczę, że ten Verbatim podobnie jak ASUS, do cichych nie należy. Przy zgrywaniu gdy wchodzi na wysokie obroty jest głośny (zdecydowany szum i trochę nazwijmy to "warkotu silnika"). Podczas odtwarzania (w VLC), z szumem bywa różnie. Przez większość czasu napęd dość mocno pracuje i szum choć zdecydowanie niższy niż przy zgrywaniu i bez "warkotu", to jednak nadal zbyt wysoki by cieszyć się filmem. Płyta zwolniła do w miarę akceptowalnego poziomu dopiero kiedy przeskoczyłem dalej. Następnie kolejny przeskok i powrót do nieaceptowalnej głośności i już nie chciało się to zmienić. Ja nie zamierzam używać tego napędu jako odtwarzacza.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - worost - 06-08-2024

(06-08-2024, 20:29)misfit napisał(a):  No i super. Napisz jeszcze jak ma się sprawa z głośnością napędu, zarówno przy odtwarzaniu filmu jak i jego zgrywaniu, gdy napęd wchodzi w wyższe obroty.
Też mam ten napęd. Nie oglądam na PC bo nie mam do tego programu, ale skanuję płyty po zakupie VSO Inspector. Z hałasem różnie bywa: raz głośniej, raz ciszej. Nie jest głośniejszy od zwykłego wbudowanego napędu BD.

(06-08-2024, 21:05)worost napisał(a):  ...Z hałasem różnie bywa: raz głośniej, raz ciszej. Nie jest głośniejszy od zwykłego wbudowanego napędu BD.

Ja się rozpisałem, a Twój krótki post w zasadzie trafia w sedno. Smile Tak, to po prostu standardowy hałas wbudowanego napędu.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Mefisto - 07-08-2024

Podepnę się, choć nie chodzi mi stricte o kopię zapasową - jakie pendrive'y 128 gb poleciacie z dobrą prędkością zapisu i/lub odczytu?