![]() |
|
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD (/watek-screenshoty-porownania-obrazu-4k-uhd-blu-ray-dvd) |
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 15-01-2025 Dodane: A Bridge Too Far / O jeden most za daleko (1977) Australijskie UHD-BD (Imprint) vs BD z 2010 roku (MGM). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Beetlejuice Beetlejuice (2024) UHD-BD vs BD (Warner). Congo / Kongo (1995) Amerykańskie UHD-BD (Vinegar Syndrome) vs BD z 2014 roku (Warner). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Conversation, The / Rozmowa (1974) Brytyjskie UHD-BD (Studio Canal) vs amerykańskie BD z 2011 roku (Lionsgate). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Dreamers, The / Marzyciele (2003) Brytyjskie UHD-BD (Icon Film) vs niemieckie BD z 2021 roku (Koch Media). Far and Away / Za horyzontem (1992) Amerykańskie UHD-BD (Shout Factory) vs BD z 2014 roku (Universal). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Great Escape, The / Wielka ucieczka (1963) Brytyjskie UHD-BD z 2024 roku (Arrow) vs amerykańskie UHD-BD z 2022 roku (Kino Lorber). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Green Room / Sala strachu (2015) Brytyjskie UHD-BD (Second Sight) vs amerykańskie BD z 2016 roku (Lionsgate). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Hatari! (1962) Amerykańskie UHD-BD (Kino Lorber) vs BD z 2014 roku (Warner). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Inglourious Basterds / Bękarty wojny (2009) UHD-BD z 2024 roku (Arrow) vs UHD-BD z 2021 roku (Universal). Screeny wykonał asacmurr z forum.blu-ray.com. Internal Affairs / Sprawy wewnętrzne (1990) Amerykańskie UHD-BD (Kino Lorber) vs BD z 2013 roku (Warner). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Keep, The / Twierdza (1983) Amerykańskie UHD-BD vs dołączone BD (Vinegar Syndrome). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Kickboxer (1989) Amerykańskie UHD-BD vs BD z 2009 roku (Lionsgate). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Last Year at Marienbad / L'année dernière à Marienbad / Zeszłego roku w Marienbadzie (1961) Amerykańskie UHD-BD (Kino Lorber) vs niemieckie BD z 2018 roku (Studio Canal) vs brytyjskie BD z 2009 roku. Looking for Mr. Goodbar / W poszukiwaniu idealnego kochanka (1977) Amerykańskie UHD-BD vs dołączone BD (Vinegar Syndrome). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Paris, Texas / Paryż, Teksas (1984) Amerykańskie UHD-BD (Criterion) vs niemieckie BD z 2019 roku (Studio Canal). Rush / Wyścig (2013) Amerykańskie UHD-BD (Shout Factory) vs brytyjskie BD z 2014 roku (Studio Canal) vs amerykańskie BD z 2014 roku (Universal). Sanjuro - Samuraj znikąd (1962) Amerykańskie UHD-BD vs BD z 2010 roku (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Searchers, The / Poszukiwacze (1956) Amerykańskie UHD-BD vs BD z 2006 roku (Warner). Snake Eyes / Oczy węża (1998) Amerykańskie UHD-BD (Kino Lorber) vs BD z 2013 roku (Warner). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Top Gun: Maverick (2022) UHD-BD vs BD (Paramount). Werckmeister Harmonies / Harmonie Werckmeistera (2000) Brytyjskie UHD-BD (Curzon) vs amerykańskie UHD-BD (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Winnetou III: Ostatnia walka (1965) Niemieckie UHD-BD (Leonine Films) vs BD z 2011 roku (Universum Films). Yojimbo / Straż przyboczna (1961) Amerykańskie UHD-BD vs BD z 2010 roku (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. W "Beetlejuice Beetlejuice", "Dreamers", "Paris, Texas", "Searchers" i "Top Gun: Maverick" znajdują się także heatmapy + wcg. Pokusiłem się o zrobienie porównania "Top Gun: Maverick" UHD-BD vs BD głównie z powodu tego, że na capsie imo niewystarczająco ukazali co tutaj wnosi wyższa rozdzielczość oraz przede wszystkim HDR do obrazka. Uprzedzając ewentualne pytania o kolorki, na caps-o-holicu najprawdopodobniej wykonali je z włączoną opcją "compromise on HDR tone & gamut mapping accuracy" w madvr, a ja z wyłączoną. Poza tym miejcie na uwadze, jak zawsze zresztą, że jest to jedynie konwersja do SDR/Rec.709. "The Searchers" od Warner Archive maksymalnej oceny za obraz ode mnie nie dostanie, głównie z powodu zbyt mocnego majstrowania przy ziarnie - coś a'la Paramount, w ruchu z polami siłowymi , itp. "Rush" - w brytyjskim BD podniesione czernie, włącznie z czarnymi pasami, które nie są czarne, do tego kiepskie przejścia tonalne widoczne m.in. w #19, #20, #21, #23, #25, #27. O ile dobrze pamiętam, w polskim BD sytuacja przedstawia się podobnie, z tą różnicą, że przynajmniej czarne pasy są czarne. RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Gieferg - 15-01-2025 Oglądałem ostatnio "Rush" z polskiego BD i trochę majstrowałem z czernią, żeby wyglądało jak należy, ale banding miejscami straszył mocno (na starym TV mniej się rzucał w oczy), na szczęście nie za często (głównie ściany w tle i te parę scen gdzie jest fade to black i potem rozjaśnienie), a sceny wyścigów wyglądały bardzo ładnie. RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Piotrek P - 16-01-2025 (15-01-2025, 19:52)misfit napisał(a): Top Gun: Maverick (2022) Ostatnio oglądałem Mavericka z płyty dopiero pierwszy raz w całości w domu po zakupie i było to przepiękne doznanie Absolutna referencja - chciałoby się, żeby każdy film tak wyglądał i w ten sposób wykorzystywał szerszy zakres dynamiki.Polecam też krótką recenzję z francuskiego kanału Le Labo de Jay, który kilka razy był linkowany na forum (więc pewnie większość już widziała) - fajnie uzupełnia powyższe screeny: klik Aż robi mi się trochę smutno, gdy sobie przypomnę jak to wyglądało w kinie (nawet w IMAXie)
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 16-01-2025 (15-01-2025, 19:52)misfit napisał(a): "The Searchers" od Warner Archive maksymalnej oceny za obraz ode mnie nie dostanie, głównie z powodu zbyt mocnego majstrowania przy ziarnie - coś a'la Paramount, w ruchu z polami siłowymi , itp. Nie wiem jak screeny pod lupą, ale po seansie mogę napisać tylko tyle, że absolutnie obsrałem sobie zbroję na widok tego mastera - cudo! RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 16-01-2025 Właśnie pisałem o moich odczuciach po seansie, remaster bdb, VistaVision robi swoje, ale chłopaki z MPI nie pierwszy raz pokazują, że ziarno uważają za coś złego, co należy znacznie poskromić - i niestety w ruchu często widzę niepożądane efekty tegoż. Ale wybaczam, jeśli oglądałeś tylko na projektorze... ![]() (16-01-2025, 00:37)Piotrek P napisał(a): Ostatnio oglądałem Mavericka z płyty dopiero pierwszy raz w całości w domu po zakupie i było to przepiękne doznanie W dwóch momentach rzucił mi się w oczy banding w moim OLED przy przejściu fade to black, np. 12:51 i włączona łagodna gradacja tutaj niewiele pomogła, ale poza tym pełna zgoda - dźwiękowo-obrazowa referencja. RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - kulcikriu - 16-01-2025 (16-01-2025, 08:59)misfit napisał(a): Właśnie pisałem o moich odczuciach po seansie, remaster bdb, VistaVision robi swoje, ale chłopaki z MPI nie pierwszy raz pokazują, że ziarno uważają za coś złego, co należy znacznie poskromić - i niestety w ruchu często widzę niepożądane efekty tegoż.Ale jak rozumiem warto upgrejdować z BD? Trochę faktycznie na przesłanych przez Ciebie screenach bije mnie po oczach wygładzenie obrazu. RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mierzwiak - 16-01-2025 W porównaniu z UHD stare BD wygląda mocno średnio, szczególnie kolory: (oglądać na TV w HDR) RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 16-01-2025 (16-01-2025, 10:00)kulcikriu napisał(a): Ale jak rozumiem warto upgrejdować z BD? Jasne, ogólnie nowy remaster wyciera podłogę starym BD. RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - kulcikriu - 16-01-2025 No to jasne zatem, dzięki! RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 16-01-2025 (16-01-2025, 08:59)misfit napisał(a): w ruchu często widzę niepożądane efekty tegoż. Jakieś przykłady? |