![]() |
|
misfit - kolekcja - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: misfit - kolekcja (/watek-misfit-kolekcja) |
RE: misfit - kolekcja - Ethan - 30-07-2018 Jeżeli chodzi o La La Land to jak ktoś jest fanem starego jazzu to pozycja obowiązkowa, bo film jest nawet bardziej hołdem niż musicalem. RE: misfit - kolekcja - Mister Tadeo - 30-07-2018 (29-07-2018, 18:59)Daras napisał(a): Współcześni twórcy uzasadniają użycie taśm 16 mm względami artystycznymi. Tak było choćby w przypadku filmu „Dziennik zakrapiany rumem” (29-07-2018, 22:20)misfit napisał(a): Tak też jest z Aronofskim i Mother! czy wcześniejszymi jego filmami jak Black Swan czy Wrestler - to są celowe zabiegi nie mające nic wspólnego z budżetem filmu. Do tego grona można po części zaliczyć "Steve'a Jobsa" Danny'ego Boyle'a - pierwszy segment, rozgrywający się w 1984 roku, został nakręcony na taśmie 16 mm. Drugi (1988) na 35 mm, a ostatni (1998) za pomocą kamer cyfrowych. Taki celowy zabieg miał zobrazować postęp technologiczny. RE: misfit - kolekcja - Daras - 30-07-2018 (30-07-2018, 08:42)Mister Tadeo napisał(a): Do tego grona można po części zaliczyć "Steve'a Jobsa" Danny'ego Boyle'a - pierwszy segment, rozgrywający się w 1984 roku, został nakręcony na taśmie 16 mm. Drugi (1988) na 35 mm, a ostatni (1998) za pomocą kamer cyfrowych. Taki celowy zabieg miał zobrazować postęp technologiczny. Ciekawe - nie wiedziałem o tym. Inna sprawa, że „Steve'a Jobsa” jeszcze nie oglądałem. Misfit, Ethan – ponownie przeczytałem Wasze opinie na temat „La, La” i zostałem przekonany. Niekiedy bardziej do mnie przemawia kilka emocjonalnych / osobistych uwag, niż oficjalne recenzje (nawet zamieszczane w miesięczniku „Kino”).Film wpiszę na swoją listę zakupową. W „najgorszym” przypadku będę jego posiadaczem przed świętami Bożego Narodzenia. Na ten czas dość starannie dobieram listę tytułów. Chyba nastał dobry moment aby po raz kolejny o czymś przypomnieć. Wszystko na to wskazuje, że pierwszym w świecie filmem muzycznym jest „Śpiewak z jazzbandu” (1927). To także oficjlanie pierwszy w historii kina film dźwiękowy! Miałem go kilka razy w rękach na BD. Do zakupu zniechęcała mnie cena. Ale teraz widzę, że coś w tej kwestii uległo zmianie. Chyba się skuszę… RE: misfit - kolekcja - Marioo - 30-07-2018 Gwoli ścisłości, sprostuję małą pomyłkę: tytuł filmu to "Śpiewak jazzbandu" bez "z"
RE: misfit - kolekcja - Ethan - 30-07-2018 Nie lubię Śpiewaka jazzbandu. Ciężko mi odnaleźć kontekst gdy historia i archaiczność mnie mierżą. Kiedyś mówiło się, że to pierwszy film dźwiękowy, potem ktoś to podważył, ale szczegółów nie pamiętam. W tym sensie to ważna pozycja. RE: misfit - kolekcja - Mierzwiak - 30-07-2018 Daras, ale wiesz że jest coś takiego jak YouTube? Jeśli np. to cię nie zachęca (mój ulubiony kawałek z tego filmu)......to możesz sobie La La Land spokojnie darować. RE: misfit - kolekcja - Gieferg - 30-07-2018 Ja tu na przykład odpadam po 10 sekundach
RE: misfit - kolekcja - Mierzwiak - 30-07-2018 Dzięki Gieferg za jak zwykle wartościowe spostrzeżenie. RE: misfit - kolekcja - Mr.Hankey - 31-07-2018 (29-07-2018, 13:16)misfit napisał(a): Na ten moment mój TOP 3 na UHD pod względem obrazu jeśli chodzi o wydania katalogoweByłbyś tak miły i podał owy TOP 3? (29-07-2018, 13:16)misfit napisał(a): Seans na UHD dopiero przede mną (podobnie jak w przypadku Patrioty), liczę, że faktycznie będę zbierał szczękę z podłogiOdpowiem krótko - będziesz na pewno. (30-07-2018, 22:47)Gieferg napisał(a): Ja tu na przykład odpadam po 10 sekundach SmileTo chyba pierwszy raz, kiedy mogę się z Tobą zgodzić w całej rozciągłości. Robiłem podejście jakoś jak tylko wyszło na BD, ale po ok. 30 minutach doszedłem do wniosku, że życie jest jednak za krótkie.
RE: misfit - kolekcja - Wolfman - 31-07-2018 Obejrzałem kiedyś Nędzników, tam mnie irytowało , że dialogi są śpiewane, to było męczące dla mych biednych uszu. Same piosenki w filmie były ok, ale zwykłe dialogi mogli zostawić w spokoju. La la land chociaż mam w kolekcji od dawna to jakoś nie potrafię za niego zabrać. Przeraża mnie |