Filmozercy.com | Forum
Siedem / Se7en (1995) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Siedem / Se7en (1995) (/watek-siedem-se7en-1995)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Siedem / Se7en (1995) - Mierzwiak - 09-01-2025

Tam jest parę ujęć z chmurami (wiadomo, jednego dnia tego nie nakręcili) i być może Fincher chciał żeby było bardziej spójnie, ale skoro tak to więcej sensu miałoby podmienienie chmur na czyste niebo a nie na odwrót...

Blu-ray:

[Obrazek: PSX-20250104-234854.jpg]
[Obrazek: PSX-20250104-234916.jpg]
[Obrazek: PSX-20250104-234930.jpg]
[Obrazek: PSX-20250104-234937.jpg]
[Obrazek: PSX-20250104-234950.jpg]
[Obrazek: PSX-20250104-235325.jpg]

RE: Siedem / Se7en (1995) - Mefisto - 09-01-2025

No tak, jasne, ale tam, gdzie wkleiłeś - w kluczowych ujęciach - masz głównie aktorów i pustkę nieba - i to działa. To nowe już nie.

RE: Siedem / Se7en (1995) - Juby - 09-01-2025

Co ci nie działa? Przecież nawet tego jeszcze nie widziałeś w ruchu Rolleyes I to niebo, i to niebo. Pewnie na tych kilka dodanych chmur nawet byś nie zwrócił uwagi, gdyby nie takie porównania w sieci (o powyższych ujęciach z chmurami-od-zawsze jak widać też zapomniałeś).

Gorzej, że - albo Mierzwiak tak niefortunnie złapał bardziej rozmyte ujęcie, albo - teraz biegnący Morgan Freeman wygląda na wklejonego w tło Tongue No i skoro nakręcili to tak, jak było i było dobrze przez ponad 29 lat, to po cholerę było to zmieniać? Pod względem kolorystycznym Blu-ray też wygląda dla mnie zdecydowanie lepiej. Fincher kombinował, kombinował i zlucasował swoje największe dzieło. Gdybym planował to kupić to pewnie byłbym teraz wqrwiony (na szczęście znakomite wydanie Blu-ray stoi na półce i nie zamierzam się z nim rozstawać).

RE: Siedem / Se7en (1995) - pearlzfan - 09-01-2025

(09-01-2025, 12:42)Mefisto napisał(a):  Przede wszystkim te chmurki odwracają uwagę od całej reszty. Oryginalnie mamy czyste niebo, potęgujące pustkę tak bohaterów, jak i krajobrazu oraz ascetyzm scen; a teraz w każdym kadrze najebane tego bez ładu i składu. Dramat.
Fenkju, jor onor, aj rest maj kejs Wink

Obejrzałem BD w poniedziałek i ten film ma naprawdę przytłaczającą atmosferę zbudowaną za pomocą brudnych kolorów, przygaszonego/punktowego oświetlenia, ukrywania dużej ilośći kadru w cieniu, a w finale mimo słońca i żywych kolorów kontrapunktem jest właśnie ascetyzm w detalach, złociste połacie nieużytków rolnych, bezchmurne niebo, symbolizujące nie tylko pustkę bohaterów, ale też brak znaczenia ich działań (co jest wspomniane w jednej z rozmów wcześniej).

I teraz, po tych zmianach, te spójności i zależności łączące stronę fabularną z formalną idą do piachu :/

RE: Siedem / Se7en (1995) - Mierzwiak - 09-01-2025

Ja póki co anulowałem zamówienie (i tak nie kwapili się z wysyłką steela z Francji a wczoraj dodali info, że wysyłka w 1-2 miesiące), nie chce mi się płacić pełnej ceny za coś tak frustrującego, nawet jeśli reszta filmu wygląda świetnie.

Na bezpośrednim porównaniu screenów Blu-ray prezentuje się dość przestarzale, ale w ruchu, na TV? Rewelacja, więc po co się zmuszać do czegoś, co zamiast cieszyć wkurza Tongue

PS. Na miejscu autora zdjęć do Se7en Dariusa Khondjiego chyba dostałbym wylewu.

RE: Siedem / Se7en (1995) - Gieferg - 09-01-2025

Tak wnioskując po paru wcześniejszych sytuacjach nie zdziwię się, jeśli w końcu i tak kupisz :>

Juby napisał(a):albo Mierzwiak tak niefortunnie złapał bardziej rozmyte ujęcie, albo - teraz biegnący Morgan Freeman wygląda na wklejonego w tło

A widziałeś tego Pitta z gnatem którego wklejałem?
btw, widziałem gdzieś porównanie, na którym dodali rozbryzg krwi w tym dalekim ujęciu po finałowym strzale, prawdziwe? Bo tam już ludzie cisnęli bekę jakby wyglądał Blade Runner gdyby Fincher się tym zajmował.
[Obrazek: IMG-6926.png?dl=1]

A Se7en na blu-ray wygladało chyba najlepiej ze wszystkich filmów, które zdążyłem obejrzeć do tej pory na nowym TV.

RE: Siedem / Se7en (1995) - fire_caves - 09-01-2025

(09-01-2025, 16:14)Gieferg napisał(a):  Bo tam już ludzie cisnęli bekę jakby wyglądał Blade Runner gdyby Fincher się tym zajmował.
Daj linka, to się wszyscy pośmiejemy.

EDIT: Dzięki. Spektakularna wizja Big Grin

Siedem / Se7en (1995) - RylandGrace - 09-01-2025

Dzisiaj przyszedł mój digipack (wydany podobie do Zaginionej Dziewczyny) i czytając wasze komentarze na temat pracy wykonanej przez Finchera nad Siedem, myśłem że chyba lekko przesadzacie. A że nie jestem jakimś tam specjalistą w porównywaniu obrazu i dociekaniu co lepiej wygląda a co gorzej, no to przyjmowałem te wszystkie wasze uwagi z pewną dozą dystansu.
No i włączyłem… i muszę powiedzieć, że… no kurwa nie podoba mi się i to zaledwie po 20 minutach filmu. Szkoda.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Siedem / Se7en (1995) - Mierzwiak - 10-01-2025

Porównałem wczoraj cały finał między itunes i Blu-ray i naliczyłem ponad 50 ujęć z dodanymi chmurami.

Idź się lecz, David Smile

RE: Siedem / Se7en (1995) - Ash-9001 - 10-01-2025

A ja wciąż czekam na maila z numerem przesyłki od Rarewaves...

[Obrazek: vQtVxfg.gif]