Filmozercy.com | Forum
Format 4K/Ultra HD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Format 4K/Ultra HD (/watek-format-4k-ultra-hd)

RE: Format 4K/Ultra HD - kulcikriu - 05-02-2025

(05-02-2025, 09:56)Mierzwiak napisał(a):  Telewizor jest obiektywnie lepszy od smartfona, a jednak ludzie oglądają tak filmy i seriale. Jaki z tego wniosek
Parafrazując ŚP Davida Lyncha - w ogóle wtedy nie doświadczają czegoś takiego jak obcowanie z filmemWink

RE: Format 4K/Ultra HD - afflux - 05-02-2025

Dodam tylko od siebie że ja zauważyłem kolosalną różnicę przejścia z telewizora FullHD na 4k, a potem z LCD 4K na OLED 4K. OLED dostarczył dużo większy kontrast i jasność do LCD 4K, że filmy z blu ray wyglądały już wtedy dużo lepiej. Co do argumentu że filmy z blu ray wyglądają niewiele gorzej niż filmy UHD to przypomnę że filmy blu ray oglądacie właśnie w 4K ponieważ to telewizor interpoluje FullHD do 4K. Druga rzecz. Obraz w SDR jak czytałem ma rozpiętość tonalną maksymalnie do 100 nitów, więc przykładowo ta sama scena w najjaśniejszym punkcie może mieć zbliżoną jasność co HDR, jednak w ciemne sceny będą wtedy dużo jaśniejsze niż na SDR. Fajny przykład to film "Ciche miejsce" i scena gdzie młody aktor biega z latarką w ręku w polu kukurydzy. Latarka świeci podobnie jak w HDR, ale ciemne miejsca, jak niebo i inne elementy są przejaskrawione. Moje subiektywne odczycie jest takie że rozdzielczość nie robi może tak wielkiego wrażenia jak właśnie rozpiętość tonalna kolorów jak i kontrastu.

RE: Format 4K/Ultra HD - prodarek - 05-02-2025

Może od razu włączmy profil gra albo żywy Smile powiem ci tak robi na ciebie wrażenie bo masz ewidentnie skopane ustawienia, materiał SDR nie ma świecić jak HDR...

(05-02-2025, 10:29)prodarek napisał(a):  materiał SDR nie ma świecić jak HDR...
Jakiś argument?

Sam go podałeś "jednak w ciemne sceny będą wtedy dużo jaśniejsze niż na SDR. Fajny przykład to film "Ciche miejsce" i scena gdzie młody aktor biega z latarką w ręku w polu kukurydzy. Latarka świeci podobnie jak w HDR, ale ciemne miejsca, jak niebo i inne elementy są przejaskrawione."

Rozjeżdżają się wszystkie parametry obrazu.

Mój telewizor to LG B9 - Maksymalna jasność po kalibracji SDR: 460cd/m2 (skrawek ekranu), HDR:540 cd/m2 (skrawek ekranu – L20)

Więc o zbliżonej jasności mogę mówić, bo ją widać. Przy nowszych TV będzie większa różnica. Oglądam na trybie KINO (Dolby Vision) materiał HDR, a blu ray tryb KINO. Możliwe że mam ustawiona zbyt dużą jasność, ale w tym filmie szczytowa jasność nie jest chyba większa niż 400 nitów

RE: Format 4K/Ultra HD - Mierzwiak - 05-02-2025

(05-02-2025, 10:49)afflux napisał(a):  Mój telewizor to LG B9 - Maksymalna jasność po kalibracji SDR: 460cd/m2 (skrawek ekranu), HDR:540 cd/m2 (skrawek ekranu – L20)

Więc o zbliżonej jasności mogę mówić, bo ją widać.
Filmów w SDR (do oglądania w warunkach kinowych) nie masteruje się do ponad 400 nitów tylko do 100-120.

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 05-02-2025

(05-02-2025, 09:55)pearlzfan napisał(a):  A już abstrakcją jest dla mnie porównywanie wydań UHD vs UHD, gdzie te różnice są tak znikome, że 99% ludzi oglądających dany materiał w życiu nie dostrzegło by różnicy (ale rozumiem, że taka analiza może komuś sprawiać frajdę i tego nie neguję).

To ich nie porównuj, jeśli to dla Ciebie abstrakcja - jakoś to przeżyję. Fakty są takie, że te same filmy od różnych dystrybutorów mogą się różnić w kwestii np. użycia DNR, kompresji obrazu, czy wręcz mogą pochodzić z zupełnie innych masterów. I to niezależnie czy mowa o BD vs BD czy UHD vs UHD.

Dla mnie z kolei dziwne jest jeśli ktoś nie jest w stanie dostrzec ewidentnych problemów z kompresją obrazu na UHD np. w takim Hurt Locker z Francji czy Firmie z UK/US/DE/FR. Nie potrzebuję niczego porównywać, po prostu w trakcie oglądania, siedząc 2-2,5m od ekranu od moich LG OLED, raz po raz mogę wskazać problematyczne ujęcia i tym sposobem zapełnić kilka kartek A4. A później sięgam po te same filmy z innego kraju, od innego dystrybutora i te same ujęcia wyglądają bez zarzutu.

(05-02-2025, 10:49)afflux napisał(a):  Mój telewizor to LG B9 - Maksymalna jasność po kalibracji SDR: 460cd/m2 (skrawek ekranu), HDR:540 cd/m2 (skrawek ekranu – L20)

No i są to maksymalne parametry twojego tv mimo to Pan który kalibruje TV powinien skalibrować dajmy na to profil Kino do wspomnianych ~ 100-120 nitów do oglądania w nocy. Osobny profil powinien być do oglądania w dzień i tutaj te dodatkowe nity dla SDR które są w zapasie się przydadzą.

(05-02-2025, 10:20)afflux napisał(a):  4K ponieważ to telewizor interpoluje FullHD do 4K
Ot zwykł upscaling który w twoim wypadku robi DP-UB450.

Zgadzam się z Wami Mierzwiak i prodarek. Jednak materiał w SDR może mieć nawet 300 nitów. Chodzi mi o to że może być jasny obraz w SDR. Ale oczywiście HDR ma wyraźną przewagę o czym pisze dobitnie Piotrek P. Ja tylko chciałem, możliwe że nieudolnie poprzeć jego tezy.
(05-02-2025, 12:06)prodarek napisał(a):  Ot zwykł upscaling który w twoim wypadku robi DP-UB450.
No właśnie! Aby porównać blu ray do płyty UHD należało by obejrzeć na wyświetlaczu FullHD a nie OLED 4K, możliwe że wtedy Gieferg i Juby zauważyli by różnicę - ponieważ oglądają filmy blu ray podniesiony do 4K!