Filmozercy.com | Forum
The Abyss (Otchłań/Głębia) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: The Abyss (Otchłań/Głębia) (/watek-the-abyss-otchlan-glebia)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - MarianPaz - 11-08-2019

(11-08-2019, 12:26)Mefisto napisał(a):  Najwyraźniej jakiś powód ma, że jeszcze nie przysiadł do tych remasterów. I sorry, ale fochanie się za to i wyzywanie go od starych dziadów oraz stwierdzenia typu że "kiedyś go lubiłem, ale nie wypuścił Otchani na blu i już jest na cenzurowanym" to jawne przedszkole i żenada.pl.
Tylko tu nie chodzi tylko o remastery. Przecież te filmy nigdy nie zostały wydane na Blu-ray i tu tkwi największa kontrowersja. Najwyraźniej nie przepada za nimi skoro do tej pory żadnego z nich nie kupisz, poza DVD. Jeśli on sam na przestrzeni tyłu lat nie widział sensu by się one pojawiły na BD, to może i remasterów fani nie doczekają za jego życia. Może ma do nich taki sam stosunek jak do Piranii 2.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Juby - 11-08-2019

(11-08-2019, 14:08)Nfsfan83 napisał(a):  Zróbcie tak jak ja czasami jak nie mogę narazie dostać DVD, HDTV najbliżej zbliżone kolorystycznie. Z tym że HDTV kinowa

No właśnie tu jest problem. HDTV to wersja kinowa, a ja Otchłań poznałem i oglądałem tylko w wersji rozszerzonej. Czytałem analizę KMF czego brakuje wersji kinowej z 1989 i... nie chcę po nią sięgać, wiem że będzie dla mnie zbyt uboga. Dir Cut jest tym właściwym The Abyss, a ten nie ma wersji HD (chyba, że o czymś nie wiem?).

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mefisto - 11-08-2019

(11-08-2019, 15:35)MarianPaz napisał(a):  Tylko tu nie chodzi tylko o remastery. Przecież te filmy nigdy nie zostały wydane na Blu-ray i tu tkwi największa kontrowersja.

A z tym to pełna zgoda. Być może jednak są jakieś czynniki poza chęciami/brakiem czasu Camerona, które wstrzymują te filmy? Titanic przecież też nie od razu wyszedł, a to wszak jego największy hit. Może jest coś na linii Fox-Cameron pod tym względem? W końcu oba Terminatory wyszły relatywnie szybko, a to inna wytwórnia. Z kolei Avatar poszedł od razu na fali filmu i nie potrzebował żadnych prac przy przenoszeniu na niebieski krążek. Może są jakieś problemy z kopiami? Może coś innego - nie wiem, naprawdę nie wiem.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Juby - 11-09-2019

(10-08-2019, 11:48)misfit napisał(a):  W listopadzie 2018r. w wywiadzie dla Empire czytamy:
"Q: Will we ever get a True Lies Blu-ray?
A: Man, it’s on my to-do list. It’s a question of time-management. True Lies and The Abyss both have Blu-ray transfers that are complete for my review. The problem is the next 14 hours when I have to go back and trim the color and get each one perfect. That’s 28 hours. I don’t have 28 hours. I’ve put it on my list to try to get it done before the end of the year."

W marcu 2019r. kolorysta Skip Kimball pochwalił się na instagramie, że pracuje nad Abyss. Wciąż brak info czy Cameron znalazł w końcu te kilkanaście godzin wolnego czasu.

Nie wiem jaką ma wartość to info, ale na forum blu-ray.com 22 sierpnia podano, że Otchłań jest in review. Być może oznacza to, że Cameron zatwierdza tę wersję filmu i myślę, że za jakieś 9-10 lat zostanie ona wydana. Rolleyes

Chyba w końcu się wqrwię i kupię 2DVD na allegro, bo nie widziałem filmu od co najmniej 7 lat.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Wolfman - 11-09-2019

Ja mogę czekać, mam co oglądać na najbliższe 10 lat Big Grin. A przeglądałeś forum dotyczące tych dwóch filmów od Camerona? Liczą już prawie 300 stron Big Grin. Na świecie jest już ogromna liczba ludzi wkurzonych za to brakoróbstwo. W końcu mam nadzieję, że się za to wziął , albo ktoś inny potwierdzi ten teal czy czymkolwiek innym będzie nasycone to czy drugie wydanie filmu.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Gieferg - 12-09-2019

Cytat:Chyba w końcu się wqrwię i kupię 2DVD na allegro,
Non-anamorphic?
Już amerykańskie fullscreen lepiej się ogląda.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Juby - 12-09-2019

Jakaś lekcja dla niekumatych - co oznacza non-anamorphic? Tongue

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Gieferg - 12-09-2019

Film w formacie 2:35, wepchnięty w ramkę o formacie 4:3.
Więcej tutaj: http://forum.filmozercy.com/watek-obraz-nieanamorficzny

Mam wersję US fullscreen (SE) która jest po prostu w 4:3 (inne kadrowanie) i ona wygląda njlepiej z trzech wydań, które mam, z kolei chińskie wydanie ma obraz niby normalny ale faktycznie to upscale z non-anamorphic - wygodniejszy w obsłudze, ale wygląda tak samo źle.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Juby - 13-09-2019

To i tak będzie lepsza wersja od starego dvixa, którego nagrałem na płycie jakoś w 2007-2009, kiedy jeszcze nie zbierałem filmów i w nosie miałem ich jakość. Poza tym, pozostaje mi czekać aż puszczą film w tv, lub w nieskończoność na Blu-ray'a. Sad

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - prodarek - 19-01-2021

Coś umarł wątek Smile

Powiem wam wczoraj patrzę leci na Canal+ no to oglądam obraz tragedia mydełooo że hej, w połowie filmu przypominam sobie że przecież nagrywałem ten film rok temu na TNT z zamiarem późniejszego obejrzenia. Odpalam nagranie TNT od drugiej połowy no tutaj obraz zdecydowanie lepszy różnica względem Canal+ ogromna.

Dzisiaj natomiast postanowiłem trochę poszperać po sieci jak to jest z tymi wersjami i najbardziej zaciekawiła mnie wersja o której wspominał Gieferg open matte. Natrafiłem w sieci na rip z HDTV 1080p Open Matte 16:9 gdzie mamy kolejny przeskok jakościowy w porównaniu do nagrania z TNT, ale największym problemem staje się teal..

I tak jak wspomniał misfit w kwestii kolorów kiedy oglądniemy nagranie z TNT wszystko wydaje się ok, ale gdy zaczniemy porównywać z HDTV 1080p Open Matte wtedy jest tragedia na niekorzyść nagrania TNT.