Filmozercy.com | Forum
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta (/watek-kopia-zapasowa-blu-ray-uhd-dysk-hdd-plyta)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - prodarek - 07-08-2024

Tak ogólnie to uważam ze coś od Samsunga.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - piti198 - 08-08-2024

Kupiłem sobie tą nagrywarkę Verbatima. Rzeczywiście identyfikuje ją jako Pioneer BDR-UD04. Tylko nie czyta wszystkich płyt 4K, u mnie nie rozpoznało np Lighthouse, a Heat tak. Dalej nie sprawdzałem.
Odtwarzać nie zamierzam, bo w/g programu Cyberlink Ultra HD Bluray Advisor mój komputer nie spełnia wymagań. Zresztą z tego co czytałem to trzeba mieć procesor z architektury Kaby lake, a ja mam wcześniejszą Skylake.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - misfit - 08-08-2024

(08-08-2024, 16:49)piti198 napisał(a):  Tylko nie czyta wszystkich płyt 4K, u mnie nie rozpoznało np Lighthouse, a Heat tak.

Tzn. co się dzieje - system/makemkv nie rozpoznaje płyty w napędzie czy może brak aktualnego klucza dla włożonej płyty. Najlepiej wklej komunikat z makemkv.

Ogólnie odtwarzać można bezpośrednio z płyty np. w MPC-HC z rendererem madVR (o ile GPU wyrabia) sposobem który podawałem w tym miejscu Brak menu.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - piti198 - 08-08-2024

Ja nie używam tego programu, wkładam płytę i automatycznie AnyDVD ją skanuje i jeśli jej nie wykryje to pokazuje się komunikat, że nie rozpoznano płyty.

Edit: W tym makemkv mi wykryło. Smile Tzn. Planeta Ziemia III płyta 1. Bo Anydvd miało z nią problemy.

Ja mam kartę graficzną zintegrowaną z płytą główną. To Intel HD 530.

Może o to chodzi. W AnyDVD pokazuje mi się takie info:

Cytat:Summary for drive F: (AnyDVD HD 8.7.0.0, BDPHash.bin 20-03-11)
PIONEER BD-RWBDR-UD04 1.14
Drive (Hardware) Region: 0 (not set!)
Current profile: BD-ROM
Media is a Blu-ray disc.

Total size: 48876960 sectors (95462 MBytes)
Video Blu-ray label: Planet Earth III - Disc 1
Media is AACS protected!
AACS MKB version 77
UHD Blu-ray disc.
Drive supports bus encryption!
Disc wants bus encryption!
BUS ENCRYPTION DISABLED BY MAKEMKV LIBREDRIVE!
Warning, OPD error: doomsday error!
couldn't retrieve AGID!
Nie można przetworzyć zapytania w tym momencie, spróbuj ponownie za jakiś czas!
BŁĄD przetwarzania dysku Blu-Ray!

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - NWWStation - 08-08-2024

(05-08-2024, 11:01)misfit napisał(a):  MT1939 = nie jest uhd friendly.

(05-08-2024, 09:51)NWWStation napisał(a):  DVDFab nic nie zrobi? To czemu tam jest opcja konwersji UHD do BD?

Jak ma coś zrobić skoro napęd nie będzie w stanie odczytać żadnej płyty UHD na oryginalnym firmware. Może się to zmienić gdy wgrasz mu "alternatywny" firmware, ale to się okaże gdy wrzucisz info z makemkv (numeru seryjnego nie pokazuj Smile ). Tylko nie aktualizuj tego oficjalnego, bo może się to skończyć tym, że nie będzie możliwości odczytu płyt UHD w jakikolwiek sposób.

Dobra, odtwarzacz dotarł. Działa pięknie, ale na razie jedną płytę UHD sprawdzałem, i jej nie widzi. W MKV:

Informacje o napędzie
Nazwa systemowa: \Device\CdRom0
Aktualny profil: BD-ROM
Producent: ASUS
Produkt: BW-16D1H-U
Wersja: E116
Data firmware: 2020-07-21
Flagi szyfrowania bus: 1B
Najwyższa wersja AACS: 76

LibreDrive Information
Status: Enabled
Drive platform: RS8F00
Firmware name: PIONEER BDR-212T
Firmware type: Original (unpatched)
Firmware version: E116/ID71
DVD all regions: Yes
BD raw data read: Yes
BD raw metadata read: Yes
Unrestricted read speed: Yes

Brak płyty w napędzie

Czyli tak jak przypuszczałem. Jeśli chcesz aby napęd widział płyty UHD to uderzaj na forum.makemkv.com do usera Billycar11 i gościu pokieruje cię krok po kroku w jaki sposób wgrać nowy firmware. Publicznego flashera dla tego napędu raczej nie ma, więc będzie opłata $25.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Wiles - 08-08-2024

(08-08-2024, 18:38)piti198 napisał(a):  ...

piti198 Widzę, że posiadasz jedno z wydań UHD filmu "Ran". Czy jakbyś miał chwilę czasu, sprawdziłbyś czy ten Verbatim wraz z makemkv nie będzie miał problemów z tą płytą? Planuję kupić film Kurosawy na płycie UHD i zrobić sobie jego kopię z napisami PL, ale nie wiem czy się na to porywać. Jakby co nabędę po prostu zwykły blu ray. Zwykle UHD nie kopiuję, ale to jest wyjątek.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - NWWStation - 08-08-2024

(08-08-2024, 19:21)misfit napisał(a):  Czyli tak jak przypuszczałem. Jeśli chcesz aby napęd widział płyty UHD to uderzaj na forum.makemkv.com do usera Billycar11 i gościu pokieruje cię krok po kroku w jaki sposób wgrać nowy firmware.  Publicznego flashera dla tego napędu raczej nie ma, więc będzie opłata $25.

Dzięki za info. A po tej akcji będą widoczne płyty w każdym programie (nie wiem, DVD Fab dla przykładu) czy tylko tym MakeMKV?

Płyty będą widoczne wszędzie. Tylko dopytaj czy nie spowoduje to utraty funkcjonalności wypalania płyt (o ile tego potrzebujesz), bo różnie z tym bywa przy podmiance firmware z innych napędów.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - piti198 - 09-08-2024

Wiles napisał(a):piti198 Widzę, że posiadasz jedno z wydań UHD filmu "Ran". Czy jakbyś miał chwilę czasu, sprawdziłbyś czy ten Verbatim wraz z makemkv nie będzie miał problemów z tą płytą? Planuję kupić film Kurosawy na płycie UHD i zrobić sobie jego kopię z napisami PL, ale nie wiem czy się na to porywać. Jakby co nabędę po prostu zwykły blu ray. Zwykle UHD nie kopiuję, ale to jest wyjątek.
Sprawdziłem. U mnie zgrało się bez problemu. Muszę sobie kupić jakiś większy dysk, bo na tym ssd mam mało miejsca na takie zabawy.