Filmozercy.com | Forum
HAL 9000: Archiwum - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: HAL 9000: Archiwum (/watek-hal-9000-archiwum)

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 28-04-2023

Kwiecień [3]
Amerykański Amazon mnie zaskoczył w tym tygodniu, bo zapowiadał przesyłki na 4 maja, ale OK, jakoś dam radę Tongue

[Obrazek: B3GFhzD.jpg]

Najbardziej czekam na seans "Zakochanego bez pamięci", z tego co widziałem, wygląda to zdecydowanie lepiej niż się obawiałem.

"Star Trek" i uzupełnienie brakujących części z pierwszą ekipą:
[Obrazek: upprCpK.jpg]

[Obrazek: DrBpCvO.jpg]
"Śmiertelny rejs" - stary transfer, ale nie mam już siły czekać na coś nowszego.
"Nowojorskie opowieści" - głównie jako uzupełnienie kolekcji Woody'ego Allena.
"Na granicy ryzyka" - w ramach oczekiwania na porządne wydanie "Strefy zrzutu" (Wesley Snipes) i jakiekolwiek BD "Cyrku straceńców"  Heart (Burt Lancaster, Gene Hackman).

Może dożyję.

Natomiast doczekałem się w końcu, po wielu latach oczekiwania, świetnego wydania "Człowiek z księżyca", zarąbistego filmu Miloša Formana z życiową rolą Jima Carrey'a.
TU jest kilka obrazków od andreasy969 z blu-ray.com

"Nagi lunch" z UK - jeżeli nie zrobili jakiegoś "alternatywnego montażu", to zapowiada się kolejne wydanie typu "Miód Malina":
[Obrazek: l9eZKqF.jpg]
[Obrazek: OOnLT5n.jpg]

RE: HAL 9000: Archiwum - misfit - 28-04-2023

(28-04-2023, 20:22)HAL 9000 napisał(a):  Najbardziej czekam na seans "Zakochanego bez pamięci", z tego co widziałem, wygląda to zdecydowanie lepiej niż się obawiałem.

-20 do reputacji Big Grin Wink

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 28-04-2023

Hejter!!!  Big Grin  Big Grin  Big Grin

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 06-05-2023

Maj
Złotówka się umacnia i oby tak dalej  Tongue
[Obrazek: A8ucpSw.jpg]

Dwustronne okładki:
[Obrazek: iJeZYR4.jpg]
[Obrazek: qOzAzz8.jpg]
[Obrazek: LGwp8qy.jpg]
"ŻYCZENIE ŚMIERCI":
Facet jest rasistą.
- Zabija więcej czarnych niż białych.
- Bo więcej czarnych jest bandytami.
Co, chcesz zwiększyć ilość białych złoczyńców by wyrównać proporcjonalność rasową?

Big Grin

UK:
[Obrazek: b2P5HT7.jpg]

Ciekawostka:
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcSV8OAl8i-jgyz6K-9LjQF...p;usqp=CAU]

What is Cinerama?

Podobno tylko 2 filmy fabularne nakręcono w tym formacie:
"The Wonderful World of the Brothers Grimm"

"How the West Was Won"

"Jak zdobywano Dziki Zachód" miałem już wcześniej (francuskie wydanie WB) i tu warto zwrócić uwagę że są dostępne wydania jedno i dwupłytowe, dwupłytowe zawiera film w wersji "Smilebox":
[Obrazek: NC-Son-of-Cinerama.jpg]

"Wspaniały świat braci Grimm" to nowy transfer, dostępny na razie tylko w USA.
[Obrazek: MC9QJZDm.jpg]

Aktualnie w bardzo dobrej cenie -> 12,49$
[Obrazek: tTiX3op.jpg]

Fragment entuzjastycznej recenzji na Blu-ray.com:
The result of this project is a jaw-dropping presentation that ranks far above most Blu-ray transfers and even rivals some of the best native 4K discs currently available on home video. Whether you prefer the traditional 2.85:1 letterbox version (Disc 1) or the "Smilebox" presentation (Disc 2), you'll walk away wishing all catalog Blu-rays looked this good. As seen on the included screenshots, image detail is razor sharp from edge to edge; only slight amounts of naturally occurring width distortion can be seen at the sides, an unavoidable side effect of the format. (The center-dominant and mostly symmetrical compositions also take some getting used to if you're not overly familiar with Cinerama, but it's a sacrifice worth making.) Easing the transition for new eyes are those practically invisible "join lines", as this 1080p transfer achieves a seamless transition between all three frames that likely surpasses theatrical showings. The film's color palette is also very well rendered; most everything appears suitably vivid with excellent saturation, while black levels run deep with no noticeable amounts of crush or posterization. As usual, the film plays at a high bit rate on both discs and no flagrant compression artifacts, banding, or other digital defects were seen along the way.

Całość plus obrazki ->TU

Od siebie dodam, że wygląda to spektakularnie i oczywiście nie udało się całkowicie zamaskować połączeń, są pewne defekty, ale i tak gorąco polecam. Warto mieć taki film w kolekcji, zwłaszcza jak ktoś się interesuje historią kina, strona techniczną itp.

[Obrazek: 25595_18_large.jpg]

Idea obrazu "ultrapanoramicznego" wraca co jakiś czas i pojawia się w różnych formach, chociażby Screen X Big Grin

RE: HAL 9000: Archiwum - Gieferg - 07-05-2023

Cytat:e, dwupłytowe zawiera film w wersji "Smilebox":

Dość absurdalnie to wygląda z tym porozciąganam po bokach obrazem, ale jako dodatek/ciekawostka w sumie fajna sprawa (a standardowa wersja wygląda świetnie).

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 07-05-2023

Faktycznie na miniaturkach wygląda dość groteskowo, również kiedy aktorzy są na brzegach kadru wygląda to niekorzystnie, natomiast im większy ekran tym efekt przechodzi z groteskowego na spektakularny i mamy niemal 3D bez okularów, zwłaszcza w scenach gdy obiekt jest w centrum kadru:
[Obrazek: 25595_11_large.jpg]

W nowym transferze staranniej ukryto łączenia, poniżej jedno z takich bardziej widocznych miejsc w postaci "rozmazanych" pleców:
[Obrazek: SGwNbS2.jpg]

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 29-05-2023

Maj [2]
[Obrazek: hrz1nCm.jpg]

Jak ktoś jeszcze jakimś cudem nie widział "Diuny Jodorowskiego" to gorąco polecam i korzystając z okazji zareklamuję album "Hardware: The Definitive SF Works of Chris Foss", zwłaszcza miłośnikom SF.
124 PLN

Twórczość Chrisa poznałem w dzieciństwie dzięki miesięcznikowi Fantastyka, mocno mnie zainspirował i pamiętam że namalowałem serię obrazków w tym stylu:
[Obrazek: Diuna-Chris-Foss-holownik-gildii.jpg]
Może i nieudolnie, ale zabawę miałem dużąBig Grin  Dzięki Chis Tongue

Pozostałe BD i UHD:
[Obrazek: bx5UXEH.jpg]
[Obrazek: tjQEOcK.jpg]
[Obrazek: yx1YGsn.jpg]
[Obrazek: id8ShTF.jpg]

Pisałem, że "dodrukują" Teksańską masakrę i "dodrukowali" Big Grin
[Obrazek: Qx7lfGU.jpg]
[Obrazek: faGMWAQ.jpg]
Dyskretny urok digi-packa Big Grin
[Obrazek: QEIrQt0.jpg]

RE: HAL 9000: Archiwum - piti198 - 30-05-2023

Muszę Cię zmartwić. Kupiłeś Universal Monsters vol.2 4K wyd. włoskie, w którym jest jeden film mniej, bo powinno być cztery tak jak w innych wydaniach. Chyba, że to był Twój świadomy wybór.

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 30-05-2023

Tak, włoskie wydanie to był świadomy wybór - mam już ładne steelbooki do tych 7 filmów.
"Upiora" ewentualnie kiedyś dokupię oddzielnie, włoski box był w tak niskiej cenie, że finansowo wyjdzie wszystko OK Smile

RE: HAL 9000: Archiwum - CivilWar - 30-05-2023

Chaplin <3 Gratki.