![]() |
|
Dekalog - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Seriale (https://forum.filmozercy.com/dzial-seriale) +--- Wątek: Dekalog (/watek-dekalog) |
RE: Dekalog - Daras - 26-12-2017 Trzecią część „Dekalogu” zostawiłem na 23 grudnia - „Pamiętaj abyś dzień święty święcił”. Daniel Olbrychski w otoczeniu innych nieprzemijających gwiazd stanowi dobrą propozycję na takie dni. No i te żarówy „zdobiące” pozbawione igieł choinki! Czy ktoś je pamięta? Z uwagi na święta nie napiszę recenzji. Zresztą przypominałaby ona tę poprzednią (patrz „Dekalog 1”). Trójce za obraz przyznaję 9,3 – 9,5 / 10. Nie wiem czy to magia świąt, ale wydał mi się on lepszy i bardziej brzytewny niż podczas projekcji „Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną”. Życzę spokoju i wypoczynku. EDIT: Czy ktoś obejrzał trójkę? Ciekawi mnie punktacja za jakość obrazu. RE: Dekalog - Wolfman - 26-12-2017 Dekalog na Amazon Uk znowu w promocji za 30 funta RE: Dekalog - misfit - 15-01-2019 Krótki film o zabijaniu i miłości na BD pokazały się w pre-orderze na amazon.co.uk z datą premiery 8 kwietnia 2019. Na razie wiszą po £16.00. Zakładam, że obraz Krótkiego filmu o miłości będzie bardziej przypominał ten z Criteriona, a nie Studio Blu, ale to się jeszcze okaże
RE: Dekalog - paniron - 08-03-2019 Arrow wydaje w UK kolejna edycje dekalogu. Tym razem bedzie to wersja 3 dyskowa. Dekalog - amazon.co.uk narazie niedostepny Dekalog - sklep arrow - £25.00 Data wydania: 24/06/2019. ![]() Production Year: 1986 Region Code: B UK Rating: 15 Running Time: 563 Number of Discs: 3 Language: Polish Subtitles: English Audio: Mono 1.0 Aspect Ratio: 1.37:1 & 1.70:1 Colour: Colour/ PAL SPECIAL EDITION CONTENTS: 4K restoration of all ten episodes, presented in their original broadcast aspect ratios Original uncompressed Polish mono soundtrack, with optional English subtitles The Guardian Interview: Krzysztof Kieślowski, an onstage conversation with Derek Malcolm at London's National Film Theatre on 2 April 1990 to mark the British premiere of Dekalog Dekalog: An Appreciation, in which critic Tony Rayns, a Kieślowski champion for many decades, pays tribute to his masterpiece RE: Dekalog - misfit - 08-03-2019 Hm, hm. Nawet przy założeniu, że pozbywają się (niemal) wszystkich dodatków to na trzech płytach BD-50 Dekalogu nie zmieściliby więc musi być nieco inna kompresja względem poprzedniego wydania. Jeśli jednak za kompresję będzie odpowiedzialny również David Mackenzie to niekoniecznie musi to być widoczna zmiana na minus
RE: Dekalog - Daras - 08-03-2019 Nasuwają mi się dwie uwagi: 1. Nadal odnotowywany jest popyt na polską klasykę. Kto na tym zarabia? 2. Mam przeczucie, że w nowej edycji zabraknie niezrekonstruowanych filmów Kieślowskiego. Jeśli tak, to warto było się pospieszyć z kupnem pierwszego wypustu. RE: Dekalog - MarianPaz - 08-03-2019 Nie wiem czy wiesz, ale na liście IMDb Top 250 Seriali "Dekalog" zajmuje 19 miejsce, choć ma stosunkowo niedużo głosów. Arrow ma w swoim katalogu dużo niszowych produkcji, wiec widać da się z tego wyżyć. A kto na tym zarabia? Oczywiście dystrybutor który wykupił sobie licencję. Skoro "Dekalog" wydają na 3 płytach, to wiadomo że nie będzie tam niczego ponad te 10 epizodów (innych filmów Kieślowskiego). RE: Dekalog - Daras - 08-03-2019 (08-03-2019, 21:37)MarianPaz napisał(a): A kto na tym zarabia? Oczywiście dystrybutor który wykupił sobie licencję. Zapomniałem dodać, że postawiłem pytanie retoryczne, oczywiście. Wiwat POLSKA KLASYKA! Wiwat! P.S. Czy jesteś szczęśliwym posiadaczem pierwszej edycji? RE: Dekalog - MarianPaz - 08-03-2019 Nie jestem jakimś wielkim fanem "Dekalogu", ale jeśli się okaże że nowe wydanie upchnięte na tych 3 płytach wygląda dobrze, to niewykluczone że go sobie kupię. RE: Dekalog - misfit - 11-08-2019 (11-08-2019, 16:06)Bender napisał(a): Daj znać koniecznie jaki jest AR (są pasy po bokach ekranu czy ich nie ma?) i czas trwania (w trakcie odtwarzania płyty, a nie ten z okładki) wydania brytyjskiego. Dekalog VI i Krótki film o miłości zostały zrekonstruowane przez zupełnie różne ekipy, należy je też traktować jako dwa osobne dzieła. Różnice są nie tylko w kolorkach, ich nasyceniu, ale praktycznie we wszystkim - nawet w tych scenach wspólnych są one złożone z innych ujęć, kwestie dialogowe bywają nieco różne, nawet tonacja dialogów jak i samej muzyki jest różna
|