Filmozercy.com | Forum
Blue/Black - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: Blue/Black (/watek-blue-black)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

RE: Blue/Black - Diocletian - 28-03-2026

To jest długi film i może zmęczyć, spoko, rozumiem. Taka 100 minutowa piguła pewnie byłaby bardziej strawna dla szerszego grona. W każdym razie wszystkie sceny z Katherine Heart musiałyby zostać Smile

RE: Blue/Black - Diocletian - 01-04-2026

Wtem!

[Obrazek: 20260322-154515-095253.jpg]

[Obrazek: 20260322-154256-095315.jpg]

[Obrazek: 20260322-154604-095232.jpg]

[Obrazek: 20260328-110204-095137.jpg]

[Obrazek: 20260322-154741-095207.jpg]

Trochę popłynąłem, ale były dobre i bardzo dobre ceny i zbiorek się powiększa pomalutku.
PL w Smile 2 i kinówce Doktor Sen, którego i tak kupiłem dla wersji reżyserskiej.

Jeszcze krótko o pudełkach. Te czarne są okropne, nawet jak powyciera się tą maź, to i tak trochę zostanie, a i rys się przy tej operacji narobi i wygląda to fatalnie.
Spoko są te nowe niebieskie pudełka, na przykład Inisherin z poprzedniej czy The First Omen na tej stronie. Nieprześwitujące, z grubego plastiku, sztywne, bardzo dobre.
Bardzo lubię też Criteriony, wszystkie filmy mógłbym mieć tak zapakowane. To samo Arrow czy 101 Films.
Ale i tak steelbook rządzi. Nie mam ich zbyt wiele, bo są przeważnie droższe i co najważniejsze, bardzo podatne na uszkodzenia w transporcie. Niby można młotkiem wyklepać, ale..

RE: Blue/Black - pawelfilo - 02-04-2026

Bliskie spotkania.. z pl ?

RE: Blue/Black - Diocletian - 02-04-2026

No nie

RE: Blue/Black - Diocletian - 02-05-2026

[Obrazek: 20260501-104609-113120.jpg]
[Obrazek: 20260501-104412-113200.jpg]
[Obrazek: 20260501-105132-113041.jpg]

Najbardziej czekam na seans Spoorloos, który mam na radarze od dawna, ale jakos go omijałem podczas wcześniejszych zakupów. Na szczęście Jon Hamm wspomniał o nim w jednym o ostatnich Criterion Closet Picks i wylądował w koszyku Amazona. Wybrałem wydanie europejskie bo jest tańsze, łatwiej dostępne i podobno lepsze.
Sądząc po zwiastunie i recenzjach Kąpiel Diabła zapowiada się na przytłaczający folk horror, w klimatach The VVitch, You Won't Be Alone czy November, choć chyba bez gości z tamtego świata Smile Dostępna jest również wersja 4k UHD, wybrałem trzy razy tańszy BD.
Najbardziej boję się seansu nowego filmu Lynne Ramsay, który zbiera w większości fatalne recenzje, ale:
- widziałem dwa jej poprzednie filmy i były bdb, więc jest szansa że chujki się mylą
- Jennifer Lawrence w zwiastunach wygląda bosko  Heart
- UHD za stówkę, spoko cena jak za nowość
- jak będzie faktycznie słaby wyląduje na straganie
Pozostałe filmy widziałem już wcześniej, a wszystkie i tak na razie muszą poczekać na porządne oglądanie, bo szykuje mi się małe czyszczonko we wzmacniaczu. Nic poważnego.

RE: Blue/Black - fire_caves - 02-05-2026

Jak wypada Blue Velvet?

RE: Blue/Black - Fitzer - 03-05-2026

(02-05-2026, 11:35)Diocletian napisał(a):  Najbardziej czekam na seans Spoorloos, który mam na radarze od dawna, ale jakos go omijałem podczas wcześniejszych zakupów. Na szczęście Jon Hamm wspomniał o nim w jednym o ostatnich Criterion Closet Picks i wylądował w koszyku Amazona. Wybrałem wydanie europejskie bo jest tańsze, łatwiej dostępne i podobno lepsze.

U mnie dokładnie tak samo. Ostatnio dystrybuowali go w kinach, ale się nie załapałem na żaden seans. Jak zobaczyłem Jona Hamma w Criterionie to stwierdziłem - dobra popatrzę czy nadal nie ma żadnego wydania tego filmu, które mogę obejrzeć. Amerykańskie u mnie nie wchodziło w grę, bo nie mam odtwarzacza region free, a te europejskie jakoś mi umknęły do tej pory i byłem przekonany, że nie ma alternatywy dla Criteriona. Ja też kupiłem niemieckie i z tego co wstępnie patrzyłem to obraz wygląda rewelacyjnie.

Dzisiaj jeszcze zobaczyłem, że jest wydanie UK, które jest normalnie dostępne, żałuję, że nie widziałem go wcześniej, bo jestem z tych co zwracają uwagę na okładki, dlatego raczej unikam niemieckich wydań. Mówisz, że Criterion jest podobno gorszy od tych wydań europejskich? Criterion jest z 2014, a europejskie z 2020, ale z tego co czytałem w recenzji na blu-ray.com Criterion też ma skan 4k. Zastanawiałem się też czy są jakieś różnice pomiędzy tym wydaniem niemieckim, a UK.

RE: Blue/Black - Diocletian - 03-05-2026

fire_caves
To jest ten sam skan co Criterion, tylko z innym kodowaniem. Na razie tylko przeleciałem trochę po scenach kiedy dodawałem napisy i wygląda to bardzo dobrze. Mozna śmiało brać, nic lepszego nie ma i szybko nie będzie.
Oba wydania różnią się również dodatkami, to też warto wziąć bod uwagę.

Fitzer
Wziąłem niemieckie bo było sporo tańsze, i jest o wiele wieksza szansa, że przyleci w jednym kawałku, ale teraz widzę że angielska (dużo ładniejsza, ze slipcoverem) spadła z ceny i troche żałuję.
Czytałem gdzieś, że europejskie lepsze pod wzgledem obrazu, ale Criterion wygrywa dodatkami.

RE: Blue/Black - Altair - 03-05-2026

Spoorloos to film, który Kubrick określił jako „najbardziej przerażającym filmem, jaki kiedykolwiek widziałem”.

RE: Blue/Black - misfit - 03-05-2026

Studio Canal to nowszy skan vs Criterion i są ogromne róznice m.in. w szczegółowości obrazu czy korekcji barwnej. Powiem tak - kupiłem Spoorloos od SC jak się pojawił w pre-orderze w 2020 i do dziś nie żałuję tego wyboru Smile Jedynie szkoda, że to golas bez żadnych dodatków.
W 2024 pojawiła się jeszcze inna edycja we Francji, która bazuje na tym samym skanie co SC, z tą różnicą, że u Francuzów są cieplejsze kolory, obraz zaliczył nieco DNR + jest nieco inny AR - 1.66:1 vs 1.60 w SC.
Pod względem dodatków wygrywają Francuzi - w stosunku do Criteriona jest dodatkowo "2024 interview with journalist Samuel Blumenberg (36:53) ".

Porównania obrazu:
https://slow.pics/c/GCOVuPkF
https://slow.pics/c/DEJpkVmu