![]() |
|
Film roku - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Ogólnie o kinie (https://forum.filmozercy.com/dzial-ogolnie-o-kinie) +--- Wątek: Film roku (/watek-film-roku) |
RE: Film roku - Juby - 03-01-2024 (03-01-2024, 16:17)Gieferg napisał(a): Piątka jest lepsza niemal pod każdym względem. ![]() Jest dokładnie odwrotnie. Sto razy bardziej angażuje mnie czwórka od tego dziadostwa Disneya, ma oryginalniejszy pomysł, świeży setting, ciekawsze postacie drugoplanowe, lepszego łotra i humor (przegrywa wyłącznie CGI z nowszym o 15 lat i droższym dwukrotnie filmem, więc to marne zwycięstwo). (03-01-2024, 16:17)fire_caves napisał(a): najwyżej muszę ocenić Oppenheimera.U mnie na ten moment na trzecim miejscu. Wczoraj skończyłem materiały dodatkowe, a powtórkę planuję na pewno jeszcze przed Oscarową galą, więc może wskoczyć na drugie przed Spider-Verse. RE: Film roku - Gieferg - 03-01-2024 Lepszego łotra? Czaszka? Ok, whatever. Mogę przyznać, że Mutt był fajniejszy niż ta flądra z piątki no i Marion miała konkretną rolę, ale to tyle z plusów "czaszki". fire_caves przypomniał mi swoim postem, ze widziałem jeszcze Renfielda - jakby nie kijowe rozłożenie akcentów (dużo za dużo postaci Awkwafiny, która głównie irytowała, jak zwykle zresztą) może byłyby jakieś szanse na podium, a tak kolejny film do którego raczej nie wrócę, mimo, że mnie parę razy rozbawił (zwłaszcza zasługa Cage'a). RE: Film roku - Juby - 03-01-2024 Kolejny raz nazista <rzyg>, kolejny raz Mads w roli złego <rzyg>, który powinien umrzeć w 15 minucie filmu, ale scenariusz daje mu (i nie tylko jemu) nieśmiertelność nie bacząc na logikę wydarzeń. Tak, zdecydowanie wolę Blanchett z ruskim akcentem od tej nudy i powtarzalności z piątki (Holbrook też powtarza się z Logana). RE: Film roku - Gieferg - 03-01-2024 Super, cieszę się twoim szczęściem :] Ale to nie są filmy, o których by mi się chciało dyskutować. RE: Film roku - Mierzwiak - 03-01-2024 (03-01-2024, 16:17)fire_caves napisał(a): Jednocześnie nie widzę uzasadnienia dla konieczności opowiedzenia tej historii w dwóch filmach. Wystarczy sobie porównać ten obraz do ekranizacji Diuny, która również rozłożona jest na dwa filmy.Może jak obejrzysz drugą część, to dostrzeżesz to uzasadnienie? No i co ma na celu zestawienie z Diuną, wykazanie, że Spider-Man kończy się fantastycznym cliffhangerem, podczas gdy Diuna zostawia widza z niczym?
RE: Film roku - Ethan - 03-01-2024 Wypadłem z filmowego obiegu, ale w Sylwestra obejrzałem Aftersun i zostałem zauroczony (chociaz w sumie to jeszcze 2022). Przejrzę ranking znajomej, bo ona dużo jeździ po festiwalach i pewnie sięgnę po rzeczy z jej topu, bo gusta gdzieś zbieżne: https://kasiawithlove.com/2024/01/02/filmy-2023-10-1/ RE: Film roku - fire_caves - 03-01-2024 (03-01-2024, 17:04)Mierzwiak napisał(a): Może jak obejrzysz drugą część, to dostrzeżesz to uzasadnienie? No i co ma na celu zestawienie z Diuną, wykazanie, że Spider-Man kończy się fantastycznym cliffhangerem, podczas gdy Diuna zostawia widza z niczym?Chodzi mi raczej o "treść" obydwu filmów. Diuna to ekranizacja 600 (grubej) stronnicowej książki, z licznymi wątkami i opisami skomplikowanych intryg politycznych, rozbudowaną mitologią i skomplikowanym, światem rozlanym na całą galaktykę. "Across the spider-verse" to w połowie teen-drama a w połowie bum-bach-bęc. Druga (trzecia część) być może dopisze wystarczająco dużo kontekstu, by usprawiedliwić czas trwania między 4 a 5 godzin, ale szczerze wątpię. Powtórzę - jak dla mnie było tam nieco dłużyzn, z których IMHO można było zrezygnować. Stąd taka a nie inna moja opinia. RE: Film roku - Fitzer - 04-01-2024 U mnie Oppenheimer rozbił bank w tym roku, a było wyjątkowo intensywnie jeżeli chodzi o kinowe seanse. Widziałem go 2 razy w kinie, raz w Imaxie i było to niesamowite przeżycie. Dla mnie to po prostu kino totalne, które pochłania mnie na całe 3 godziny i za to właśnie uwielbiam Nolana. RE: Film roku - Gieferg - 04-01-2024 A mnie jego nazwisko skutecznie odstrasza (zwłaszcza po Dunkierce).
RE: Film roku - Danus - 04-01-2024 Film roku? Zdecydowanie Godzilla Minus One. Japonce pozamiatali. Zaraz za nim Spiderman Across The Spiderverse. |