Filmozercy.com | Forum
Blade Runner 2049 - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Blade Runner 2049 (/watek-blade-runner-2049--1318)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

RE: Blade Runner 2049 - misfit - 28-05-2022

(28-05-2022, 17:29)HAL 9000 napisał(a):  Teraz to już zwątpiłem, pamiętam też że w przypadku BR2049 (Warner), wpisano wartość 10000 nitów, co mogło stanowić pewien problem dla sprzętu i w rezultacie ciemniejszy obraz. Szczerze mówiąc, to aż mnie korci żeby sprawdzić wydanie z USA Tongue

Byli już tacy, którzy sprawdzali BR2049 Sony vs Warner i z tego co pamiętam to wyszło, że pod względem jasności wypadają praktycznie identyko (ale są inne różnice, np. w ostrości obrazu), a faktyczny MaxCLL i MaxFALL w Sony jest bliższy temu, który Warner podaje.

Nie znaczy to, że na wyświetlaczu X czy Y oba wydania wypadną tak samo - to już zależy od algorytmu mapowania tonów i jeśli sugeruje się on wartością Max Luminance, która u Warnera to radosna twórczość ustalona na 10 tys nitów, to wtedy najpewniej APL wyjdzie ciemniejszy niż w Sony.

Ale sam jestem ciekawy czy są jakieś dostrzegalne różnice jeśli chodzi o przejścia tonalne, które w Sony miejscami niedomagają na moim LG C7.

RE: Blade Runner 2049 - HAL 9000 - 29-05-2022

Dzięki za info. Przeglądam stare wątki, ale jest tego bardzo dużo i 70% niezmiennie wałkuje temat IMAX/Open Mate:

Tak w sumie, to też chętnie kupiłbym taką wersję, a co Tongue
Co do ostrości, to ponoć lepiej wypada wersja europejska, ale mam spore wątpliwości, czy miałoby to większe znaczenie podczas seansu:
caps-a-holic

Doczytam jeszcze co i jak, i być może skuszę się na wydanie z USA, gdy tylko będzie jakaś promocja, tak jak wykorzystałem promkę na niemieckim amazonie 4 UHD za 50 i nabyłem 4 filmy, co do których miałem poważne wątpliwości: Valerian, Niekończąca się opowieść, Prospect i Rollerball.
Póki co zaliczyłem w całości Valeriana i już dla mnie zakup się zwrócił, bo różnica w kolorkach i blask poszczególnych elementów sprawia, że powrotu do innych wydań nie będzie.
Pobieżnie rzuciłem okiem na pozostałe 3 filmy i też zapowiadają się smakowicie, nawet kontrowersyjny Rollerball, gdzie grubo zamieszali z kolorystyką, ma szanse tak 50/50, bo nie wszystko jest skopane Big Grin

RE: Blade Runner 2049 - misfit - 29-05-2022

(29-05-2022, 13:59)HAL 9000 napisał(a):  Tak w sumie, to też chętnie kupiłbym taką wersję, a co Tongue

Zupełnie nie moja bajka i nie tylko moja. Poniżej post Deakinsa z jego forum:

Cytat:We shot the film primarily in a widescreen format and not for IMAX. That was just the regular studio ask. Some people like the frame but both Denis and I prefer the 2:40.

Ale jeśli jest zapotrzebowanie na coś takiego to czemu nie... Ale tylko jako dodatkowa opcja.
Nie pogardziłbym natomiast nowym wydankiem z Dolby Vision na UHD BD - zdaje się Mierzwiak pisał, że porównywał DV z iTunes vs HDR10 z UHD BD i płyta przegrywa w przypadku BR2049.

(29-05-2022, 13:59)HAL 9000 napisał(a):  Co do ostrości, to ponoć lepiej wypada wersja europejska, ale mam spore wątpliwości, czy miałoby to większe znaczenie podczas seansu:

Fakt - niespecjalnie kierowałbym się tym przy zakupie bo z normalnej odległości pewnie jest to nie do ogarnięcia.

RE: Blade Runner 2049 - HAL 9000 - 29-05-2022

(29-05-2022, 22:25)misfit napisał(a):  Ale jeśli jest zapotrzebowanie na coś takiego to czemu nie... Ale tylko jako dodatkowa opcja.
Nie pogardziłbym natomiast nowym wydankiem z Dolby Vision na UHD BD - zdaje się Mierzwiak pisał, że porównywał DV z iTunes vs HDR10 z UHD BD i płyta przegrywa w przypadku BR2049.

Tak, w moim przypadku, byłaby to dodatkowa opcja, bo preferencje twórców co do formatu znałem już w dniu premiery, gdy szukałem odpowiedzi, dlaczego nie wszędzie grają 3D - Deakins nadzorował 3D, bo musiał, ale jasno stawiał sprawę jaką wersję preferuje Tongue

Rozumiem, że iTunes z DV niweluje w niektórych przypadkach kłopoty z przejściami tonalnymi. Czy dużo jest takich scen? W tym temacie chyba o tym nie pisaliście, może w którymś wątku o telewizorach? Jak będziesz miał kiedyś czas, to przypomnij o które miejsca chodziło, ja chętnie sprawdzę u siebie jak to wygląda.

RE: Blade Runner 2049 - Mierzwiak - 30-05-2022

Poczytaj od tego posta:

https://forum.filmozercy.com/watek-tv-czy-projektor-na-czym-ogladacie-filmy?pid=63510#pid63510

RE: Blade Runner 2049 - misfit - 30-05-2022

(29-05-2022, 23:11)HAL 9000 napisał(a):  Jak będziesz miał kiedyś czas, to przypomnij o które miejsca chodziło, ja chętnie sprawdzę u siebie jak to wygląda.

U mnie głównie chodzi o te niebo na jednolitym tle, które nie raz jest na granicy "rozsypki".
Np. ujęcie od 00:10:20, 00:11:34 (i kilka następnych), 01:04:58, 01:05:09, itd. itp.
Słabe przejścia tonalne mam również w "1917" jak wymuszę HDR10, na podobnie wyglądającym niebie (też Deakins) od 20 do 24 minuty.

Podejrzewam, że na Twoim Panasie problem może być mniejszy lub w ogóle może nie występować ze względu na lepszą obróbkę obrazu wyświetlacza, ale ewidentnie w źródle HDR10 jest coś nie teges z przejściami tonalnymi, bo jak wziąłem BR2049 na warsztat na kompie bez żadnych "ulepszaczy" to podobne kwiatki zobaczyłem.

RE: Blade Runner 2049 - HAL 9000 - 30-05-2022

Dzięki za info. Właśnie sprawdziłem i faktycznie, w tym pierwszym ujęciu (00:10:20), na środku jasnego tła, mam przez chwilę jakieś "mikro migotanie" (Panas walczy xD) - z normalnej odległości (2 metry) można przegapić. W kolejnych ujęciach już TV lepiej sobie radzi i nic niepokojącego nie widzę. Sprawdziłem też rozdział 15 o którym wspominał Mierzwiak i u mnie jest OK.
Szkoda, że taki film wyszedł bez DV.

RE: Blade Runner 2049 - Kirek - 15-09-2025

3 listopada w UK premierę ma 3-płytowe wydanie w steelbook z opisem (4K + BD + Bonus Disc) czyli wychodzi na to, że zamiast 3D wrzucą płytę z dodatkami, która w 2018 była dostępna w Europie chyba tylko w dwóch wydaniach hiszpańskich. O ile to ta sama płyta bo nie znalazłem jakiś precyzyjniejszych opisów.

Według dvdcompare na płycie z dodatkami z 2018 znajdował się materiał:
Cytat:Featurettes (with Play All) (34:25)
- "To Be Human: Casting Blade Runner 2049" (17:15)
- "Fights of the Future: The Action of Blade Runner 2049" (5:50)
- "Two Become One" (5:27)
- "Dressing the Skin: The Fashion of Blade Runner 2049" (5:51)

[Obrazek: thumb-300x300-43637-Blade%20Runner%202049%20(2).jpg]