Filmozercy.com | Forum
Słuchawki do TV - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Słuchawki do TV (/watek-sluchawki-do-tv)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: Słuchawki do TV - Pablo0909 - 14-06-2021

(14-06-2021, 13:36)prodarek napisał(a):  @Pablo0909
Długo się zastanawiałem ale wczoraj w morele było promo -41% wiec kupiłem MEE AUDIO MATRIX CINEMA za 299zł Smile

Cena super spoko, daj znać jak wrażenia, bo jestem ciekaw Smile

RE: Słuchawki do TV - prodarek - 15-06-2021

Powiem tak, to są inne doznania niż kino domowe i zestaw 5.1. Nigdy wcześniej nie słuchałem filmów na słuchawkach i kurczę podoba mi się czuje się bardziej jak bym był "w filmie" skupienie i koncentracja jest większa.
Te tryby audio fajna sprawa ale i bez nich dobrze się ogląda wszystko zależy od materiału czy jest zmulony i chcemy uwydatnić wysokie tony lub z kolei w innym dodać boosta w postaci basów.
Dla mnie na ten moment rewelka, podłączone u mnie są do apple tv w przyszłości będę chciał jeszcze przetestować jak grają po analogu podłączone bezpośrednio do amplitunera jak i po bt również podłączone do amplitunera.

Ot ku... 21 wiek a w amplitunerze ze 6 tys nie można słuchawek podłączyć bezprzewodowo, a muzyka wysłana do niego przez bt odbierana z opóźnieniem...

RE: Słuchawki do TV - Pablo0909 - 15-06-2021

Ja również jestem z nich zadowolony. Niedawno zmieniałem amplituner na nowszy i faktycznie, po BT jest opóźnienie. Niby niewielkie, ale... Do filmów oglądanych w nocy, podłączam je kablem. W sumie, to tylko do tego je używam, muzyki prawie nigdy na nich nie słucham. A co do opóźnień, to są one na każdym moim urządzeniu- amplitunerze, telewizorze i odtwarzaczu. Jednak za te pieniądze, które dałeś za nie, nie sądzę, aby było coś lepszego jeśli chodzi o KD.

To jest zabawne że głupie transmiterki za parę groszy nie mają opóźnień. U mnie na apple tv 4k nie ma opóźnienia także lux. Mówisz że na kablu słuchasz jest dużo lepiej?jakiś dobry kabel masz?

RE: Słuchawki do TV - Daras - 15-06-2021

Prodarek napisał: Nigdy wcześniej nie słuchałem filmów na słuchawkach i kurczę podoba mi się czuje się bardziej jak bym był "w filmie" skupienie i koncentracja jest większa.

Nie znam specyfikacji tych słuchawek ale chyba brak im symulacji 5.1 (?). Jakiś czas temu znalazłem pozytywny wpis, w którym podkreślono zauważalny efekt kanału / głośnika centralnego. Jeśli tak jest faktycznie, to słuchawki mogą całkiem przyzwoicie „udawać” zestaw 3.1. Wielokrotnie pisałem na forum o lokalizowaniu tak zwanych dźwięków pozornych przy korzystaniu ze sprzętu stereo. Cool

Myślę że nie mają bo na pewno by się tym chwalili Smile

Gdyby nie cena to z chęcią przetestował bym te
https://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-gamingowe/mobius-carbon.html

Czekam na noc wtedy zrobię seans pora dnia też jest ważna w odbiorze dźwięków, ale i tak przy próbkach brzmią super.

RE: Słuchawki do TV - Daras - 15-06-2021

Cytat z Twojego linku:
Dzięki zastosowanym rozwiązaniom inżynierowie Audeze uniknęli efektu „grania prosto do ucha”, a dźwięk wydobywający się z modelu Mobius kreuje przestrzeń w grach i wrażenie zmiennej odległości od źródła dźwięku podczas poruszania się wirtualnym protagonistą, zachwycając przy tym  niezmiernie szeroką sceną dźwiękową i oszałamiając słuchacza wrażeniami podczas odsłuchiwania muzyki. Będziesz w stanie usłyszeć, jak przeciwnik skrada się za Tobą tak wyraźnie, jakby był w pokoju z Tobą!

No, nie powiem.
Kiedyś napisałem, że rywalizują ze sobą co najmniej trzy systemy słuchawkowego dźwięku przestrzennego. W czołówce na pewno mamy Sony VTP i Dolby Headphone. Czyżby do gry wkroczył ktoś czwarty? Wiesz coś więcej o  modelu Mobius?

Prodarek napisał: Czekam na noc wtedy zrobię seans pora dnia też jest ważna w odbiorze dźwięków, ale i tak przy próbkach brzmią super.

Napisz coś po nocnym seansie. Ja zawsze jestem ukontentowany, choć dźwięki płynące z zestawu głośników są jednak inne. Wink

RE: Słuchawki do TV - djgromo - 15-06-2021

Te Mobiusy mają taki bajer, że dzięki wbudowanemu żyroskopowi przy obracaniu głową tak rozdzielają natężenie dźwięku, że zawsze dochodzi jakby od strony TV.

RE: Słuchawki do TV - Pablo0909 - 16-06-2021

(15-06-2021, 16:06)prodarek napisał(a):  To jest zabawne że głupie transmiterki za parę groszy nie mają opóźnień. U mnie na apple tv 4k nie ma opóźnienia także lux. Mówisz że na kablu słuchasz jest dużo lepiej?jakiś dobry kabel masz?

Kabel mam zwykły, nie pamiętam, ale chyba był w komplecie. Dokupiłem tylko adapter AUX 3,5mm, żeby można je było podpiąć do amplitunera. Ze słuchawkami jest jak z głośnikami- jednemu pasują takie, drugiemu inne. Faktem jest, że każdy z nas ma tylko dwoje uszu i każdy z nas inaczej będzie słyszał. Pisałem już wcześniej, że dla mnie są one po prostu świetne, dialogi wyraźne, efekty słyszę wyraźnie, tzn. jeśli coś się dzieje z tyłu, to słyszę to z tyłu, jeśli samolot/ śmigłowiec leci nad głową, to ten dźwięk w słuchawkach jest nad głową. Tego oczekiwałem i to kupiłem Smile Mój zięć, kupując ode mnie suba, myślał, że subwoofer, to jest "łup, łup, łup". No nie, tak to nie działa, ale tego się spodziewał, bo tak słyszał u kolegi w samochodzie Big Grin W tej chwili jest mega zadowolony, bo wie do czego służy i na jakiej zasadzie działa. Wcześniej, Wolfman pisał, że spodziewał się mega basu w tych słuchawkach. I tu wrócę do początku postu- każdy z nas inaczej odbiera dźwięk. Jeden będzie zadowolony, drugi będzie czuł niedosyt, bo mu krew z nosa nie poszła przy pierwszej eksplozji Rolleyes

RE: Słuchawki do TV - sebas - 16-06-2021

(15-06-2021, 21:12)prodarek napisał(a):  Gdyby nie cena to z chęcią przetestował bym te
https://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-gamingowe/mobius-carbon.html
Jak na produkt Audeze to tanio. Dodatkowo są aktywne, więc wzmacniacz odpada, a to sporo kasy w kieszeni, bo planarów byle czym się nie napędzi.

Z Audeze na rynku słuchawek z technologią planarną mocno rywalizuje chiński HIFIMAN, więc może zaproponują coś podobnego. U nich ceny dużo niższe, ale jakość montażu też. Brzmieniowo obie firmy na podobnym poziomie.