Filmozercy.com | Forum
Mad Max - seria - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Mad Max - seria (/watek-mad-max-seria)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

RE: Mad Max - seria - misfit - 16-12-2017

A piszesz o tym samym po raz enty w tym temacie bo... ?

RE: Mad Max - seria - Gieferg - 16-12-2017

Poraził mnie absurd sytuacji w której film ma specjalnie przygotowaną wersję czarno-białą na Blu, a tu ktoś próbuje oglądać wersję UHD z nasyceniem na 0 w sytuacji gdy ponoć cała przewaga UHD nad BD opiera się (zwłaszcza w przypadku tego filmu, który chyba jest upscalem 2K) głównie nie na rozdzielczości, a właśnie na kolorach.

Tym bardziej dziwi, że tracisz czas na pisanie posta na temat czegoś co Cię w ogóle nie interesuje.

Twórca tego filmu by się z Tobą nie zgodził, ale mniejsza z tym. Przyjmij do wiadomości, że są osoby, które jednak chcą obejrzeć ten film w B&W, chociażby po to aby sobie wyrobić zdanie na temat. Wydaje Ci się to dziwne, ok, ale nie musisz tego powtarzać po raz enty - raz wystarczy.

Dodam jeszcze, że gdy ogłoszono, że będzie wersja B&W wyobrażałem sobie jej wygląd zupełnie inaczej. Może w wolnej chwili spróbuję zrobić w photoshopie jakiś przykład.

Teraz wyedytowałeś całkowicie swojego posta #142 w ten sposób, że moja odpowiedź nie ma sensu. Gratulacje.

EDIT: Odpowiem więc i na wyedytowanego posta:

(16-12-2017, 13:23)Gieferg napisał(a):  Poraził mnie absurd sytuacji w której film ma specjalnie przygotowaną wersję czarno-białą na Blu, a tu ktoś próbuje oglądać wersję UHD z nasyceniem na 0 w sytuacji gdy ponoć cała przewaga UHD nad BD opiera się (zwłaszcza w przypadku tego filmu, który chyba jest upscalem 2K) głównie nie na rozdzielczości, a właśnie na kolorach.

Przekaz był prosty - "zwykłej" wersji BD nie dało się w moim mniemaniu oglądać z nasyceniem na 0, UHD już tak. I podzieliłem się tym z osobami, które to ewentualnie może obchodzić.
Zdaję sobie też sprawę, że tym sposobem nie będzie to B&W takie jakie sobie George Miller wymyślił, ale jak się nie ma co się lubi...

Cytat:ponoć cała przewaga UHD nad BD opiera się (zwłaszcza w przypadku tego filmu, który chyba jest upscalem 2K) głównie nie na rozdzielczości, a właśnie na kolorach.

Zdaje Ci się, ale nie będę Cię przekonywał do tego bo raz, że nie jest to odpowiedni temat, a dwa - nie chce mi się prowadzić na temat dyskusji z osobą, która UHD BD liznęła tylko w teorii.

RE: Mad Max - seria - Marioo - 16-12-2017

(16-12-2017, 13:35)Gieferg napisał(a):  Może w wolnej chwili spróbuję zrobić w photoshopie jakiś przykład.

Jaką masz wersję i za ile nabyłeś?

Żadnej. Znajomy z bloku prowadzi działalność fotograficzną (wesela itp.), płaci chyba jakiś rodzaj abonamentu.
Do moich potrzeb zazwyczaj wystarczy IrfanView, ale w tym przypadku nie wiem czy da radę zrobić to, o co mi chodzi.

RE: Mad Max - seria - Mateusz - 16-12-2017

No ciekawe porównanie, widać, że UHD lepiej sobie poradziło przy nasyceniu 0. Wrzuciliśmy screeny do porównywarki, żeby lepiej było wyłapać różnice. Smile Ciekawe skąd te różnice... Kwestia 709 vs 2020?

http://filmozercy.com/screencomp/mad-max-fury-road-bd-uhd/

(16-12-2017, 20:05)Mateusz napisał(a):  Ciekawe skąd te różnice... Kwestia 709 vs 2020?

Strzelam, że zadziałały tu przede wszystkim dwie rzeczy - 10 bitowa głębia kolorów oraz HEVC. Z tym, że w wersji oglądanej w "kolorze" te mankamenty na tych kadrach są nieporównywalnie mniej widoczne, i jeśli już to bardziej w ruchu, a nie na statycznym obrazie.

Łap jeszcze dwa porównania:

[Obrazek: fe3903690203283.jpg] [Obrazek: f1ffc3690203383.jpg]
[Obrazek: 63ff9d690203323.jpg] [Obrazek: cbca46690203423.jpg]

RE: Mad Max - seria - Mateusz - 16-12-2017

No to niebo na Blu-ray jest tragiczne. Na tym drugim screenie UHD trochę zbyt ciemne i gubi szczegóły, ale w rzeczywistości na tv zapewne nie ma tego problemu.