Filmozercy.com | Forum
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady (/watek-jaki-telewizor-wybrac-pytania-i-porady)

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wiles - 04-08-2024

To nie monitor, tylko telewizor 40 cali. Smile No właśnie niestety wieszanie nad wyrem nie wchodzi w grę. Musiałbym przemodelować cały pokój, a to nie jest możliwe.
No cóż... głośniki są jakie są... w sumie jestem z nich zadowolony... Big Grin Tylko fakt, te gabaryty, no ale jak się nie chce subwoofera... Głównie pod kątem muzyki były kupowane.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mierzwiak - 04-08-2024

Wymień biurko / stolik na szerszy, czy raczej dłuższy Smile

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mefisto - 04-08-2024

No to jeśli to jest telewizor i masz takie, a nie inne warunki, to jak na moje, robisz sobie niepotrzebny problem dla kilku cali więcej. Zupełnie nieopłacalne.

(04-08-2024, 21:00)Mierzwiak napisał(a):  Wymień biurko / stolik na szerszy

No ja bym w ogóle zaczął od przemodelowania pomieszczenia - łóżko pod okno, biurko pod ścianę i wtedy można się zastanawiać nad "czymś więcej".

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Kirek - 04-08-2024

(04-08-2024, 21:00)Mierzwiak napisał(a):  Wymień biurko / stolik na szerszy, czy raczej dłuższy Smile
Ewentualnie pomyśl o jakiś podstawkach pod kolumny tak aby stały poza biurkiem a na tej wysokości. Wydaje się, że znajdziesz na nie miejsce.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mierzwiak - 04-08-2024

Miało być doradzenie modelu TV a wyszły "Totalne remonty Szelągowskiej" Smile

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - pearlzfan - 04-08-2024

(04-08-2024, 12:55)Wiles napisał(a):  No dobra, niech na początek wyjdzie z mnie cebula - 2500 zł.
Obejrzyj ten materiały. Są o modelach 55/65 cali, ale spróbuj znaleźć wersje 43 calowe tych modeli lub zbliżonych.

A co do biurka i miejsca. Poszukaj czegoś w stylu poniżej, ale które mają możliwość złożenia w literkę L, tak żeby wystawały poza biurko - dzięki temu zyskasz miejsce na dodatkowe cale na biurku Smile

Biurkowy uchwyt / słupek na kolumnę

Jak takich nie znajdziesz, wydaje mi się, że mógłbyś wykorzystać takie dedykowane pod laptopy - mają więcej zgięć i można je ustawić tak, by wystawały poza obwód biurka.

Przykład

Ewentualnie stojaki, które można postawić obok biurka:

Przykład 1 - droższy

Przykład 2 - tańszy

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wiles - 05-08-2024

(04-08-2024, 21:04)Mefisto napisał(a):  No to jeśli to jest telewizor i masz takie, a nie inne warunki, to jak na moje, robisz sobie niepotrzebny problem dla kilku cali więcej. Zupełnie nieopłacalne.
Nie tyle chodzi mi o więcej cali, tylko o przejście z Full HD na 4K. Smile

(04-08-2024, 22:11)Mierzwiak napisał(a):  Miało być doradzenie modelu TV a wyszły "Totalne remonty Szelągowskiej" Smile
Trochę mogłem się tego spodziewać. Smile

Wszelkie przemodelowania pokoju odpadają. Pomyślę jeszcze o podstawach pod kolumny. Może jakieś w przyzwoitej cenie 75cm wysokości się znajdą. Tego typu mocowane do biurka, które proponujesz @pearlzfan są ciekawą opcją.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mefisto - 05-08-2024

(05-08-2024, 04:07)Wiles napisał(a):  Nie tyle chodzi mi o więcej cali, tylko o przejście z Full HD na 4K

Rozumiem, ale patrz wyżej - 4K też musi mieć odpowiednie warunki, żeby inwestycja miała sens.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wiles - 05-08-2024

(05-08-2024, 11:16)Mefisto napisał(a):  Rozumiem, ale patrz wyżej - 4K też musi mieć odpowiednie warunki, żeby inwestycja miała sens.

Czyli nawet jeśli powiedzmy zależałoby mi jedynie na podbiciu rozdzielczości, to w przypadku rozmiaru 43 cale i oglądania filmu z odległości ok. 170 cm, w moich warunkach to nie ma sensu? Nie poczułbym różnicy? Szczerze mówiąc chociaż pod względem rozdziałki chciałbym odczuć zmianę na lepsze włączając film z płyty UHD 4K. Ten argument byłby dla mnie wystarczający.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mierzwiak - 05-08-2024

UHD to przede wszystkim HDR i kontrast, kolory; rozdzielczość to kwestia drugorzędna choć nie zupełnie nieważna.

Kupując OLEDa odczujesz różnicę nawet przy zwykłych wydaniach Blu-ray.