Filmozercy.com | Forum
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady (/watek-jaki-telewizor-wybrac-pytania-i-porady)

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mefisto - 05-08-2024

Różnicę to można i na screenach na telefonie zobaczyć, także tego. Jeśli natomiast chcesz podbić rozdzielczość, to naturalnie musisz kupić większy tv, na którym to podbicie rozdziałki coś zmieni - 3 cale się do tej zmiany nie kwalifikuje, zwłaszcza jeśli ostatecznie i tak wcisniesz sprzęt pomiędzy te kolosy (swoją drogą nie głuchniesz od tego?). Prawdziwą różnicę byś odczuł przy przesiadce na 50kilka cali, bo wtedy będziesz miał porównanie z obecnymi 40. Reszta zależy od Twojej sytuacji życiowej, bo może się okazać, że warto poczekać np. pół roku i wtedy naprawdę będziesz mógł coś pozmieniać. No ale to moja opinia. Decyzję sam musisz podjąć.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wiles - 05-08-2024

Ok. Daliście odrobinę do myślenia. Zwolnię trochę z planami zakupowymi. Najpierw pomyślę co zrobić z głośnikami, a następnie pomyślę o czymś większym. Dzięki!

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Reacher - 05-08-2024

(05-08-2024, 04:07)Wiles napisał(a):  Nie tyle chodzi mi o więcej cali, tylko o przejście z Full HD na 4K.
Tylko OLED. Oglądanie filmów wchodzi na zupełnie inny level. Szybko przestaniesz rozpamiętywać ile na niego wydałeś i dojdziesz do wniosku, że nie chcesz więcej oglądać filmów na niczym innym Smile.

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - mrjacob990 - 05-08-2024

Dokładnie tak. Tylko OLED. A jeśli używa się z głową, to nawet wypaleń nie ma. Mój Sony A83J ma przepracowane 6907h. Leci na nim około 2h dziennie TVN24 na minimalnej jasności. Cała reszta normalnie, dziecięce na różnym poziomie jasności, a seanse filmowo-serialowe na maksymalnej.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mefisto - 05-08-2024

Jest jeszcze jedna kwestia, którą powinieneś wziąć pod uwagę - bo na fotce widzę, że używasz też tv jako ekranu do kompa. Więc pytanie, co u Ciebie przeważa - oglądanie, granie czy jakaś praca i statyczny obraz? Bo od tego też zależy wybór modelu.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wiles - 05-08-2024

(05-08-2024, 17:26)Mefisto napisał(a):  Jest jeszcze jedna kwestia, którą powinieneś wziąć pod uwagę - bo na fotce widzę, że używasz też tv jako ekranu do kompa. Więc pytanie, co u Ciebie przeważa - oglądanie, granie czy jakaś praca i statyczny obraz? Bo od tego też zależy wybór modelu.

Telewizor mam podłączony do kompa tylko ze względu na oglądanie filmów, a konkretnie kopii zakupionych wydań (zagraniczniaki z samodzielnie dodanymi napisami PL), ewentualnie niektórych platform VOD.
Jak już dojdzie do ewentualnego zakupu to będę celował w OLED.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wiles - 07-08-2024

Jeszcze takie małe pytanko... Posiadam jedynie bardzo podstawowy odtwarzacz UHD - Sony UBP-X500. Czy wpływa to jakoś na sens wymiany telewizora?

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - sebas - 07-08-2024

Generalnie, to co do "jakości" odtwarzanego obrazu odtwarzacze UHD nie powinny specjalnie różnić się od siebie. Owszem, upsampling chromy może być na jednym zrobiony lepiej, a na drugim gorzej, Panasoniki maja HD-optymizer, który pomocny może być przy niektórych dyskach UHD z wysoko ustawioną luminancją, ale to nie jest coś co miałby być dla entuzjasty oglądania filmów z płyt jakimś argumentem przeciw zakupowi telewizora 4K. To nie są różnice tworzące jakąś jakościową przepaść. Odtwarzacze UHD Sony miały chyba jakoś specyficznie procesowane DV w ustawieniach odtwarzacza, ale ponownie, to nie jest coś, co powinno blokować Cię przed zakupem nawet OLEDa.
Powodzenia z zakupami, oby nowy sprzęt dał dużo radochy z oglądania filmów.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wiles - 07-08-2024

(07-08-2024, 09:05)sebas napisał(a):  Generalnie, to co do "jakości" odtwarzanego obrazu odtwarzacze UHD nie powinny specjalnie różnić się od siebie...

Tak, chodziło mi przede wszystkim o jakość obrazu. Podejrzewam, że różnice, o których piszesz byłby dla mnie praktycznie niezauważalne, albo niespecjalnie istotne. Chciałem tylko dowiedzieć się, czy istniałby jakieś spore rozbieżności. Dzięki sebas!

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - misfit - 07-08-2024

(07-08-2024, 09:05)sebas napisał(a):  Odtwarzacze UHD Sony miały chyba jakoś specyficznie procesowane DV w ustawieniach odtwarzacza, ale ponownie, to nie jest coś, co powinno blokować Cię przed zakupem nawet OLEDa.

Wilesa odtwarzacz nie ma obsługi DV.