Filmozercy.com | Forum
Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor (/watek-kolekcja-polskich-klasykow-na-blu-ray-z-okazji-50-lat-studia-tor)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Daras - 01-03-2018

(01-03-2018, 11:14)Gieferg napisał(a):  
Cytat:czy masz sposobność sprawdzania poziomu kompresji za pomocą jakiejś funkcji w odtwarzaczu blu ray?
Co właściwie masz na mysli?

Dokładnie to co napisałem. Określone modele odtwarzaczy, np. mój, mogą wyświetlać „w locie” bitrate. To cokolwiek mówi o poziomie kompresji filmu. Zadając powyższe pytanie, zastanawiałem się czy w nowoczesnych urządzeniach są inne funkcje umożliwiające oszacowanie poziomu „sprężenia” oglądanego materiału. Ot wszystko.
Skoro Misfit nie odpisał, znaczy to tyle, że nie ma w temacie nic do powiedzenia (tak przynajmniej wynika z moich obserwacji).

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - misfit - 01-03-2018

Też nie wiem za bardzo co masz na myśli przez poziom sprężenia. Tu masz wykresiki bitrate co 1 sek i co 10 sek z "Przypadku".

[Obrazek: T8AGhue.png]

[Obrazek: TRdf0tS.png]

Na kompie dodatkowo mogę sprawdzić kwantyzator każdej klatki, ale nie sądzę aby komuś to się na coś przydało Wink

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Gieferg - 01-03-2018

Cytat:Dokładnie to co napisałem. Określone modele odtwarzaczy, np. mój, mogą wyświetlać „w locie” bitrate. To cokolwiek mówi o poziomie kompresji filmu. Zadając powyższe pytanie, zastanawiałem się czy w nowoczesnych urządzeniach są inne funkcje umożliwiające oszacowanie poziomu „sprężenia” oglądanego materiału. Ot wszystko.

Bitrate* ci pokaże odtwarzacz, przebieg bitrate w całym filmie masz wyżej, są programy, które to pokażą, ale nie ma takich czarów, które by Ci pokazały jak wyglądał materiał wyjściowy, z którego zrobiono BD i w jakim stopniu go na tę płytę skompresowano (jeśli o to Ci chodzi).

* z tym, że sam bitrate mówi mniej, niż niektórym się wydaje i obraz z niższym może być lepiej skompresowany od obrazu z wyższym.

Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Nie_zbieram_ale_lubie - 01-03-2018

Wiadomo natomiast ile w przybliżeniu "ważył" materiał wyjściowy dostarczony do encodera, bo tacy ludzie jak przywołany tutaj wcześniej przez misfita D.MK., mowią o tym w wywiadach.
Jeżeli oceniać stopień kompresji na podstawie relacji objętości plików źródłowych i wynikowych, to wynosi on ok 50:1 dla BD i pewnie więcej dla UHD BD.

Edit: Zastosowałem pewne uproszczenie, bo trudno tu podliczyć dźwięk.

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Daras - 01-03-2018

„Sprężenie”, czyli kompresja. Wink

Oczywiście wiem, że bitrate to nie wszystko. Dlatego zapytałem Misfita czy ma na pokładzie odtwarzacza (może komputera) jakąś funkcją pozwalającą mierzyć poziom kompresji w inny sposób. Ja do oceny komprechy korzystam z trzech – powiedzmy – składowych:

1. Wykresy bitrate z serwisu pana Porala.
2. Wskazania odtwarzacza (także chodzi o bitrate).
3. Ocena „organoleptyczna”, czyli naoczna.

Precyzując – zastanawiam się czy Misfit lub kto ktokolwiek z forumowiczów korzysta nieznanych mi (innych) narzędzi.
Wypowiedź kolegi Nie_ zbieram_ale_lubie częściowo zaspokoiła moją ciekawość.

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - misfit - 02-03-2018

Kwantyzator (quantizer) można poniekąd uznać jako stopień kompresji - im wyższa jego wartość tym wyższy stopień kompresji. Z wiadomych względów najniższy kwantyzator mają klatki kluczowe (I), a najwyższy klatki B, których jest ogólnie najwięcej. Nie wiem tylko czy jest jakiś soft, który na podstawie załadowania do niego pliku z filmem wyliczy średnią dla klatek I, P i B.

Tak czy siak i tak niewiele nam to powie o faktycznej jakości filmu, podobnie jak sam wskaźnik bitrate - pod tym względem zdecydowanie najlepsza jest opcja trzecia, czyli ocena "organoleptyczna". Tzn. wciąż lubię gdy średni bitrate jest wypasiony, szczególnie w przypadku ziarnistych filmów, ale nie przykładam do tego aż takiej wagi jak kiedyś... Dla końcowej jakości obrazu dużo istotniejsze jest to kto konkretnie film wydaje i kto dokonuje kompresji obrazu. A już najistotniejsza jest jakość materiału źródłowego.

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Daras - 02-03-2018

Dzięki za tę wypowiedź. Bałem się, że przegapiłem jakąś nową „domową” technologię do oceny „sprężenia”. Smile

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - kondzioff - 05-06-2018

Część wydań pojawiła się w sprzedaży na stronie Empiku, m.in.: http://www.empik.com/rejs-piwowski-marek,p1202212161,film-p, więc można będzie dostać je w końcu poza dvdmaxem Wink

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - j.jacek - 05-06-2018

O to jest fajny news,mamy od dzisiaj w sprzedaży 6 tytułów ,i nawet ciut taniej ,trzeba teraz poczekać na pełną ofertę i promocję 3 za 2

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - MarianPaz - 05-06-2018

Dokładnie, jak pojawi się owa promocja z przyjemnością kupię kilka tytułów.

W ofercie jest już 9 tytułów, więc wkrótce może będzie pełna oferta Studia Tor.