![]() |
|
Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor (/watek-kolekcja-polskich-klasykow-na-blu-ray-z-okazji-50-lat-studia-tor) |
RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Daras - 01-03-2018 (01-03-2018, 11:14)Gieferg napisał(a):Cytat:czy masz sposobność sprawdzania poziomu kompresji za pomocą jakiejś funkcji w odtwarzaczu blu ray?Co właściwie masz na mysli? Dokładnie to co napisałem. Określone modele odtwarzaczy, np. mój, mogą wyświetlać „w locie” bitrate. To cokolwiek mówi o poziomie kompresji filmu. Zadając powyższe pytanie, zastanawiałem się czy w nowoczesnych urządzeniach są inne funkcje umożliwiające oszacowanie poziomu „sprężenia” oglądanego materiału. Ot wszystko. Skoro Misfit nie odpisał, znaczy to tyle, że nie ma w temacie nic do powiedzenia (tak przynajmniej wynika z moich obserwacji). RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - misfit - 01-03-2018 Też nie wiem za bardzo co masz na myśli przez poziom sprężenia. Tu masz wykresiki bitrate co 1 sek i co 10 sek z "Przypadku". ![]() ![]() Na kompie dodatkowo mogę sprawdzić kwantyzator każdej klatki, ale nie sądzę aby komuś to się na coś przydało
RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Gieferg - 01-03-2018 Cytat:Dokładnie to co napisałem. Określone modele odtwarzaczy, np. mój, mogą wyświetlać „w locie” bitrate. To cokolwiek mówi o poziomie kompresji filmu. Zadając powyższe pytanie, zastanawiałem się czy w nowoczesnych urządzeniach są inne funkcje umożliwiające oszacowanie poziomu „sprężenia” oglądanego materiału. Ot wszystko. Bitrate* ci pokaże odtwarzacz, przebieg bitrate w całym filmie masz wyżej, są programy, które to pokażą, ale nie ma takich czarów, które by Ci pokazały jak wyglądał materiał wyjściowy, z którego zrobiono BD i w jakim stopniu go na tę płytę skompresowano (jeśli o to Ci chodzi). * z tym, że sam bitrate mówi mniej, niż niektórym się wydaje i obraz z niższym może być lepiej skompresowany od obrazu z wyższym. Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Nie_zbieram_ale_lubie - 01-03-2018 Wiadomo natomiast ile w przybliżeniu "ważył" materiał wyjściowy dostarczony do encodera, bo tacy ludzie jak przywołany tutaj wcześniej przez misfita D.MK., mowią o tym w wywiadach. Jeżeli oceniać stopień kompresji na podstawie relacji objętości plików źródłowych i wynikowych, to wynosi on ok 50:1 dla BD i pewnie więcej dla UHD BD. Edit: Zastosowałem pewne uproszczenie, bo trudno tu podliczyć dźwięk. RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Daras - 01-03-2018 „Sprężenie”, czyli kompresja. Oczywiście wiem, że bitrate to nie wszystko. Dlatego zapytałem Misfita czy ma na pokładzie odtwarzacza (może komputera) jakąś funkcją pozwalającą mierzyć poziom kompresji w inny sposób. Ja do oceny komprechy korzystam z trzech – powiedzmy – składowych: 1. Wykresy bitrate z serwisu pana Porala. 2. Wskazania odtwarzacza (także chodzi o bitrate). 3. Ocena „organoleptyczna”, czyli naoczna. Precyzując – zastanawiam się czy Misfit lub kto ktokolwiek z forumowiczów korzysta nieznanych mi (innych) narzędzi. Wypowiedź kolegi Nie_ zbieram_ale_lubie częściowo zaspokoiła moją ciekawość. RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - misfit - 02-03-2018 Kwantyzator (quantizer) można poniekąd uznać jako stopień kompresji - im wyższa jego wartość tym wyższy stopień kompresji. Z wiadomych względów najniższy kwantyzator mają klatki kluczowe (I), a najwyższy klatki B, których jest ogólnie najwięcej. Nie wiem tylko czy jest jakiś soft, który na podstawie załadowania do niego pliku z filmem wyliczy średnią dla klatek I, P i B. Tak czy siak i tak niewiele nam to powie o faktycznej jakości filmu, podobnie jak sam wskaźnik bitrate - pod tym względem zdecydowanie najlepsza jest opcja trzecia, czyli ocena "organoleptyczna". Tzn. wciąż lubię gdy średni bitrate jest wypasiony, szczególnie w przypadku ziarnistych filmów, ale nie przykładam do tego aż takiej wagi jak kiedyś... Dla końcowej jakości obrazu dużo istotniejsze jest to kto konkretnie film wydaje i kto dokonuje kompresji obrazu. A już najistotniejsza jest jakość materiału źródłowego. RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Daras - 02-03-2018 Dzięki za tę wypowiedź. Bałem się, że przegapiłem jakąś nową „domową” technologię do oceny „sprężenia”.
RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - kondzioff - 05-06-2018 Część wydań pojawiła się w sprzedaży na stronie Empiku, m.in.: http://www.empik.com/rejs-piwowski-marek,p1202212161,film-p, więc można będzie dostać je w końcu poza dvdmaxem
RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - j.jacek - 05-06-2018 O to jest fajny news,mamy od dzisiaj w sprzedaży 6 tytułów ,i nawet ciut taniej ,trzeba teraz poczekać na pełną ofertę i promocję 3 za 2 RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - MarianPaz - 05-06-2018 Dokładnie, jak pojawi się owa promocja z przyjemnością kupię kilka tytułów. W ofercie jest już 9 tytułów, więc wkrótce może będzie pełna oferta Studia Tor. |